Ensin mp3-kirjan hyvät puolet:
- Se on ympäristöystävällinen: ei turhia cd-levyjä tai paperia.
- Sen voi ostaa koska tahansa ja sen saa heti kuunteluun. Ulkomaillakin.
- Se ei vie tilaa.
- Se maksaa 75 prosenttia äänikirjan hinnasta.
- Ja kuten äänikirjaakin, voit kuunnella sitä autossa, bussissa tai lenkillä.
Sitten huonot puolet:
- Sitä ei voi myydä divariin.
Ensimmäinen suomenkielinen mp3-kirja julkaistiin viime vuoden kesäkuussa. Valikoima oli kuitenkin hyvin vaatimatonta ennen kuin WSOY liittyi julkaisijoihin kuluvan vuoden tammikuussa. Nyt myydyimmän äänikirjan tittelistä taistelevat ensimmäisenä julkaistu Jarkko Sipilän Kylmä jälki ja toisena julkaistu Mika Waltarin Sinuhe egyptiläinen.
Tällä hetkellä ainoana Suomessa mp3-kirjoja myyvän AdLibriksen sivuilla on 22 suomenkielistä mp3-ääni-teosta. Hintahaarukka aikuisten ämppäreissä on 17 eurosta
25 euroon. Myynti on toistaiseksi vaatimatonta, noin kymmenes äänikirjojen myynnistä. Puhutaan muutamasta sadasta, kun äänikirjoissa myyntiä on 1000–2000.
Syykin on selvä. Tarjolla on paljon klassikkoja (ehkä jo monen lukemia) ja esimerkiksi naisten viihdekirjallisuus puuttuu valikoimasta täysin.
Kesällä valikoima laajenee, kun Otava, Like ja Tammi saavat mp3:nsa maailmalle. Luvassa on ainakin Jouni Hynysen kirja itse Hynysen lukemana ja pari Henning Mankellia. Myös Juha Vuorista yritetään houkutella kirjojensa lukuun. Tammen voisi kuvitella iskevän mp3-pöytään ainakin Leena Lehtolaista.
Osittain valikoimasta johtuen mp3-kirjan tyypillinen ostaja poikkeaa kirjan ostajasta. Hän on nimittäin mies. Kolmekymppiset naiset taas lataavat paljon lapsilleen. Formaatin kanssa parhaiten tutuksi tulleiden kaksikymppisten ostohaluja lietsoo se, että mp3:sia voi ostaa vain luottokortilla.
Suomi on Ruotsia vähintään kolme vuotta jäljessä. Ruotsissa ensimmäinen ämppäri julkaistiin joulukuussa 2004. Viime vuonna mp3:sia myytiin siellä 46 000.
Valikoimakin on laajempi: yli 700 kirjaa. Kaikkia ruotsinkielisiä mp3:sia saa AdLibriksen sivuilta. Tarjolla on muun muassa Jan Guilloun ja Anne Holtin mp3:sia. Coelhon Portobellon noita, Liza Marklundia ja Camilla Läckbergia. Ruotsi kuuluu mp3-kirjamarkkinoilla kuitenkin maailman kärkeen ja Suomi on kakkosena Pohjoismaista Ruotsin perässä. Saksassa ja Englannissa mp3-kirjamarkkinat ovat kuitenkin meitä valovuoden edellä. Yhdysvalloissa mp3-kirjoja on tuhansia.
Ennen kuin mennään kassan kautta kotiin, on vielä selvitettävä yksi asia. Miksi AdLibriksen sivuilla lukee, ettei mp3kirjaa saa kopioida ystävälle? Voinhan pistää kirjankin jakoon.
“Laiton kopiointi on kielletty. Voit kopioida kirjaa omaan käyttöön. Pääsääntönä sanottakoon, että kun olet itse kuunnellut kirjan, voit lainata sitä ystävällesi”, AdLibriksen Elina Westerlund lohduttaa.
Ja on minulla vielä toinenkin ongelma. Miten tämän ämpeen pakkaa joulupakettiin?
“Osta muistitikku. Personoi se ja paketoi.”
1 kommentti
Marjaleena112
29.6.2024 08:14
Näin se vain menee.
https://www.äänikirjat.com
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin