Voi hönö.
Sanoin sen ääneen, kun katsoin kakkosen Känni-iltaa. Illassa puhuttiin odotetusti monesta asiasta, mutta vähiten itse baarien aukioloajoista.
Yksi asia oli vuorokausirytmi. Tuottaja Marko Kulmalan sanoin: ”Sen lisäksi, että ihmiset ovat kännissä, he ovat väsyneitä, kun valvovat viiteen.”
Samaa sanomaan piti hakea sikatilalta asti Sirkka-Liisa Anttila, jonka mielestä kysymys on siitä, miten ”ihmisiä opastetaan oikeaan vuorokausirytmiin”.
Mikä ihme on oikea vuorokausirytmi?
He sanovat siis ihan tosissaan näin: minä elän tälviisii, ja se on ainoa oikea tapa. Minä en osaa juhlia ilman övereitä, joten eivät muutkaan osaa. Minä herään joka aamu kukonlauluun, joten muidenkin täytyy.
Ja ei, minä en tietenkään puhu itsestäni, vaan lasten edusta!
Tämä yhteiskunta pyörii aamuvirkkujen ehdoilla. Kaikki eivät ole heitä. Aamu-unisuus kun ei ole laiskuutta. Vuorokausirytmi on ominaisuus siinä missä sormenjälki tai silmien väri.
Tämän lehden ilmestyessä juhlitaan kaksi päivää ja yötä City-lehden Baarifestareita. Kaikki ovat tervetulleita, mutta kenenkään ei ole pakko. Katso ohjelma ja juhli aamuun asti jos siltä tuntuu. Se on ihan ok, etkä tarvitse kenenkään lupaa.
4 kommenttia
Hoenoe
26.5.2012 02:39
Toimittaja Pikkanen vaikuttaa tämän tekstin perusteella lähinnä Masi-sarjakuvan Hönöltä.
Yhtä oikeata vuorokausirytmiä on myös varhain herääminen ja useinpiin "oikeisiin" työpaikkoihin menokin vaatii sitä, nukutti tai ei.
Aamuviiteen kännäämisellä ei ole mitään tekemistä fysiologisen aamu- vs. iltaunisuuden kanssa.
Toivotankin piruuttani kaikille aamuunryyppääjille ikkunan alle katutöitä parin poran kanssa klo 7:stä puoleen päivään. Ehkä seuraavana iltana saa jo unen päästä kiinni ilman samanlaista yökänniä. Alkoholistit ja sellaiseksi opettelevat asia erikseen.
Kapakat saavat minun puolestani olla kyllä auki 24 h/356 vrk, jos sulkemisajan apinamölinä ja agressiot sittenkin jakautuisivat sillä tasaisemmin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
City
27.5.2012 12:41
Tietenkään aamuviiteen kännäämisellä ei ole mitään tekemistä fysiologisen aamu- tai iltaunisuuden kanssa. Mutta miksi ihmeessä sitä sitten käytetään niin useasti argumenttina keskustelussa baarien sulkemisesta aikaisemmin?
Sen sijaan jäi epäselväksi, mitä tarkoitat oikeilla töillä. On totta, että useimpiin työpaikkoihin mennään aamuisin, ja siihen syy on selvä: valtaosalle luonnollista on herätä aikaisin aamulla. Kaikille ei kuitenkaan ole. Pitkään nukkuminen ei aina ole teini-iän ohimenevä vaihe tai sairaus, jota tulisi lääkitä.
Kysymys työajoista on ennen kaikkea ammatinvalintakysymys. Se taas on jokaisen oma päätös, eikä silloin työaikojen pitäisi tulla yllätyksenä.
Terveisin
Vastaa kommenttiinAntti Pikkanen
Vastaa kommenttiin
kukkuja
28.5.2012 11:53
Ilta- tai aamuvirkkuus on tosiaan saatu ominaisuus, jota on vaikea muuttaa. Usein aamuvirkut liittävät aiheeseen siihen kuulumattomia moraalisia oletuksia.
Toisaalta pimeä yöaika on ihan tieteellisestikin osoitettu tärkeäksi nukkumisajaksi varsinkin lapsille ja nuorille. Silloin saa paremman syvemmän unen ja kasvuhormonia erittyy. Teineille on erityisen tärkeää nukkua kunnolla, koska he masentuvat herkemmin kuin muut unen puutteeseen.
Naisista jo suurin osa tekee vuorotyötä, palvelu- ja hoitoalojen naisvaltaisuuden takia.
Iltavirkkuna toivon kuitenkin, että ihmiset tekevät työnsä päivin ja öin mahdollisimman hiljaa, mutta vielä tärkeämpää on rauhoittaa yöaika turhasta ölinästä. Joten keksikää, miten saadaan jengi juhlimaan korvessa (missä melu ei häiritse) tai hiljempaa. Toisin kuin landet luulevat, ihmiset eivät asu kaupungeissa sen takia, että haluaisivat kuulla junttien ölinää yöllä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
iuh
3.6.2012 20:15
minu mielestäni kännääminen on fiksua puuhaa ja ihan normaali täälä nyky suomessa. äläkää ihimiset ressatko tommosesta pikku paskasta !
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin