Sukupolvi G

Se uskoo optimismiin. Se uskoo televiestintään ja ulkomaankomennuksiin. Se on uusi eliitti. Se on Generation Global. Mutta oletko sinä osa sitä?

"G-sukupolvi on X:n täydellinen vastakohta: aktiivinen, yritteliäs ja mahdollisuuksiinsa uskova."
G-kirjain yhdistetään moneen kiinnostavaan yhteyteen. Naisilla on G-piste, avaruudessa G-voimat, musiikissa G-duuri, Internetissä hyper-G ja vanhaan hyvään aikaan MTV:ssä jodlasi Maria G.

Mutta tätä nykyä G on myös sukupolvitunnus. Aina valppaat ja tulevaisuususkoiset amerikkalaiset ryhtyivät viime vuonna puhumaan "globaalista sukupolvesta". Englanniksi käsite on Generation G - tai lyhyemmin Gen-G.

G-sukupolvella tarkoitetaan ulkomailla viihtyviä ja digitaalitekniikkaa hyödyntäviä nomadeja - ihmisiä, joille matkustus, kyberkahvilat ja kaukomailla asuminen ovat tulleet osaksi arkipäivää. Liikkeelle ja tien päälle näitä urbaaneja beduiineja ajaa paitsi uteliaisuus myös rahakkaat duunikeikat ja seikkailunhalu.

G-ihmiset on haluttu nähdä paitsi teknologian myös pienenevän planeetan ja lamaa seuranneen nousukauden symbolina. Uusi heimo on myös tulkittu isänmaallisuuden, uusoikeiston ja arvokonservatismin vastailmiöksi. G-sukupolvelle isänmaa on koko maailma.

Mikä G?

G-sukupolven lanseerasi viime syksynä Newsweek, jonka lokakuun numerossa kahdeksan sivua oli pyhitetty uuden "sukupolven" esittelylle. "These days, the whole world is new territory for young Americans", hehkutettiin innostusta ja optimismia ryöpynneessä artikkelissa. Väitteen tueksi esiteltiin kymmeniä maailmalle uskaltautuneita ja uraputken alkuun päässeitä ex-patriootteja - maiden vaihdellessa Kamputseasta Mongoliaan ja Itä-Euroopasta Nepaliin.

Ottakaamme esimerkki. G-sukupolven airuena mainittiin kalifornialainen Chris Freund (25), joka ajeli päänsä ja muutti luostariin Pohjois-Thaimaaseen. Meditoidessaan Aasiassa nuorukainen löysi myös elämälleen tarkoituksen: "menestystä ja paljon rahaa!" Nyt Freund työskentelee investointianalyytikkona Saigonissa.

Newsweekin mukaan Freundin kaltaiset ovat oire laajemmasta ilmiöstä. Suihkulentokoneiden, Internetin ja teleyhteyksien myötä mediaguru McLuhanin ("global village") ja futurologi Alvin Tofflerin ("electronic cottage") visiot ovat saaneet uudenlaista uskottavuutta.

Ei siis ihme, että tietotekniikan ja median kyllästämä G-sukupolvi hyödyntää elämässään koko digitaalista repertoaaria. Pentium-kannettava tai Nokian banaani kulkee kevyesti ja luonnollisesti mukana. Yhteyttä kotimaahan ja tuttaviin pidetään faxeilla, vastaajilla ja kännyköillä.

Amerikkalainen unelma

Niin valtiot, koulut kuin työnantajat rohkaisevat ihmisiä tätä nykyä tien päälle. Eniten planeettaa ravistelevasta globalismista hyötyvät Newsweekin mukaan kuitenkin jenkkinuoret - "maailman ainoan supervallan, laajimmalle levittäytyneen kulttuurin ja voimakkaimman talouden jälkeläiset".

Vaikka ilmaus hieman ärsyttää, osuu se monin kohdin oikeaan. Jenkkinuoret ovat kasvaneet mikkihiiren, high-techin ja markkinatalouden kyllästäminä. Nämä kaikki ovat asioita, joiden nimiin niin itäblokin "slobomaat" kuin 3. maailman "bambumaat" tätä nykyä vannovat.

Kylmän sodan päättyminen on helpottanut ratkaisevalla tavalla viisumibyrokratiaa ja maahantulomuodollisuuksia. Kuubaa ja Pohjois-Koreaa lukuunottamatta jenkkinuoret voivat tätä nykyä matkustaa miltei kaikkialle.

Amerikkalaisten - kuten myös brittien ja Commonwealth-kansalaisten - etuna on myös globaali äidinkieli. Englannista väitetään tulleen tärkeämpi ja universaalimpi kieli kuin latinasta kukoistuskaudellaan. Paitsi maailmaa yhdistävä lingua franca on englanti myös yhä useamman yrityksen ja organisaation virallinen kommunikointikieli.

Vuosituhannen vaihteessa miljardin ihmisen arvioidaan puhuvan englantia. Ei siis ihme, että kymmenet tuhannet native speakerit suuntaavat kielenopettajiksi Aasiaan ja Itä-Eurooppaan.

Mitä jenkit edellä, sitä muu maailma perässä. Euroopan Unionin, monikansallisten työnantajien ja koulujen vaihto-ohjelmien kautta yhä useampi suomalainenkin jättää kotimaan ja karkaa vuodeksi-pariksi rajojen tuolle puolen.

Oma kiinnostava lukunsa ovat ne sadat elämäntapamatkaajat, jotka viettävät talven "paskakuukaudet" Goan tai Thaimaan aurinkorannoilla ja palaavat vasta toukokuussa virkistämään Helsingin kesää.

Sukupolvimystiikkaa

On vaikea olla kyllin skeptinen ylimitoitettua sukupolvimystiikkaa kohtaan. Kuten vuosikymmeniä, on myös nuorisoa haluttu läpi historian luokitella erilaisten kokoavien otsikoiden alle. Kun on oltu tarpeeksi rohkeita ja pateettisia, on puhuttu peräti "sukupolvista".

Viimeaikaisessa G-keskustelussa häiritsee myös sen naiivius. Tosiasiahan on, että kansainvälisiksi ja monikulttuurisiksi väitetyt amerikkalaiset esittävät myös ne tyhmimmät kysymykset. Miksi eurooppalaiset eivät naura? Onko Suomessa rock´n´rollia? Kuoleeko Venäjällä nälkään? How can you know who Bill Cosby is?

Mitä tulee globaalisuuteen, on se ennen kaikkea poliitikkojen ja kauppamiesten suosima iskulause. Itse asiassa antiglobaalit voimat - kansallisuusaate ja paikallisidentiteetit - näyttäisivät voimistuvan. Euroopassa tämä näkyy mm. Itävallan, Ranskan ja Norjan kaltaisena EU-vastaisuutena.

Historia osaltaan selittää, että eurooppalainen globalisaatiokeskustelu on amerikkalaista maltillisempaa. Ajankohtaiseksi esimerkiksi kelpaa Der Spiegel -lehden toimittajien Hans-Peter Martinin & Harald Schumannin viime vuonna julkaisema Globalisierungsfalle (Rowohlt-Verlag; ilmestyy keväällä suomeksi). Optimismin ja hurmoksen sijasta kirja korostaa "globaaliin ansaan" liittyviä vaaroja: hyvinvointivaltion kuolemaa, yhteisvastuun hautajaisia, riskejä Euroopan tulevaisuudelle

Amerikkalainen optimismi ja eurooppalainen kriittisyys näyttäisivätkin jälleen kerran olevan törmäyskurssilla keskenään. Siinä missä amerikkalainen G-hybris loihtii rokkaavia iskulauseita, alleviivaavat eurooppalaiset asian nurjempaa puolta. Martinin ja Schumannin mielestä riskinä on, että 80 % kansalaisista muuttuu tarpeettomiksi - heitä tarvitaan vain tahdottomiksi, tiedottomiksi kuluttajiksi.

Hei me lennetään

90-luvun sukupolvikeskustelua on mahdoton käydä viittaamatta Douglas Couplandin Generation X -käsitteeseen. Alunperin ilmauksella tarkoitettiin ylikoulutettuja ja alityöllistettyjä twentysomethingeja; haahuilevaa, hölmöilevää ja patalaiskaa slacker-porukkaa. Suomessa on näissä yhteyksissä puhuttu alistujista, uusavuttomista, pullamössöstä, fattasukupolvesta jne.

Newsweekin mielestä G-sukupolvi on X:n täydellinen vastakohta: aktiivinen, yritteliäs ja mahdollisuuksiinsa uskova. Mutta G:ssä vaikuttaa myös nihilistinen siipi. Yhteiskunnasta irronneeseen "drop-outien" joukkoon kuuluvat ne kymmenissä tuhansissa laskettavat nuoret aikuiset, jotka ovat hypänneet läntisestä oravanpyörästä ja lähteneet maailmalle chillailemaan.

G-sukupolven tunnusmerkeissä näyttäisi myös olevan yhtymäkohtia Couplandin "poverty jet set"-käsitteeseen. Köyhälistö-jetsetillä kanadalaiskirjailija tarkoittaa niitä X-sukupolven edustajia, joille on ominaista krooninen matkustus, ulkomaiset kontaktit, lentoyhtiöiden bonus-pisteiden keräily sekä jatkuva lörpöttely menneistä ja tulevista matkakokemuksista.

Historiallisesti ajatellen matkustus ja ulkomailla asuminen on nykyaikana helpompaa kuin koskaan. Lentoliikenteen yleistyttyä ja lippujen halvennuttua on kaukomatkoista tullut yhä useammalle konkreettinen mahdollisuus. Sitä paitsi ainahan voi vaeltaa penninnauhabudjetilla, Lonely Planet kainalossa.

Niinpä "poverty jet set" ja G-heimo on ratkaissut rahaan liittyvän ongelman asenteella. Liikkuva elämä rahoitetaan pitkien työsuhteiden ja kiinteän asuinpaikan kustannuksella.

"G-sukupolven airut, kalifornialainen Chris Freund (25) ajeli päänsä ja muutti luostariin Pohjois-Thaimaaseen. Meditoidessaan Aasiassa nuorukainen löysi myös elämälleen tarkoituksen: "menestystä ja paljon rahaa!"

Testaa kuulutko G-sukupolveen

1. Oletko käynyt elämäsi aikana vähintään 20 maassa?

2. Asuitko viime vuonna yli 3 kk ulkomailla?

3. Missä sijaitsee Karnakin temppeli?
(Oikea vastaus: Luxorissa Egyptissä.)

4. Tarvitseeko suomalainen viisumia Vietnamiin?
(Oikea vastaus: kyllä. Ja sen saaminen on usein vittumaisen hankalaa ja hidasta.)

5. Tunnetko merkityksen englannin kielen ilmauksille Bangkok Hilton, stop-over ja "visa expired"?
(Oikeat vastaukset. Bangkok Hilton = Thaimaan keskusvankila. Stop over = oikeus pysähtyä välietapissa matkalla määränpäähän. Visa expired = you´ve got a problem.)

6. Mitä tarkoittaa "transnationaali"?
(Oikea vastaus: Trans on latinaa ja tarkoitaa jonkin ylittävää - esim. transgressio = rajoja ylittävä. Transnationaalilla luonnehditaan kansallisrajat ja -ajattelun ylittäviä asioita ja tilanteita. Kansainvälisten suuryritysten, EU:n ja G-heimon pyrkimykset kuuluvat tähän karsinaan.)

7. Omistatko yhtään Lonely Planetin matkaopasta?

8. Mikä on Indonesian rahayksikkö? Entä Etelä-Afrikan?
(Oikeat vastaukset: rupia ja randi)

9. Minkä maan suuntanumero on 52?
(Oikea vastaus: Meksiko)

10. Missä sijaitsee Lhasa?
(Oikea vastaus: Dalai Laman Tiibetissä. Lhasa on Kiinan miehittämän vuoristoalueen keskus ja G-yhteisön suosima hengailumesta.)

G-pisteet

Praha

Kaikkia ennusteita uhmaten on Praha edelleen kaunis, halpa ja kansainvälinen. Tsekin pääkaupungin tavaramerkkejä ovat halpa kalja, toimivat peruspalvelut ja jumalainen arkkitehtuuri.

Kolmas muuttoaalto on tuonut kaupunkiin kymmeniä tuhansia amerikkalaisia: kirjailijoita, taiteilijoita, kahvilanpitäjiä, boheemeja ja hengailijoita - siis jenkkejä parhaasta päästä. Ex-pat-yhteisön epävirallinen päämaja on Scott Rogersin (32) perustama Globe Bookstore and Cafe.

G-nomadit löytää kaupungin lukuisista kahviloista (esim. Marquis de Sade), rock-luolista (Bunkr ym.) tai teknobaareista (Nasa, Radost FX).

Budapest

Selvästi Prahaa kalliimpi ja likaisempi, mutta myös kaupallisesti dynaamisempi suurkaupunki. Idän ja lännen kohtauspisteenä paprikamaan pääkaupunki hengittää kosmopoliittia energiaa. Nato-jäsenyys ja tuleva EU-status nostavat vielä G-arvoa.

Sarajevo

Bosnian sodan pahasti runtelema "maailman perse" on sotilaiden, seikkailijoiden ja salaisten agenttien kohtauspiste - eräänlainen 90-luvun Casablanca. World Bank ja lukuisat avustusorganisaatiot tuoneet kuitenkin ulkomaalaisia ja valuuttaa. Newsweekin mukaan: "the Bosnian capital is packed with Gen-G foreigners".

Kaupungissa on jännitystä ja rappioromanttista imua. Granaattien rikkomien rakennusten kellareissa elävät ala- ja vastakulttuurit punkista teknoon, reggaebaareista avantgarde-teatteriin. Sarajevon yöelämä on silti vaatimaton - pääsyynä ulkonaliikkumiskielto, joka kumottiin vasta viime keväänä.

Sarajevon merkitystä aikamme vertauskuvana kuvaa se, että kaupunkiin on sijoitettu useita nykyelokuvia. Suomessakin on nähty Theo Angelopouloksen Balkan-tutkielma Odysseuksen katse (pääosassa Harvey Keitel). Mutta missä viipyy Michael Winterbottomin ohjaustyö Welcome to Sarajevo?

Goa ja Katmandu

Klassisia G-kohtauspisteitä. Goa sijaitsee Intian länsirannikolla (kuului aikoinaan Portugaliin), Katmandu on köyhän ja vuoristoisen Nepalin pääkaupunki.

Kun Suomen pravda (Helsingin Sanomat) kääntää Saksan pravdan (Der Spiegel) hippivihamielisen stoorin ("Goan hipit ovat Intian loisia"), on paikan pakko olla hohdokas. Palmujen, biitsien, kasvisruoan ja pilvenpolton Goa on ollut hippien, zippien ja globetrotterien vakiorasteja 60-luvulta lähtien. Pelle Miljoona sijoitti teoksensa Bonneville (1997) juuri tänne.

Katmanduun hakeudutaan rauhoittumaan, meditoimaan ja tapaamaan G-seikkailijoita.

Saigon

Virallisesti vielä Ho Chi Minh City. Nouseva maailmankaupunki: jumalaista ruokaa, uskonnollisia kultteja, trooppinen ilmasto, puutarhakaupungin idylli, skoottereita, bordelleja, ex-patriootteja ja halpaa menoa niin vakavampaan kuin kevyempään makuun.

Harvan kaupungin nimessä raikuu samanlaista ruutia kuin Vietnam-leffoista tutussa Saigonissa. Kapitalismiin nykien mutta tarmokkaasti pyrkivät namilaiset näkevät maassaan mielellään niin jenkit, eurooppalaiset kuin aasialaisetkin.

Shanghai

Kapitalismia opettelevan Kiinan taloudellinen hermokeskus ja tulevaisuuden Bladerunner-kaupunki. Kilpailee paitsi Hongkongin myös eteläisen, Kantonissa sijaitsevan Guantzhoun kanssa.

Shanghain historia on G-vireinen: 30-luvulla täällä hengasi triadien ja onnenonkijoiden lisäksi eurooppalainen ja amerikkalainen jetset.

15 miljoonan ihmisen Shanghaita sanotaan Moolokin kidaksi, jossa viihtyy myös globaali bisnes. Ulkomaalaisia investointeja on pumpattu kaupunkiin noin 60 miljardia FIM/vuosi.

Kiinalaiset ovat oppineet, miten luodaan irish pubit, diskot ja kyberkahvilat, mutta ihmisoikeuksien kanssa on vielä niin ja näin. Kommunistinen kansantasavalta teloittaa kansalaisiaan moninkertaisesti sen mitä muut maat yhteensä.

Moskova

Paitsi "kolmantena Roomana" tunnetaan Moskova "maailmanlopun metropolina", jossa uusrikkaat, mafia ja kovat huumeet törmäävät köyhyysrajalla kitkuttaviin eläkeläisiin, kodittomiin kerjäläisiin sekä naula päässä riehuviin sotilaisiin.

Markkinatalouteen siirtynyt Moskova on tätä nykyä maailman vauraimpia ja samalla kalleimpia kaupunkeja (hotellit tonneissa per yö; klubeihin sisään 30-50 $). Keskustaan rakennetaan pilvenpiirtäjiä. 10 vuoden kuluessa Moskovasta muodostuu globaali finanssikeskus.

Viime syksynä 850 vuotta täyttänyt Moskova on suuri, ahne, ristiriitainen, kiimainen, mieletön - juuri siinä sen hurmos ja lumovoima. Ei siis ihme, että duunia ja kokemuksia janoava Gen-G on löytänyt tiensä Moskovaan. Kaupungissa näkee kymmeniä tuhansia mersuja, mielettömiä yöklubeja (esim. Titanic), bandiitteja, yhteensä 100 000 ulkomaalaista - sekä neuvostoajan karheaa eksotiikkaa.

Mistä ne tunnistaa?

+ Passi rypistynyt ja täynnä leimoja.
+ Antavat koordinaatikseen sähköpostin, kännykkänumeron tai poste restanten. Jakavat monikielisiä käyntikortteja.
+ Vertailevat lentoyhtiöitä, keräävät hanakasti bonus-pisteitä.
+ Lukevat Wired- ja Transitions Abroad -lehtiä, viihtyvät nettikahviloissa.
+ Rakastavat matkashekkejä, tulevaa euro-valuuttaa ja kansainvälisiä luottokortteja. Vihaavat turhia rahanvaihtoja.
+ Pitävät kansallismielistä ajattelua ahdasmielisenä bakteerina.
+ Ansioluettelossa useita kieliä, ulkomaankeikkoja ja -komennuksia.
+ Erottuvat pohjolassa hymyllään, rusketuksellaan ja poskisuudelmillaan.
+ Suosivat musiikkinaan mm. world musicia ja (etno)teknoa.
+ Harrastavat rave-turismia (esim. Summer of Love (Italia), Love Parade (Berliini), Ko Phanganin paratiisisaari (Thaimaa), Rave del Toro (Majorca), Teknival (eri puolilla Eurooppaa).
+ Lukevat matkakirjallisuutta; kunnioittavat leffaklassikkona Wim Wendersin teosta Maailman ääriin (1991).
+ Ihailevat 20-luvun Wandervogel-sukupolvea sekä paljon matkustaneita maailmanmiehiä: Lord Byron, Mannerheim, Gallen-Kallela, Somerset Maugham, Jack Kerouac, Olavi Paavolainen, Jörn Donner...+ Elämän mottona Newsweekin mukaan: "Do It, Be It, Live It!"

Nupit gaakkoon

Mutta paljonko sukupolvi G:n edustajia on Suomessa? Jos ajattelemme, että viidestä ikäluokasta (5 x 50 000 = 250 000) joka 50. on G, saamme pääluvuksi viisi tuhatta (250 000 / 50 = 5000).

Arvio on luonnollisesti temmattu hatusta, mutta tuskin aivan väärä. Ainakin seuraavat kaksi henkilöä ovat täyttä tavaraa.

BIMBOFILOSOFI
Titti Timantti, ikä 26
e-mail: t_timantti@hotmail.com

Aktiivisena maanvaihtajana ja "bimbofilosofina" tunnettu Titti Timantti on G-sukupolven puhdasverinen edustaja. 26-vuotias kaunotar on asunut pidempiä aikoja Amsterdamissa (vuosi), Brysselissä (puoli vuotta), Tukholmassa (vuosi), San Franciscossa (kesä) ja Grönlannin Nuukissa (pari kuukautta Nordplus-vaihdossa). Kaiken kaikkiaan hän on pistäytynyt 27 maassa - jos Legolandia ei lasketa omaksi maakseen.

"Eniten olen pitänyt Tukholmasta, Budapestistä, Pariisista, San Franciscosta ja Helsingistä. Elämääni on mahtunut yllätyskäänteitä, mannertenvälisiä rakkaustarinoita ja dramaattisia jäähyväisiä."

Timantti on matkustanut paljon ja tehnyt sen yleensä yksin. Ulkomailla kerätty kasvogalleria kattaa laajan skaalan opiskelijoista pankkiireihin, kodittomista arkkitehteihin, huumediilereistä kaupunginvaltuutettuihin.

"Mulla on ollut onni ja kyky tutustua mahtaviin, mielenkiintoisiin tyyppeihin. Yleensä vaihdan maisemaa siinä vaiheessa, kun ymmärrän, mitä ihmiset metroissa ja ratikoissa puhuvat."

Koulutukseltaan Titti Timantti on valt.tiet. kandidaatti. Pääaine Helsingin yliopistossa oli käytännöllinen filosofia - erityiskiinnostus kohdistui pessimistiajattelijana tunnetun Arthur Schopenhauerin tuotantoon. Timantti on myös kehittänyt feministejä ärsyttävää "bimbofilosofiaa". Fitness-lehdessä (5/97) julkaistussa manifestissa hän luonnehti periaatteitaan seuraavasti:

"Schopenhauer sanoo: maailma on mielteeni. Bimbo sanoo: maailma on minun. I´m a barbie girl in my barbie world. Maailmani kimaltaa ja säihkyy. Ja takuulla minä nautin, sillä keinahtelen kaiken epämiellyttävän ulkopuolella. Bimboilijan tahtiin keinahteleekin sitten koko maailma; muuta en muovipään sinisilmillä suostu näkemään."

Titille G merkitsee paitsi matkailun myös kauneuden metsästystä. Lähitulevaisuutensa hän näkee ainakin osittain ulkomailla. Ajatusta elämästä vain yhdessä maassa G-esimerkkimme pitää vankilana. Työ- ja matkustussuunnitelmat muuttuvat tilanteiden mukaisesti:

"Ulkomaiden kautta näkemykseni Suomesta on kirkastunut. Arvostan täällä mm. saniteettitiloja ja jykeviä taloja, mutta maa myös vituttaa. Suomalaisen enemmistön viikonloppukäyttäytymistä ei voi ottaa tosissaan. Lisäksi kaipaan kaupunkia, jossa ihmiset pukeutuvat kaupunkiaan kunnioittaen. Minusta tuntuu usein, että ihmiset elävät Suomessa jonkinlaisessa kohmeessa."

TUTKIMUSMATKAAJA
Sami Hyrskylahti, ikä 26
e-mail: sami@L16.fi

Toimittaja ja kulttuurityöläinen Sami Hyrskylahti syntyi Keravalla, vietti lapsuuden ja kouluajan Mäntässä, pistäytyi lukioaikoina Euroopassa. Helsinkiin "Hyrsky" tuli opiskelemaan viestintää, mutta huomasi, "ettei yliopisto johda minnekään ja otti ohjat omaan kontrolliin."

Globetrotterin ensimmäinen pidempi oleskelu ulkomailla oli Prahassa vietetty kesä vuonna 1994. "Silloin aloin ymmartää, miten vääristynyt kuva maailmasta syntyy, jos sitä tarkkailee suomalaisen, lähes monopolistisen tiedonvälityksen läpi."

Viime vuosina Hyrskylahti onkin pyrkinyt parhaansa mukaan rikastuttamaan suomalaisten käsitystä muista maista ja kulttuureista. Hän on kirjoittanut Cityn lisäksi aktiivisesti mm. Hesariin, Suomen Kuvalehteen ja Ylkkäriin.

"Viime vuosi oli matkapäivinä laskien hurjin. Puoli vuotta Venäjällä, kuukausi Kiinassa, kuukausi Ukrainassa, vajaa kuukausi Hongkongissa, pari viikkoa Japanissa, Thaimaassa, Saksassa ja Puolassa. Suomessa kaiken kaikkiaan kuukausi."

Erityinen rakkaussuhde Hyrskylahdella on Venäjään. Boheemi kosmopoliitti on asunut yli kaksi vuotta Pietarissa, oppinut venäjää ja matkustanut ristiinrastiin suurta ja mahtavaa. Dostojevskin, Ahmatovan ja loistavien klubien (mm. Gribojedov eli "Sienen syöjä") kaupungista on tarkoitus ostaa asunto heti kun mahdollista.

"Venäjä kiinnostaa eniten. Se on rikas ja jännittynyt, mukaansa tempaava kulttuuri. Suuri murros on käsinkosketeltavana ympärillä."

Paitsi globetrotteri on Hyrskylahti legendaarisen L16-kyberkommuunin perustaja ja suomalaisen Kosmopoliitti Klubin kunniajäsen. Elantonsa Hyrskylahti hankkii vapaan toimittajan ja promoottorin duuneilla. Hän on mm. järjestänyt Pietarin ensimmäiset goa-bileet ja vienyt Rinneradion Moskovaan

Tulevaisuutensa globetrotteri näkee erityisesti Pietarissa, josta "tulee vielä uskomattoman kansainvälinen kaupunki". Helsingin Hyrskylahti uskoo pysyvän idyllisenä pikkukaupunkina.

"Eniten G-energiaa Helsinkiin voivat tuoda venäläiset, joiden määrä toivottavasti yhä lisääntyy.

1 kommentti

kyttä

17.4.2014 16:52

Kranaatti kirjoitetaan K:lla ja Mallorca tuplaällällä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi