Berliinin turistireissuun kuuluu vierailu holokaustin muistomerkillä Brandenburgin portin tuntumassa. 2,38 metriä pitkistä, alle metrin levyisistä, mutta vaihtelevan korkuisista betonipaasista muodostuva muistomerkki on vaikuttava teos. 2 711 betonikuutiosta muodostuva teos levittyy kahden hehtaarin alueelle, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Adolf Hitlerin kuolinpaikasta führerbunkerista.
Kukin kunnioittaa tavallaan Euroopan murhattujen juutalaisten muistoa. Taiteilija Shakak Shapiran projektissa holokaustin muistomerkki muuttuu Yolocaustiksi, kuvakokoelmaksi, joka nostaa esiin paikan päällä vierailevien käytöksen vapaasti kuljettavan teoksen uumenissa.
Milleniaalit tallentavat vierailunsa vaikuttavassa monumentissa luonnollisesti some-tileilleen, joita Shapira on käyttänyt omien töidensä raaka-aineena. Shapiran kuvissa elät vain kerran -asennetta selfieissään esittelevät tyypit on photoshopattu irti alkuperäisestä kuvasta ja liitetty rankkoihin kuviin holokaustin kauhuista. Tuloksena vahva muistutus siitä, ettei juutalaisten joukkomurha ole leikin asia.
Juutalaistaiteilija Shapiran projektiin kuului, että hän suostui poistamaan kuvat projektistaan, jos kuvan kohteet pyytäisivät niitä anteeksi.
“Sivulla vierailtiin 2,5 miljoonaa kertaa. Hullu juttu siinä oli se, että projekti tavoitti myös ne, kenen selfieitä käytettiin. Lähes kaikki heistä ymmärsi viestin, pyysi anteeksi ja päätti poistaa selfiet henkilökohtaisista Facebook- ja Instagram -profiileistaan. Sain palautetta myös holokaustin tutkijoilta, ihmisiltä, jotka ovat olleet töissä muistomerkillä, tyypeiltä, jotka ovat menettäneet perheensä holokaustin aikana, opettajilta jotka halusivat käyttää kuvia kouluprojekteissaan ja pahoilta ihmisiltä, jotka lähettivät kuvia kavereistaan ja perheenjäsenistään minulle photoshopattavaksi”, Shapira kertoo projektin sivulla, josta kuvat on jo poistettu.
1 kommentti
pankkiiri12
30.1.2017 22:49
Voivoi *niisk*.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin