Suuri ja mahtava

Tuliaisia itänaapurista: mielivaltaiset tullimiehet, rapistuvat ydinvoimalat ja vastustuskykyinen tuberkuloosi.

Venäjän ydinvoimalat rapistuvat

Tähän mennessä tapahtunut: Venäjä on jatkanut Pietarin lähellä sijaitsevan ikivanhan Sosnovyi Borin ydinvoimalan reaktoreiden alkuperäistä käyttöikää 15 vuodella eli jopa vuoteen 2020 asti tuunaamalla reaktorivanhuksia. Ruotsalaiset asiantuntijat vaativat voimalaitoksen sulkemista jo vuonna 1992.

Asiantuntijan arvio:

“Uudistuksista huolimatta Venäjän ydinvoimalaitokset ovat suurempi uhka meille kuin kotimaiset tai läntiset ydinvoimalat. Niihin sisältyy paljon epävarmuustekijöitä. Sosnovyi Borin voimalaitoksen kahden vanhimman reaktorin ympärillä ei esimerkiksi ole suojarakennusta, joka estäisi onnettomuuden sattuessa radioaktiivisten aineiden leviämisen. Kahdessa uudemmassakaan suoja ei ole parempi kuin Tšernobylissä, jonka reaktori oli myös samaa tyyppiä.”

Toimistopäällikkö Heikki Reponen, Säteilyturvakeskus

Venäläistankkerit uhkaavat Suomenlahtea

Tähän mennessä tapahtunut: Venäjä on avannut viimeisen viiden vuoden aikana kaksi uutta öljysatamaa Suomenlahdella. Suomenlahden meriliikenteen uskotaan kolminkertaistuvan vuoteen 2010 mennessä. Ja samalla tuhoisan eko-onnettomuuden riski kasvaa. Ja kuinkakohan moni alus Venäjän kauppalaivastosta onkaan ohittanut parasta ennen -päiväyksen?

Asiantuntijan arvio:

Helsinki-komission tuoreen selvityksen mukaan laivaonnettomuudet ovat kaksinkertaistuneet Suomenlahdella viimeisen viiden vuoden aikana. Öljykuljetusonnettomuuksia suurempi uhkakuva on kemikaalitankkereiden mahdolliset onnettomuudet. Siivoustyö on tällöin lähes mahdotonta. Olemme löytäneet Pietarin satamasta satamaviranomaisilta huomautuksia saaneita venäläistankkereita, jotka rikkovat pelisääntöjä järjestelmällisesti esimerkiksi laskemalla pilssivedet Suomenlahteen. Tankkereilla on myös alipalkattuja, ammattitaidottomia työntekijöitä. Lisäksi Venäjä on rakentamassa uutta öljysatamaa lähelle Viron rajaa. Se lisää öljykuljetusten määrää ja onnettomuusriskiä entisestään.”

Tiedottaja Mikael Sjövall, Greenpeace

Venäläinen super-tuberkuloosi

Tähän mennessä tapahtunut: Sosiaali- ja terveysministeriön tänä vuonna julkaiseman valtakunnallisen tuberkuloosiohjelman mukaan Venäjällä riehuva lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosi on kasvava ongelma. Lisääntyvä matkustaminen ja muuttoliikenne voivat vaikuttaa Suomen tuberkuloositilanteeseen.

Asiantuntijan arvio:

“Huolestuttavinta on se, että antibiootteja hyvin sietävän MDR-kannan osuus Venäjän uusista tapauksista on jo noin 15 prosenttia, lisäksi on löydetty pahimmillaan kaikkiin tunnettuihin tuberkuloosilääkkeisiin vastustuskykyistä XDR-kantaa. Tuberkuloosi on keskeinen kansanterveydellinen ongelma Venäjällä, mutta myös Suomessa. Tarttuva tauti kun ei tunne rajoja.”

Tutkimusprofessori Petri Ruutu, infektioepidemiologian osasto, Kansanterveyslaitos

Korruptoituneet tullimiehet sabotoivat idänkuljetuksia

Tähän mennessä tapahtunut: Venäjän viranomaiset perivät mielivaltaisesti laittomia kymmenien eurojen rajamaksuja rekkakuskeiltamme. Maksamatta jättäminen voi merkitä useiden tuntien odottelua raja-asemalla. Suomen tulli on yrittänyt selvittää asiaa Venäjän tulliviranomaisten kanssa, mutta venäläiset ovat kiistäneet laittomien maksujen olemassaolon. Kuinkas muutenkaan.

Asiantuntijan arvio:

Suomalaisittain toiminta on outoa, mutta Venäjän tullin kanssa on aina ollut tällaista. Paitsi että Venäjän tullin hitaus harmittaa asiakkaita, niin se nostaa kuljetusyritysten logistiikkakustannuksia, kun kalusto joutuu seisomaan.”

Toimitusjohtaja Timo Huttunen, Kuljetusliike Huttunen

Itänaapurin hirvet lisäävät kolaririskiä

Tähän mennessä tapahtunut: Viime vuonna Suomen maanteillä sattui lähes 2 000 hirvikolaria, joissa kuoli 12 ja loukkaantui 222 henkilöä. Hirvikolarit ovat lisääntyneet etenkin Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Hirvikanta on kymmenkertaistunut ja hirvikolareiden määrä viisinkertaistunut 40 vuodessa.

Asiantuntijan arvio:

Venäjän Karjalan metsähakkuissa pistetään kaikki sileäksi, joten Suomen metsät ovat hirville otollisempaa elinympäristöä. Hirvet liikkuvat oletettavasti enemmän Suomen puolelle kuin täältä pois. Venäjältä tulee Suomeen myös suurpetoja, kuten karhuja ja susia, muttei niin valtavia määriä kuin yleisesti luullaan.”

Tutkija Samuli Heikkinen, Riistan- ja kalantutkimus.

Raha varoittaa Venäjästä

Tähän mennessä tapahtunut: Suursijoittaja George Soros varoittaa Suomea Venäjän suurvaltapyrkimyksistä Kauppalehden haastattelussa. Soroksen mukaan Venäjä rakentaa valtaansa myös kauas rajojensa ulkopuolelle. Kun raha puhuu, kannattaa kuunnella.

Asiantuntijan arvio:

Poliittisena uhkana on, jos Putin esikuntineen ei anna markkinoiden toimia vapaasti, vaan alkaa kahlita yrityksiä. Yksittäistapauksia lukuun ottamatta siitä ei ole ollut vielä merkkejä. Toisin kuin USA, “köyhä” itänaapurivaltio ja sen kotitaloudet ovat käytännössä velattomia, joten Venäjä on tällä hetkellä mielenkiintoinen mahdollisuus yrityksille ja sijoittajille.”

Rahoituksen professori Vesa Puttonen, Helsingin kauppakorkeakoulu

Venäjän metsäpalot tappavat suomalaisia

Tähän mennessä tapahtunut: Suomen rajan tuntumassa roihunneet kymmenet metsäpalot haisivat Helsingissä asti viime elokuussa. Venäjä sai arvostelua siitä, ettei se yrittänyt sammuttaa paloja riittävän tehokkaasti. Suomikin yritti tarjota sammutusapua, mutta se ei kelvannut.

Asiantuntijan arvio:

Metsäpaloista aiheutuneita haittoja olisi voitu pienentää tehostamalla sammutusta miehitystä ja kalustoa lisäämällä. Virolahden asema mittasi palojen aikana jopa 15-kertaisia pienhiukkasten tuntipitoisuuksia normaaliin verrattuna. Helsingissäkin pitoisuudet olivat pahimmillaan kehitysmaiden jättikaupunkien tasolla. Mitä lähempänä palolähde on, sen suurempi kysy hiukkasilla on aiheuttaa tulehduksia. Erityisen vaarallisia ne ovat sydän- ja verisuonitauteja sekä hengityselinsairauksia sairastaville. Kansanterveyslaitoksen dosentti Raimo O. Salonen on arvioinut julkisuudessa viime kesän Venäjän metsäpalojen saattaneen aiheuttaa muutaman kymmenen hengen ennenaikaisen kuoleman Suomessa.”

Tutkimusprofessori Jaakko Kukkonen, Ilmatieteenlaitos

Pietari pissaa mereen

Tähän mennessä tapahtunut: Viime vuonna avattiin länsirahoituksella rakennettu Pietarin lounainen jätevedenpuhdistamo, joka on vähentänyt kaupungin puhdistamattomia jätevesipäästöjä, mutta vieläkin lähes kahden miljoonan pietarilaisen päivittäiset kakat laskevat suodattamattomana suoraan Suomenlahteen.

Asiantuntijan arvio:

Pietari on edelleen lähialueemme hot spot. Kaupungin jätevedet ovat suuri osa Suomenlahden päästöistä, ongelmana ovat etenkin rehevöitymistä aiheuttavat fosfori ja typpi. Lisäksi ei ole varmaa, missä määrin laitokseen ohjataan teollisuuden raskasmetalleja ja kemikaaleja sisältäviä jätevesiä, joita jätevedenpuhdistamo ei edes pysty käsittelemään. Ongelmana on myös korruptio. Olemme selvittämässä, kuinka suuri osa rahoituksesta päätyi oikeasti vedenpuhdistamon rakentamiseen.”

Tiedottaja Mikael Sjövall, Greenpeace

Venäjän armeija vahvistuu Suomen itärajalla

Tähän mennessä tapahtunut: Rautaa rajalle. Venäjän puolustusbudjetti on noussut vuodesta 2000 lähtien. Valtioneuvoston toissavuotisen turvallisuuspoliittisen selonteon mukaan Venäjä ylläpitää Pietarin alueella merkittävää sotilaallista valmiutta. Leningradin sotilaspiirin vahvuudessa on muun muassa 34 000 sotilasta ja 305 taistelulentokonetta. Joukoilla säilyy kyky taktisen ydinaseen käyttöön ja voimavarat on keskitetty jatkuvan valmiuden joukkoihin. Alueella on tehostettu ilmavoimien käyttöä.

Asiantuntijan arvio:

Venäjä on alkanut modernisoida kalustoaan myös Suomen lähialueilla. Uuden sopimussotilasjärjestelmän myötä joukot ovat myös nopeammin käytössä. Venäjän armeijan varustelun suunta on ylöspäin. Seuraamme tilannetta.”

Majuri Juha Mäkelä, Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitos

Kaasuputki vaarantaa Suomen koskemattomuuden

Tähän mennessä tapahtunut: Kaasuyhtiö Nord Stream rakennuttaa 1 200 kilometrin pituisen maakaasuputken Itämeren pohjaan. Vuonna 2010 käyttöönotettavaa Viipurista Saksan Greifswaldiin kulkevaa putkea on tarkoitus vetää myös Suomen talousalueen läpi. Venäjän laivasto osallistuu rakennushankkeeseen ja putken vartiointiin.

Asiantuntijan arvio:

Putkeen tulee sen suojelemiseen tarkoitettua teknologiaa, joten venäläiset voisivat helposti asentaa siihen myös passiivista valvontalaitteistoa laajemmankin alueen tarkkailuun. Tosin he valvovat Suomenlahtea jo nyt erittäin tehokkaasti. Jos Suomi antaa laskea putkea talousalueelleen, kannattaisi miettiä etukäteen, mitä laitteistoa venäläisten annetaan siihen laittaa. Suurin uhkatekijä on kuitenkin putken rakentamiseen liittyvät ympäristöongelmat. Venäläiset rakentavat surutta ilman ekologista omatuntoa. Tulevaisuudessa myös Venäjän laivasto on entistä suuremmassa roolissa Suomenlahdella.”

Suomen Sotilas -lehden päätoimittaja Jaakko Puuperä

1 kommentti

yksi-kaksi-hyppy

26.11.2006 09:46

Mitä uutta? Ryssä tiedetään. Jotain muutakin pitäisi tehdä kuin puristella Putinin kättä. Jatketaanko toiveajattelua ja taivaalle katselua kunnes sekin katoaa niin kuin Itämeri?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi