Brown - epäonnistunut pianisti
Kirjailija Dan Brown on myös muusikko. Vuonna 1986 hän julkaisi kasetillisen lastenlauluja ja 1990 aikuisille suunnatun cd:n. Omakustanteita myytiin vain satoja kappaleita. Vuonna 1991 Brown yritti Hollywoodissa pianistina ja biisintekijänä. Brown on National Academy of Songwriters -seuran jäsen.Syyttäkää Sidney Sheldonia
Dan Brown päätti ryhtyä kirjailijaksi vuonna 1986. Kunnia Brownin kirjailijaurasta kuuluu Sidney Sheldonille. Lomalla Tahitilla Brown luki Sheldonin teoksen The Doomsday Conspiracy (Tuomiopäivän salaliitto). Brown oli sitä mieltä, että pystyy parempaan. Esikoisteos Digital Fortress ilmestyi 1998.
12 romaania otsalohkossa
Brownilla on peruslinjat valmiina jo kahteentoista tulevaan romaaniin. Yksi kertoo kuuluisasta säveltäjästä, joka on salaseuran jäsen. Mozart kuului vapaamuurareihin.
Kaverit kirjoissa
Brown nappaa teostensa henkilönimet tosielämästä. Robert Langdon on "sukua" taiteilija John Langdonille, joka on tehnyt töitä Brownin kirjoihin. Ystävä Carla Ventresca siirtyi kirjaan Camerlengo Carlo Ventrescana. Fiktiohahmo Langdonin kustantaja on Jonas Faukman, kun taas Brownin kustantaja on Jason Kaufman.
Juoni Umberto Ecolta
Da Vinci -koodia on syytetty ideatason kopioinnista. Harvempi on puuttunut siihen, että juoni muistuttaa Umberto Econ vuonna 1988 ilmestynyttä bestselleriä Foucaultin heiluri. Toisaalta, Foucaultin heiluri puolestaan tuo mieleen 13 vuotta aiemmin ilmestyneen scifistisen amerikkalaisen The Illuminatus! -trilogian. Myös norjalaisen Tom Egelandin Ympyrän pään yhteydet Da Vinci -koodiin ovat selkeät. Jeesusta käsitellään historiallisena mysteerinä ja mukana on jopa albiino. Teos ilmestyi Norjassa vuonna 2001, eli kaksi vuotta ennen Da Vinci -koodia.
Kannessa on koodi
Da Vinci -koodin kovakantisesta amerikkalaisesta alkuperäisestä versiosta löytyy piilotettuja koodeja. Koodit ovat älytehtäviä ja liittyvät kirjaa puffanneeseen lukijakilpailuun. Voittaja sai matkan Pariisiin. Vihje alkuun pääsemiseksi: kannesta löytyy nurinpäin kirjoitettua tekstiä.
Katolinen kirkko strikes back
Yhdysvaltain katolinen kirkko ei tunnetusti pidä Da Vinci -koodin väitteistä. He ovat perustaneet vastineeksi nettisivuston Jesusdecoded.com. Sivuston mukaan Da Vinci -koodi on "sekasotku, läjä naurettavia virheitä ja vakavia virhetulkintoja". Sama porukka on tehnyt myös tv-dokumentin Jesus Decoded. Ohjelma nähdään USA:ssa tv:ssä 20.5., päivä elokuvan ensi-illan jälkeen. Dvd ja video ilmestyvät samana päivänä.
Tsekkaa The Albino Code
Kirja on ilmiö vasta, kun siitä on tehty parodioita. Da Vinci -koodista on väännetty huumoria seuraavissa kirjoissa: The Asti Spumante Code, The Michelangelo Code, The Dick Chaney Code, The Da Vinci Cod: A Fishy Parody, The Dali Code, The Givenchy Code ja The Charede of Mona Lisa. Kuvitteellisen The Albino Code -elokuvan traileri löytyy osoitteesta www.albinocode.com. Parodiassa aito albiino Dennis Hurley esittää kieli poskessa Da Vinci -koodin roistoa Silasta.
Tsekkaa Opus Dein vastine
Katolisen kirkon Opus Dei -järjestö on saanut Da Vinci -koodissa roiston osan. Kotisivuillaan (www.opusdei.org) Opus Dei puolustautuu. Vastineen mukaan Opus Dein jäsenet eivät ole munkkeja, vaikka kirjassa niin väitetään. Opus Dei kertoo myös, että he eivät murhaa ketään, eivät harrasta itsekidutusta, eivät ole kultti tai lahko, eivätkä alista naisia. Suomen Opus Dein toimisto on Helsingissä osoitteessa Fredrikinkatu 41 C 40.
Paljon melua fiktiosta
Yllättävän monet Da Vinci -koodin fanit ja vastustajat eivät ole huomanneet, että kirja löytyy kaupasta ja kirjastosta hyllystä, jossa lukee "fiktio".
Koodi, koodi ja vielä kerran koodi
Videopeli
- Tekijä: The Collective/2K Games
- Luku: 3 alustaa (PS 2, Xbox, PC). Toiminta & älypeli.
- D-Day: Julkaisupäivä 19.5.
Leffa
- Tekijä: Ohjaaja Ron Howard
- Luku: Budjetti 125 miljoonaa dollaria.
- D-Day: Ensi-ilta Suomessa 19.5.
Kirja
- Tekijä: Dan Brown (Doubleday Fiction)
- Luku: Myynti yli 40 miljoonaa kpl (44 kielellä)
- D-Day: Oli jo, vuonna 2003
5 kommenttia
Rider
13.5.2006 02:46
Kannattaa lukea kirja muuten englanniksi tai ruotsiksi jos ei ole vielä tullut luettua. Suomenkielinen käännös on luvattoman huono. Ja muuten tämä Da Vinci koodi on Browning heikoin kirja...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Humanisti78
13.5.2006 12:08
Kirja on surkea. Elokuvasta saattaa hyvässä lykyssä tulla parempi, sillä monet hyvät leffat perutuvat huonoihin kirjoihin. En ymmärrä, miksi tästä viihteellisestä roskaromaanista on noussut tällainen kohu. Maailmassa on miljoonia paljon parempia, jännittävämpiä ja koskettavampia kirjoja.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sheik yerbouti
15.5.2006 23:57
Raivostuttavinta Brownin kirjoissa on se, että kirjat alkaa aina samalla tavalla. Myös samat henkilöhahmot löytyy joka helvetin kirjasta, tosin eri nimillä ja eri paikoista. Tautofonista puppua, mutta erittäin viihdyttävää.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
riittahf
18.5.2006 13:33
Siis itse kirjahan on aivan loistava ja se tekee mieli lukea alusta loppuun yhdellä istumalla!! Ja suurin osahan siitä on fiktiota, mitä ihmiset eivät vaan tunnu sisäistävän... Kirjaililla on vaan hyvä mielikuvitus :) Tosin kuka meistä varmuudella tietää mitä 2000 vuotta sitten on oikeasti tapahtunut?!? Leffasta nyt ei vielä osaa sanoa, mutta yleensä käy kyllä niin että hyvän kirjan maine pilataan huonolla leffalla...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
C-vitamiini
5.9.2006 14:59
Kirja on yksi suurimmista pettymyksistä minkä olen lukenut. Kaikki väännetään niin rautalangasta, että rupeaa ärsyttämään jo heti alkumetreillä. Naurettava albiinomurhaaja ja ontuva juoni.
Elokuvaa en halua edes nähdä kun pohjamateriaali oli jo niin kehnoal
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin