Olet väärässä

Paljon hölmömpää on esittää tietävänsä silloinkin, kun tietää, ettei tiedä.

Kirjoittaja kuuluu kirkkoon hiljaisuuden aikaan (22–07).
Kirjoittaja kuuluu kirkkoon hiljaisuuden aikaan (22–07).

Aivan kuten ystävilläsi on enemmän ystäviä kuin sinulla (lähde: American Journal of Sociology vol 96 nro 6), sinä olet useammin väärässä kuin muut. Jälkimmäisestä väitteestä ei ole yhtä paljon tieteellisiä artikkeleita, mutta kertoohan sen jo arkijärkikin. Joten älä huoli siitä, miten vaaleissa käy. Demokratia on edustuksellista siksi, etteivät kaltaisesi tohelot pääsisi sotkemaan järjestelmää aivan kokonaan.

Ei ole häpeällistä tunnustaa olevansa väärässä. Paljon hölmömpää on esittää tietävänsä silloinkin, kun tietää, ettei tiedä. Useimpien ihmisten ei tarvitse tietää yhteisöveron tai pääomaveron suuruutta, koska he eivät koskaan ansaitse sellaisia summia rahaa, että asia koskettaisi heitä. Mutta sovitaanko nyt samalla, ettette vouhkaa asiasta, kun ette siitä mitään tiedä? En minäkään esittele näkemyksiäni opintotuen indeksisidonnaisuudesta.

Olen ylpeästi väärässä, jos olen. Tosin se on harvinaista. Miksikö? Koska minun asemaani ei päästä tekemällä virheitä. Kotiäitinä, opiskelijana, kunnan työntekijänä tai kansalaisjärjestön aktiivina pärjää, vaikka olisi harva se päivä väärässä. Mutta oikeissa töissä se ei onnistu. Jos näet itseäsi rikkaamman henkilön, hän on todennäköisesti useammin oikeassa kuin sinä. Se on aivan loogista. Jos hän olisi usein väärässä, ei hän menestyisi elämässään. Todennäköisesti hänellä on myös kauniimpi vaimo kuin sinulla. Sitä tuskin tarvitsee enää selittää.

Mitä sitten voi tehdä, jos huomaa olevansa jatkuvasti väärässä? Aivan ensiksi kannattaa pitää suunsa kiinni. Selitän asian yksinkertaisella vertauksella. Kumpi on hedelmällisempi: keskustelu, johon osallistuu kolme älykästä ihmistä ja kolme idioottia, vai keskustelu, johon osallistuu kolme älykästä ihmistä? Aivan niin. Perustuslakiin kirjattu sananvapaus takaa jokaiselle oikeuden kertoa mielipiteensä. Eduskuntavaalit järjestetään neljän vuoden välein, mutta Kansanradio ottaa puheluita vastaan joka sunnuntai.

Ei ole vaarallista olla väärässä, jos tajuaa käyttäytyä sen mukaisesti. Maassa, jossa enemmistö ihmisistä ei osaa nimetä hallituspuolueita, on hyvä elää. Sillä eikö juuri tuo tutkimustulos todista demokratian toimivan, vaikka ihmiset osaavat hädin tuskin hengittää suun kautta?

5 kommenttia

putketnotkossa

17.4.2011 22:27

Täähän oli hyvä juttu. Tänään äänestin ensimmäistä kertaa elämässäni. Tiedä oliko se hyvä juttu. Lienee niin ja näin, mutta tuossa ylhäällä noin on ihan mukavasti. - Vai että neljän vuoden välein...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Division

20.4.2011 13:14

Todella osuva kirjoitus. Politiikasta puhuminen on yleensä aivan perseestä, oikeastaan koko keskustelu vaatisi aivan liikaa perehtymistä eri asioihin, jotta se olisi edes jotenkin asiallista. Täten minulla ei riitä intoa siihen. Äänestän kun on kerta mahdollisuus ja se siitä. Nyt sirpaloidun maailmaan, jossa kaikki "kotipoliitikot" ruotivat vaaleja ja esittävät idioottimaisia yksipuoleisia mielipiteitään asioista. Jos asiat olisivat oikeasti niin vitun yksinkertaisia, ei meidän tarvitsisi käydä edes kouluja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tyhmyri

26.4.2011 14:12

Asko S. Oksan kolumnin ansioista alan ehkä vähitellen ymmärtää, miksi olen menestynyt elämässäni niin surkeasti. Yhtä asiaa jäin kuitenkin vielä ihmettelemään Oksa kirjoittaa: ”Jos näet itseäsi rikkaamman henkilön, hän on todennäköisesti useammin oikeassa kuin sinä. Se on aivan loogista. Jos hän olisi usein väärässä, ei hän menestyisi elämässään. Todennäköisesti hänellä on myös kauniimpi vaimo kuin sinulla. Sitä tuskin tarvitsee enää selittää.” Menestyjille asiaa tuskin tarvitseekaan selittää, mutta kaltaiselleni luuserille asia ei avautunut. Aikani pähkäiltyäni luulen keksineeni selityksen: jos mies on niin neiti, että menee naimisiin menestyvän naisen kanssa, häntä kutsutaan vaimoksi. Osuinko oikeaan? Vai johtuukohan oma surkea menestykseni sittenkin siitä, että luulin olevani henkilö vaikka todellisuudessa olenkin nainen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

cornelia_status

26.4.2011 17:20

Kyllähän tässä eittämättä pieni ääliöeksistentiaalinen vire sekä uuskonservatiivis-sukupuolisubjektiivinen ote kirjoittajalla kaikista ihanan suoriksi crossatuista mutkista huolimatta. Onhan se tänäpäivänä trendikästä osoittaa olevansa hyvästi vahvaitsetuntoinen, tai jotain, sitäpaitsi minustakin tuollainen negatiivisen vapausaatteen valkeanmusta ajattelukokonaisuus on ihan toimiva maailmankatsomus.
Eikä vähemmistöistä millään voi jokaista muistaa jos hahmottaa itsessään suuren kokonaisuuden. Kansalaisaktiivin mielestä ei toki hallituspuolueiden ulkoa muistaminen ole välttämättä yhtä nimekästä kuin hedelmällisyyden toisaalla istuttaminen - mutta itse en onnekseni tunnusta edustavani yhtäkään Oksan tekstiinsä istuttamaa typografiaa. Ja tuota.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pampelipim

26.4.2011 17:47

Akateemiset feministit ryhmäyhteisö vielä huomauttaa, että patriarkaattiteorian nussiminen tässä yhteydessä lienee aivan yhtä vähän tarkoituksenmukaista kuin omiin typografioihini rakastuminen, itseni aiheessa harhaanjohtaminen sekä seuraavat 0 kommenttia.
Onneksi egoni kansanäänestyksessä edustaminen on toistaiseksi ohi, eikä toisten tai teidän "muiden" demokratiaan tarvitse parodisestikaan enää puuttua.

Terveisin notkot putkistoissa ja umpilisäkkeet

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi