Parklet on urbaani keidas parkkiruudussa

Oma kesäterassi voi ammattilaisten avustuksella muuttua unelmasta todellisuudeksi muutamassa viikossa.

Urban Gardensin Heikki Laukkarinen ja Disa Lindholm toteuttivat Helsingin ensimmäisen parklet-terassin A21-baarin edustalle Annankadulla.
Urban Gardensin Heikki Laukkarinen ja Disa Lindholm toteuttivat Helsingin ensimmäisen parklet-terassin A21-baarin edustalle Annankadulla. Kuva: Elina Ylä-Mononen

Tänä kesänä Helsingin katukuvaan ilmestyy ensimmäistä kertaa parkkiruutuun rakennettuja terasseja. Ihka ensimmäistä parkletia voi jo ihmetellä Annankadulla, missä A21-baari laajentaa tarjoiluaan sisätiloista kadun puolelle parklet-terassille. Terassit ovat osa kaupungin parklet-kokeilua, jonka osana kivijalkayrittäjät voivat vuokrata kaupungin pysäköintiruuja omaan toimintaansa. Nyt aloitettu kokeilu toteutetaan kesäkausina huhti-lokakuussa 2016 ja 2017.

Parkletit ovat lähtöisin San Francisosta, ja ne syntyivät osana uutta kaupunkikulttuuria, jonka tarkoitus on palauttaa urbaaneja tiloja takaisin kaupunkilaisille. Parkletit luvanvaraisena toimintana olivat alkujaan San Franciscon kaupungin vastaus useita vuosia pidettyyn epäviralliseen ‘Park(ing) Day’ -tapahtumaan, jossa ihmiset ympäri maan maksoivat parkkiruutujen parkkimaksun yhden päivän ajan, mutta pysäköinnin sijaan käyttivät ruutuja levähdyspaikkoina ja yhteisinä viihtymistiloina.

Helsingissä järjestäytyneestä parklet-kokeilusta päätettiin kaupunginvaltuustossa vihreiden valtuutettu Hannu Oskalan aloitteesta viime syksynä. Tarkemmin parklet-vuokrauksen ehdoista sovittiin toukokuussa, mistä lähtien kantakaupungissa rajatulle alueelle osuvat kivijalkayritykset ovat voineet hakea lupaa rakennusvirastolta parklet-terassin perustamiseen.

Rakennusvirastossa parkletien parissa työskentelevä suunnittelija Elli Alho kertoo eri vaiheeseen edenneitä parklet-kyselyitä tulleen parisenkymmentä. Ensimmäinen askel parkletin perustamiseen on sijainnin hyväksyntä, ja valtaosa tulleista kyselyistä onkin ollut sijainniltaan sopivia. Valmiita hakemuksia on tullut vasta vähän.

“Yhteen varsinaiseen hakemukseen on tehty päätös, ja toinen hakemus on parhaillaan meillä käsittelyssä”, Alho kertoo.

Parkletin perustaminen ei ole byrokratialtaan aivan kevyt prosessi, ja vaatii halukkailta kärsivällisyyttä. Rakennusviraston lisäksi tekemisissä ollaan anniskeluterassin tapauksessa ainakin rakennusvalvonnan, ympäristökeskuksen sekä aluehallintoviraston kanssa.

Viranomaisten toiminta saa kuitenkin myös kiitosta. Suomen ensimmäinen parkleteja suunnitteleva ja toteuttava yritys Urban Gardens on ollut ainutlaatuisella näköalapaikalla uuden prosessin kehittelyssä. Toimitusjohtaja Disa Lindholm kiittelee viranomaisia nopeudesta.

“Nyt täytyy sanoo että kaikki on tullut tosi nopeasti. Välillä pitää heitäkin kehua!”

“Ei aina tarvitse jakaa Päivän Byrokraatti -palkintoa”, viime kuussa aloittaneen yrityksen puuhamies Heikki Laukkarinen lisää.

Pariskunnan yhteinen yritys asemoi itsensä parkletista haaveilevien kivijalkayrittäjien ja viranomaisten välimaastoon. Toiveena on parklet-unelmien toteuttaminen, ja Urban Gardens onkin saanut paljon aikaan reilussa kuukaudessa. Ensimmäinen terassi on valmis, vaikka toukokuussa yrityksestä ei vielä ollut tietoakaan. Ajatus parklet-start-upille syntyi toukokuisena aamuna matkalla Lindholmin entisiin töihin kaupungin rakentamispalvelun kartanopuutarharyhmässä.

“Oltiin ajamassa töihin aamuseitsemän aikaan, kun kuultiin tästä parklet-jutusta. Ehkä 20 minuuttia myöhemmin olin varannut parklet.fi -tunnuksen ja nyt puolitoista kuukautta on väännetty aika täysillä,” Laukkarinen muistelee.

Maisemasuunnittelussa ja sisustuksessa ansioituneen Lindholmin tavoite on tehdä parkeleteista niitä tilaavien yritysten näköisiä. A21:n terassilta löytyy sisätiloja toistavan mustan pinnan ja punatiilen lisäksi iso terassivieraiden ylle levittyvä puu. Terassilla lisäksi kasvavat sitruunapuu, laventeli ja pensasmustikka toistavat talon cocktail-listan aineksia.

“Sitä yrittää aina jotenkin peilata ravintolan henkeä ja sisätilaa. Parkleteissa voi käyttää vaikka mitä materiaaleja, esimerkiksi laatoitusta tai vaneriakin voisi tuoda mukaan”, Lindholm haaveilee.

Parklet-terassien käyttötarkoituksia on monia. Alhon mukaan suurin osa rakennusvirastoon tulleista kyselyistä koskee ravintoloiden ja kahviloiden terasseja, mutta mukaan mahtuu myös ehdotuksia taskupuistoiksi ja yleisiksi oleskelutiloiksi. Parkletien käyttötarkoituksen rajana onkin lähinnä mielikuvitus – San Franciscossa parkleteissa on nähty muun muassa esiintymislavoja ja laiduntavia vuohia.

Parkletista haaveilevien kannattaa toimia nopeasti – lokakuussa parkletit puretaan taas talvivarastoon odottamaan seuraavaa terassikautta. Vielä on kuitenkin kesää jäljellä ja aikaa toteuttaa monen kivijalkaliikkeen parklet-unelma!

A21 Decades, Annankatu 21

1 kommentti

Scipio2300

12.7.2016 02:53

Pisteet viittauksesta Päivän Byrokraattiin. Suomenkielisen internetin, tai ainakin facebookin paras saitti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi