Suomeen saapuu tiistaina 20. kesäkuuta harvinaislaatuisia vieraita, kun ekoarkkitehtuuristaan tuttu Michael Reynolds saapuu Helsinkiin pitämään luentoa mullistavista visioistaan ja vihreästä tavasta käsittää arkkitehtuuri.
“Garbage Warrior” -dokumentista maailmanmaineeseen nousseen Reynoldsin Earthship-rakennustapa on kerrassaan mullistava. Täyttääkseen Earthshipin standardit, rakennuksen on täytettävä kuusi ihmisen perustarvetta:
1. maa- tai aurinkolämmitys ja -jäähdytys
2. aurinko- ja tuulienergia
3. säilövä ja jätteet hyötykäyttöön ottava viemärijärjestelmä
4. rakennettu luonnollisista ja kierrätetyistä materiaaleista
5. veden talteenotto
6. ruokatuotanto
Talot rakennetaan käyttäen mahdollisimman suurelta osin kierrätettyjä materiaaleja, kuten autonrenkaita, pahvia alumiinitölkkejä sekä lasi- ja muovipulloja. Hiekalla täytetyistä autonrenkaista valmistetut talot varaavat lämpöä ja tasoittavat sisätilojen lämmönvaihtelua.
Aurinko- ja tuulivoimasta energiansa saavat talot ovat sähkön suhteen omavaraisia ja säilyttävät lämpöä varaavan rakenteensa avulla, ilman yhteyttä lämmitysverkkoon.
Sadevesi otetaan talteen uudelleenkäyttöä varten ja siitä suodatetaan juomavettä. Käytetty vesi kiertää kasvihuoneiden kautta WC:n huuhteluun, jonka jälkeen se käsitellään ja palautetaan luonnon kiertoon. Talo ei tarvitse siis yhteyttä vesi- tai viemäriverkostoon.
Sisällä ja ulkona ympärivuotisesti kasvavat ruoka- ja hyötykasvit lisäävät omavaraisuutta. Taloissa kasvatetaan trooppisia hedelmiä myös talvisin.
Reynolds aloitti konseptinsa kehittelyn 70-luvulla New Mexicon Taosissa, joka on nykyään Earthship Biotecturen tukikohta. Siellä toimii myös uutta sukupolvea kouluttava Earthship Academy, jonka rakennuskursseille hakeudutaan eri kokemustaustoista ympäri maailmaa.
Koulutuksia järjestetään myös muissa maissa. Tällä hetkellä sellaisista projekteista mainittavimpia lienevät Kolumbiassa toukokuussa alkava workshop ja Ranskassa heinäkuussa alkava ensimmäinen Euroopassa järjestetty täysimittainen Earthship-rakennuskurssi.
Suomalainen Tommi Polón on osallistunut Earthip-rakennusprojekteihin eri puolilla maailmaa.
“Garbage Warrior -dokumentti toimi minulle kipinänä. Mukaan pääseminen oli todella helppoa, sillä löysin heidän nettisivulta projekteja, joihin haettiin osallistujia. Sinne hakeutuu ihmisiä vaillla suurempaa rakentamiskokemusta ja mukana on valmiita arkkitehtejä ja vasta-alkajia”, Polón kertoo.
“Ensimmäinen reissu oli mieleenpainuvin, kun asuttiin Malawissa syrjäisessä kylässä, missä sähköntuotanto oli parin aurinkopaneelin varassa. Väsättiin sinne community centeriä, että ne sai ensimmäisen pankin, ruokapankin ja apteekin.”
“Pidän konseptia kekseliäisyydessään yhtenä maailman kiinnostavimmista asioista.”
Earthship-taloja on rakennettu Euroopassa jo yli kymmenessä maassa. Earthship Sweden ja Germany ovat jo vuosia toimineet aktiivisina ja lähin rakennus löytynee Ruotsin Hällekilissä. Suomessa näitä “maa-aluksia” ei tiettävästi ole vielä rakennettu.
Luento ja sitä seuraava kysymys- ja keskustelutilaisuus pidetään tiistaina 20. kesäkuuta Balderin Salissa (Aleksanterinkatu 12, Helsinki). Tilaisuus alkaa klo 18:30, kesto noin 3 tuntia. 45 euron lippuja tapahtumaan saa vielä ovelta.
2 kommenttia
Earthship Finland
19.6.2017 17:18
Kommentti järjestäjiltä:
Mahdollisen lippujen viivästymisen vuoksi emme enää näin lähellä tapahtumaa suosittele lipun ostamista kotisivuilta.
Myymme kuitenkin jäljellä olevia lippuja ovelta klo 17:30 alkaen.
Emme voi vastaanottaa korttimaksuja joten tuothan 45€ mukanasi käteisenä, mieluiten tasarahana.
Odotamme paikalle paljon tulijoita joten saavuthan ajoissa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Earthship Finland
19.6.2017 20:41
Lipunmyynti verkossa on loppunut mutta ovelta saa 17:30 alkaen lippuja tasarahalla 45€/kpl. Korttimaksuja emme voi vastaanottaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin