Vieläkö nallekarkit maistuu? Haribon tehtailla kärsivät siat ja ihmiset

Ulosteessa asuvia sikoja ja alaikäisiä työntekijöitä ilman puhdasta vettä.

Kuva: Brent Hofacker / Fotolia

Nallekarkit, jotka eivät aina mene tasan, kuuluvat suomalaistenkin vakioherkkuihin. Saksalaisen Haribon suosikkikarkkien suhteen on kuitenkin ilmaantunut ongelmia tuotantoprosessissa, jotka kyseenalaistavat kyseisen mässyn maistuvuuden. Sian liivatetta käyttävät karkit ovat jo pitkään olleet vegaanien kieltolistalla, mutta ehkä uusimpien tietojen valossa yhä useampi jättää kyseisen lafkan karkit väliin.

Foodbeast kertoo saksalaisella tv-kanavalla Deutsche Wellellä näytetystä saksankielisestä dokumentista, jonka mukaan Haribolla on ongelmia tuotantoketjussaan sekä ihmisten että eläinten suhteen.

Haribo-karkkien kiillotukseen käytettävä ja niiden toisiinsa liimautumista estävä karnaubavaha on peräisin Brasilian köyhimmiltä alueilta. Dokumentin mukaan Haribo maksaa paikallisilla plantaaseilla työskenteleville vaivaista 12 dollarin päiväpalkkaa. Työntekijöistä suuri osa on alaikäisiä ja heidän väitetään joutuvan nukkumaan ulkona tai rekoissaan ja juomaan puhdistamatonta vettä läheisistä joista. Dokumentin mukaan Brasilian poliisi on joutunut ratsioiden kautta vapauttamaan työläisiä plantaaseiden surkeista oloista.

Jos Haribon ihmistyöntekijöillä menee huonosti, samaa voi sanoa myös liivatetta karkkeihin tuottavista sioista. Haribon pääasiallinen gelatiinin toimittaja Gelita pitää tuoreen dokumentin mukaan sikojaan kelvottomissa oloissa. Kuvamateriaalin perusteella siat elävät ulosteidensa ja virtsansa keskellä ja kärsivät avohaavoista ja tulehduksista. Dokumentin haastattelemien eläinlääkäreiden mukaan eläinten olot eivät millään täytä saksalaisia vaatimuksia.

“Olemme tietoisia vakavista syytöksistä ja pikainen tutkimus on laitettu käyntiin, jotta saamme kaikki faktat tietoomme. Tuotantoprosessit ovat meille tärkein asia ja pyydämme kaikkia toimittajia vastaamaan tiukkoihin sosiaalisiin ja eettisiin standardeihin. Olemme aina uskoneet tuollaisten standardien avoimuuteen ja siihen, ettei niistä voi neuvotella”, Haribon edustaja vastasi kritiikkiin brittiläisessä Metro-lehdessä.

4 kommenttia

ExPat

27.10.2017 11:28

Otsikko antaa aivan vääränlaisen kuvan asiasta. Kyseessä ovat eettiset ongelmat tuotantoketjussa eivät Haribon tehtaalla. Tuskin Haribo omistaa plantaaseja tai sikaloita, vaan ostaa raaka-aineet tietyiltä tuottajilta. Ongelmia sinällään vähättelemättä samaa tekevät kaikki makeisvalmistajat ja todenäkköisesti niiden tuotankoketjuja kaivellessa törmätään samankaltaisiin ongelmiin perusraaka-aineiden hankitaketjuissa. Ylläolevassa jutussa on nähtävästi haluttu hyökätä erityisesti Hariboa vastaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aapo81

27.10.2017 15:56

Tottakai se on Haribon ongelma ja vastuu laittaa asia kuntoon

Efhi

27.10.2017 18:02

Samaa ajattelin, kuin ExPat

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mr. M

31.10.2017 18:01

Aapo81 taitaa olla joku vitun vihervasemmistolainen mulkku.
Mulle maistuu Haribo, samalla kun dissaan proletariaattia. Jamjam!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi