Urban Sports: Kadulle siitä

Haluatko tulla ulos hallista? Näistä on hyvä aloittaa.

Katulajeissa on kysymys hauskanpidosta urheilun varjolla. Moneen lajiin sopiva pelikenttä löytyy ilmaiseksi, kun astuu ulos ovesta. Katu tai parkkipaikka, here we come!

Ihan ykköspelaaja

Kim Herold on korissuvun kasvatti.

Laulaja Kim Herold pelaa korista sen kaikissa muodoissa. Kadulla, hallissa tai tiiliseinää vasten.

"Suvussani kaikki ovat yli kaksimetrisiä, eli koris on luonteva lajivalinta."

Katukoriksen ydin piilee helppoudessa. Katukoris on niin vakiintunut laji, että sille on laadittu tiukat säännöt. Niitä ei kuitenkaan tarvitse aina ottaa vakavasti.

"Säännöt ovat tärkeitä, mutta vielä tärkeämpää on se, että se on tosi hauskaa. Koris on ykköslaji. Laita siihen, että lisää rahaa Suomessa korikselle!"

Ennen korisharrastusta Herold harrasti futista, kunnes nilkat eivät enää kestäneet. Oli pakko vaihtaa lajiin, jossa palloa sai potkimisen sijasta pompottaa. Viimeiset viisi vuotta Herold on pelannut Team Hedelmäkorissa, julkkisten korisjoukkueessa, jossa Heroldin pelikumppaneita ovat muun muassa Aleksi Valavuori ja Tidjan Ba.

City-lehti valitsi Team Hedelmäkorin Kaupungin parhaaksi korisjoukkueeksi vuonna 2009. Joukkue on ollut pystyssä vuodesta 1991. Alun perin se perustettiin "täyttämään Corona-baarissa luuhanneiden taiteilijoiden ja muiden kulttuurialan työntekijöiden koripallotarvetta".

"Kun joukkue koostuu pääasiassa muusikoista ja näyttelijöistä, voi olla varma, että ilmaisu kentälläkin on melko originellia. Sitä voisi kutsua jopa runoudeksi", tiivistää Tidjan joukkueen hengen City-lehden haastattelussa vuonna 2009.

Herold on ollut mukana viimeiset viisi vuotta.

"Parasta HeKossa on meininki, kun kaikkea ei oteta niin vakavasti", sanoo Herold.

Herold tunsi Valavuoren entuudestaan, joten hänen oli luontevaa ottaa osaa "maailman hilpeimpään jengiin". Hedelmäkorit tunnetaan riehakkaista korismatkoistaan Tallinnaan. Suomenlahden toisella puolella HeKo on kysytty vastus.

"Ja mähän oon ihan ykköspelaaja, ei ne olisi tulleet toimeen ilman mua", Herold haluaa vielä lisätä.


Pro Touch College -koripallo.
Pro Touch College -koripallo.

Katukoris

Katukorista voi pelata joko säännöillä tai ilman. Jos olet sääntöjen ystävä, tiedoksesi, että koripalloliitto on hyväksynyt viralliset katukorissäännöt. Niiden mukaan esimerkiksi kaksi joukkuetta pelaa yhteen koriin, erotuomaria ei ole ja kolmen sekunnin sääntö ei ole voimassa.

Jos olet sitä mieltä, että säännöttömyys tekee katukoriksen, voit mennä mätkimään palloa vaikka lähiostarin lastauslaiturille. Jos paikalla siis on jotain koriksi kelpaava. Se on ainoa hidaste matkalla Siwan takapihan koriskunkuksi.

  • Vaikeus: 2/5
    Kuinka vaikea laji on aloittelijalle?
  • Panostus: 3/5
    Paljonko vaivaa on nähtävä päästäkseen pelaamaan?
Katukiekkomaali.
Katukiekkomaali.

Katulätkä

Katukiekon ja pipolätkän välille on syytä tehdä ero. Eikä katulätkäksi oikein kelpaa edes se, että lätkäkaukalossa pelataan jääkiekkoa ilman luistimia. Pitää mennä kadulle. Mallia voi ollaa vaikka Kanadan Dollard-des-Ormeaux’sta.

Siellä perheenisä järjesti CBC:n mukaan katulätkätapahtuman kumotakseen paikallisen lain, joka kielsi pelien pelaamisen kaduilla. Sopisi myös suomalaisiin kaupunkeihin.

Loppujen lopuksi tarvitset siis katulätkään vain kiekon, mailan ja kadun. Jääkiekon perussäännöt on hyvä tuntea.

  • Vaikeus: 1/5
  • Panostus: 2/5
Discmania-kiekot.
Discmania-kiekot.

Frisbeegolf

Jokainen on joskus heittänyt frisbeetä. Ainakin pakon edessä. Frisbeegolf on golfia frisbeellä. Kyseessä on herrasmiesten ja -naisten laji, josta tosin selviää golfia pienemmällä panostuksella: kalliiden vermeiden sijasta pelkkä frisbee riittää. Pelin ainoa tarkoitus on saada frisbee mahdollisimman suoraan aloituspaikasta maalikoriin. Lajia vaikeuttaa se, että sitä ei voi pelata missä vain, vaan tarvitset frisbeegolfradan. Niitä on onneksi Suomessa yli 200. Pelaajia on jo 15 000.

  • Vaikeus: 2/5
  • Panostus: 3/5

Pannafootball

Pro Touch -pannafootball.
Pro Touch -pannafootball.

Surinamesta lähtöisin oleva pannafootball on rautainen taitopeli. Pelissä, joka on helppo aloittaa, ei ole helppoa edetä mestariksi: koordinaation ja kikkojen kehittyminen vaatii kärsivällisyyttä.

Pelipaikaksi tarvitset suljetun, noin kuusi metriä halkaisijaltaan olevan häkin. Ottelu pelataan joko yksi vastaan yksi tai kaksi vastaan kaksi -pelinä. Maali syntyy, kun pallo menee vastustajan jalkojen välistä. Silloin peli päättyy heti, voittaja jää häkkiin, hävinnyt siirtyy ulkopuolelle odottamaan vuoroaan ja uusi pari tulee sisään.

  • Vaikeus: 3/5
  • Panostus: 5/5

Footbag

Adidas Gazelle 2.
Adidas Gazelle 2.

Aloittelijalle footbag on turhauttavaa. Käsiä ei saa käyttää, jalat menevät solmuun ja footbag mätkähtää koko ajan maahan. Kun lajissa kehittyy, se on kuitenkin koukuttavaa ja sitä voi tehdä missä vaan. Funktio on tempuissa, jotka onnistuu footbagilla ja koivillaan tekemään. Itse footbag kulkee taskussa, muuta ei lajin freestyle-versiossa tarvita.

Kesällä voi rannalla kokeilla toista versiota, verkkofootbagia, jossa pallo yritetään pelkästään jalkoja käyttäen saada vastustajan puolelle lentopalloverkon yli.

  • Vaikeus: 4/5
  • Panostus: 1/5

Bubbling under

Oletko kuullut vielä näistä lajeista?

Chinlone
Burmalainen katu-urheilulaji, jota pelataan vain yhdellä joukkueella. Pelissä ei tähdätä voittamiseen vaan keskitytään siihen, että se näyttäisi mahdollisimman hyvältä. Kerrallaan pelaa kuusi ihmistä, jotka pompottelevat yhtä palloa ringissä polvilla, päällä ja jaloilla. Yksi pelaajista ottaa pallon vuorotellen haltuun ja siirtyy keskelle rinkiä pompottamaan palloa tarkoituksenaan tehdä se mahdollisimman tyylikkäästi.

Stickball

New Yorkissa saatat törmätä stickballiin, baseballin katuversioon. Välineiksi stickballiin tosin riittävät tennispallo ja harjanvarsi. Perussäännöt ovat samat kuin emolajissa, ja niitä sovelletaan olosuhteisiin ja ympäristöön. Stickballia voi käytännössä harjoittaa missä vain. Emme suosittele parkkipaikan läheisyyttä. Voi tulla kallis peli.

Sepak takraw
Eli thaiversio lentopallosta. Tämä footbagin verkkoversiota tai kungfu-lentopalloa muistuttava laji on hiljattain rantautunut Suomeenkin. Harrastajat toivovat sepakista seuraavaa sählyä. Kaksi joukkuetta vastakkain saavat käyttää vain jalkojaan, ja tarkoituksena on saada palmusta punottu pallo verkon yli vastustajan puolelle.

Ba game
Vanha ja suosittu, Orkneysta lähtöisin oleva skottilaji. Nykyisin sitä pelataan jouluna ja uutenavuotena muun muassa Dunsissa, Jedburghissa, Roxburghissa ja Kirkwallissa. Mittakaava tosin on täysin omaa luokkaansa. Pienemmissä kaupungeissa pelissä voivat olla vastakkain kaupungin kaksi puolta, isommissa kaupungeissa kaupunginosa voi järjestää pelin ja jakaa kaupunginosan kahteen joukkueeseen. Joukkueet ovat suuria massoja, kokorajoituksia ei ole. Joukkueet määrittävät itse pelikentän koon. Peli liikkuu läpi kaupungin, ja tarkoitus on saada pallo omaa joukkuetta vastaavalle puolelle.

Katu-hurling
Irlantilaisen nurmipallon katuversiota pelataan yllättäen rapakon takana, Washington D.C.:ssä etenkin St. Patrick’s Dayn tienoilla. Perussäännöt tulevat hurlingista, ja kuten stickballissakin, myös tässä riskinä katutilassa on vaarallisuus. Katu-hurlingin joukkueet ovat pienempiä, lisäksi mailaa ja palloa voi soveltaa. Maalitolpatkin voi kehittää tikusta kuin tikusta.


Ilmoitus powered by City.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi