Nuoren keittiön työkalupakki

Monessa mukavassa liemessä keitetty kokki, Jyrki Sukula, on Cityn keittiö-palstan isäntä.

Koska ruoanvalmistukseen liittyvien tarvikkeiden ja välineiden haalimisessa minulta karkasi jo aikaa sitten mopo käsistä, tiedän varmasti, mikä keittiössä on tärkeää. Siis yksinkertaisesti: ne välineet, joita olen todella käyttänyt. Elämän alkutaipaleilla - ensimmäiseen kotiin muuttaessa - ei rahaa ole tuhlattavaksi turhiin hankintoihin, juuri silloin kun keittiövälineitä kipeimmin kaipaisi. Vaikka ei opiskelijaboksiin Macin tai Globalin veitsiä tai kuparikattilaa ja varpuvispilää hankkisikaan, kannattaa olla valmis silloin, kun sisältään löytää sen pienen kokin. Tässä tulee Starter´s kit.

Veitset

Veitsiä on hyvä olla kaksi: sahalaitainen leipäveitsi ja niin sanottu kokkiveitsi, jolla heikkolahjainenkin leikkaa sujuvasti. Hyvä veitsi on ruostumatonta terästä ja siinä on ohut terä. Kahvan tulee olla kunnolla niitattu terään kiinni niin, ettei se irtoa. Puukahvaista veistä ei saa pestä pesukoneessa, koska puu alkaa lohkeilla. Veitsen tulee olla aina teroitettu. Teroitus kannattaa jättää asiantuntijalle, esimerkiksi suutarille.

Kahden perusveitsen lisäksi kannattaa hankkia hedelmäveitsi ja kuorimaveitsi.

Hyviä kohtuuhintaisia veitsimerkkejä ovat Victorinox ja Arcos. Victorinoxin veitsiä saa Kokkipuodista ja niiden hintahaitari on 100-200 markkaa.

Kipot

Ilman kippoja keittiötouhuista ei tule mitään. Posliini- ja muovikulhotkin ovat ok, mutta suosittelen teräksisiä. Niissä ruoka on helppo sekoittaa. Kulhot ovat niin hyvännäköisiä, että ne sopivat tarjoiluastiaksikin. Tarvittaessa kulho voi toimia boolimaljana tai jääpala-astiana. Teräskipot kannattaa ostaa Ikeasta.

Viinipullonavaaja

Usein tupaantuliaisissa viinipulloja avataan haarukoilla. Helpompikin vaihtoehto on. Viinipullonavaajaan saa tuhlattua paljon tai vähän rahaa. Esimerkiksi Screwpullin Lever model professional (1295 mk) on vain ja ainoastaan suurkuluttajalle. Parilla sadalla markalla tavallinen kuluttaja saa hyvän pullonavaajan saman valmistajan valikoimista. Screwpullin pullonavaajia saa muun muassa Kokkipuodista ja Stockmannilta.

Keittokirja

Hyvä keittokirja on hyvä olla aina käsillä. Otavan keittokirja on kallis, tylsännäköinen, mutta tarpeellinen klassikko. Keittokirjaan ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tuhlata 500 markkaa. Esimerkiksi Antti Vahteran teos Hyvän maun rajoilla on mainio perusteos, joka valittiin tänä vuonna vuoden parhaaksi keittokirjaksi. Kirja on kattava, moderni ja siinä on hyvät ja selkeät ohjeet, riittävästi kuvia, hyvät oheistiedot kirjoista, työvälineistä, nettiosoitteista ja raaka-aineista. Sitä paitsi Antti on hyvä kokki. Hyvän maun rajoilla maksaa 225 markkaa.

Kattilat

Jokaisessa taloudessa on hyvä olla kaksi kattilaa: litran ja kolmen litran kattilat. Kolme litran kattilassa kiehuu hyvin pasta, litran kattilassa pastakastikkeet. Teräksisessä, paksupohjaisessa kattilassa voi vaikka käyttää sauvasekoitinta. Pinnoitettu -eli teflon - kattila on hyvä niin kauan, kun muistaa olla hosumatta teräksisten työvälineiden kanssa. Hackmanin Tools -sarjan tyyriit kattilat ovat myös hyviä. Hinnat vaihtelevat 650-1100 markkaan.

Sitruspuristin

Älä lankea muoviseen sitruspuristimeen. Muovipuristin saattaa räsähtää rikki ja poikki, kun siihen painaa vähänkin kuivempaa sitruunaa. Ruostumatonta terästä oleva puristin on hyvä, mutta sitä ei saa pestä koneessa, koska puristimen pinta saattaa viottua.

Viinilasit

Jos juo laatuviiniä, on se syytä myös juoda laadukkaasti. Riedel valmistaa erikoisviinilaseja ja Riedelin sarjassa jokaiselle viinilajille on oma lasinsa. Sarjassa on 35 erilaista lasia; huomaa mahtavat keräilymahdollisuudet! Hinnat 100 -255 markkaa lasi. Riedel laseja myy muun muassa Decanter -kauppa. Joitain laseja saa myös Alkosta.

Leikkuulauta

Me hankimme leikkuulaudat ravintola Helmeen Ikeasta. Laudat ovat siellä yhtä hyviä kuin muissakin kaupoissa, mutta edullisempia. Leikkuulaudan tulee olla riittävän suuri (30cm x 50cm), silloin laudalla on mahdollista käsitellä useita raaka-aineita samanaikaisesti. Hyvännäköistä leikkuulautaa voi käyttää tarjoiluastiana. Leikkuulauta tulee kuivata pystyssä. Ikean leikkuulaudat 19-149 markkaa.

Raastin

Me ammattimiehet kutsumme raastinta anopiksi. Raastin maksaa korkeintaan muutaman kympin, mutta se säästää monelta vaivalta.
Teräsraastimella raastuvat juustot, juurekset, mausteet, sitruksen kuoret.

Sauvasekoitin

Braunin Multimix Quatro M 880 on paras kohtaamani keittiömasiina. Se on sekä sauvasekoitin että vatkain ja silppuri. Braunista riittää tehoa ja se hoitaa myös pienet määrät. Muut kodinkoneet ovat turhia; niitä ei tule käytettyä. Braunin Multimix maksaa 475 markkaa.

Vispilä

Vispilöitä kannattaa olla kolme: teräksinen pallovatkain, puinen kastikkeiden valmistukseen ja kierrevatkain kerman vaahdottamiseen ja majoneesin tekoon. Vispilän ihanneominaisuuksiin kuuluvat riittävä tukevuus ja sopiva koko kattilaan. Muista, että teräsvispilä vaurioittaa pinnoitettuja kattiloita ja pannuja. Pallovatkain Ikeasta 15 markalla.

Pannut

Pannuja on valurautaisia ja pinnoitettuja. Valurautapannu vaatii enemmän huoltoa kuin pinnoitettu teflon-pannu. Valurautapannua ei saa pestä pesuaineilla ja pannu tulee kuivata huolellisesti ja öljytä, ettei se ruostuisi. Teflon-pannu ei kestä kuumuutta yhtä hyvin kuin valurautakaima, mutta se on huomattavasti helppohoitoisempi. Teflon-pinta vahingoittuu, jos sitä harjaa teräsvillalla tai metallityökaluilla. Minä olen valurautapannumies. Valurautapannuja muun muassa Kokipuodista 200-400 markkaa.

Pastakauha

Pastakauhaksi kelpaa sekä teräksinen että puinen. Osta salonkikelpoinen kauha; hyvän näköinen kauha kelpaa myös ottimeksi tarjoiltaessa. Pastakauhan saa Ikeasta.

Puulasta ja puukauha

Puulasta ja -kauha säästävät kattiloita ja pannuja. Ensihätään tarvitset kauhan, lastan ja haarukan. Miksei muovi kelpaa? Muoviset napsahtelevat helposti poikki ja sulavat pannun ja kattilanreunoihin kiinni. Puuaseet 5-12 markkaa.

Pippurimylly

Pippurimyllymarkkinoilla on kaikenlaisia rimpuloita ja kokemuksesta voin sanoa, ettei köyhän kannata ostaa halpaa. Pippurimyllyt, joissa on Peugeotin moottori, ovat pippurimyllyjen aatelia. Peugeotin moottorin myllyssä on hyvä karkeus, joka on säädettävissä. Peugeot-mylly toimii myös karkean suolan kanssa ja on kestävä. Pippurinjauhajasta on saatavilla erinäköisiä malleja, siis joka makuun. Peugeotin moottorin myllyjä saa muun muassa Kokkipuodista (Helsingistä) ja ne maksavat 100-200 markkaa.

Nousussa

Omenaherkut
Suola ja pippurit,
jossa myllymukana
Mangoketsuppi
Sorsa
Kaikki juurekset,
eritoten punajuuri
Pensasmarjat
Maa-artisokka
Sinisimpukat

Onko Kokkisota huijausta?

Kuinka ne keksivät, miettii varmaan moni Kokkisodan katsoja, kun ihmekokit alle puolessa tunnissa loihtivat aterian aineksista, joita eivät tiedä etukäteen. Ovatko kokit sittenkin saaneet tietää tarveaineet etukäteen, vaikka ohjelmassa toisin väitetään? Onko kyseessä yksi suuri salaliitto? Me annoimme kokkisoturi Jyrki Sukulalle listan aineksista, jotka löytyvät joka kodin kaapeista ja pistimme hänet loihtimaan reseptit pää- ja jälkiruoalle. Aikaa oli seitsemän lyhyttä minuuttia ja virallinen valvoja valvoi.

Virtasten kaapissa on:
ketsuppia
flooraa
perunaa
porkkanaa
sinappia
majoneesia
juustoa
liemikuutioita
maitoa
sipulia
valkosipulia
kaurahiutaleita
vehnäjauhoja
sokeria ja suolaa ja
tavallisimmat mausteet

Sukulan menu
(4 minuutissa)

Pääruoka:
Soseutettu perunasipulikeitto

sipulia
lihaliemi
perunaa
maitoa
juustoa
majoneesia
valkosipulia
caynnepippuria

Keitä vedessä lihaliemi. Lisää paloiteltu peruna ja sipuli. Anna kiehua kypsäksi. Lisää lopuksi maitoa ja soseuta. Mausta cayenne-pippurilla. Lisää keittoon vähän sokeria ja valkopippuria ja tarkista suola. Kuorruta juustolla ja tarjoa valkosipulimajoneesin kera.

Jälkiruoka:
Porkkanahyve

porkkanaa
flooraa
sokeria
kaurahiutaleita.

Ruskista raastetut porkkanat pannulla. Paista sokeri floorassa. Lisää kaurahiutaleet ja paista.

Fast Food

Fast food -reseptin ruoan valmistamiseen menee korkeintaan kolmekymmentä minuuttia. Tämän artikkelin kaluilla kukkakaalipasta valmistuu varmasti.

Kukkakaalipasta 2:lle
300 g spagettia
1/2 kpl kukkakaali
1/2 kpl sitruuna
1/2 kpl sipuli
2 valkosipulin kynttä
4 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
persiljaa
1/2 dl parmesania

1. Keitä spagetti paketin ohjeen mukaan ja kaada siivilään.
2. Poista keittämisen aikana kukkakaalista kanta ja pilko peukalonpään kokoisiksi paloiksi.
3. Hienonna sipuli ja valkosipuli
4. Laita öljyä kattilaan, kuullota sipuli, valkosipuli ja kukkakaali. älä anna ruskistua.
5. Lisää spagetti, purista sitruunamehu.
6. Mausta ja lisää parmesani.

Ruokajuoma: Punaviini Castello di Nipozzano Riserva. Noin 70 markkaa
Musiikki: Barry Manilowin kokoelma
Kalorit annosta kohden: 470
Hinta annosta kohden: 14 markkaa

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi