Docpointin ohjelmisto on julki

Dokumenttielokuvafestivaali järjestetään viidettätoista kertaa tammikuun lopussa.

Ompelijatar kertoo tarinan viimeisestä Suomessa teloitetusta naisesta.
Ompelijatar kertoo tarinan viimeisestä Suomessa teloitetusta naisesta. Kuva: Ville Suhonen

DocPointin vuoden 2016 ohjelmisto on julkistettu. Festivaalilla esitetään kaikkiaan 149 dokumenttielokuvaa. Avajaiselokuvana nähdään Ari Matikaisen Sota ja mielenrauha, joka purkaa runollisella tavalla kansallisia traumoja.

Vuoden festivaalin elokuvissa peilautuvat monin tavoin päivänpolttavat aiheet, kuten pakolaisuus ja terrorismi. Dokumenttielokuva mahdollistaa hahmottomien maailmanlaajuisten ilmiöiden muuttamisen inhimillisiksi, intiimeiksi tarinoiksi. Sellaisia  kertovat mm. Sean McAllisterin A Syrian Love Story, seurantadokumentti perheestä vallankumouksen ja pakolaisuuden ristipaineissa, sekä Rokhsareh Ghaem Maghamin Sonita, kuvaus räppäävästä afganistanilaistytöstä. Yhtä lailla ajankohtainen on DocPointin pääseminaarielokuva, Jean-Gabriel Périot’n A German Youth, joka käsittelee eurooppalaista terrorismia 1970-luvulla ja vasemmistoradikaalia Baader-Meinhof-ryhmää.

”Sota ja mielenrauha yhdistyy ohjelmistossamme elokuviin sotaa pakenevista ihmisistä. Toivon oman historiamme auttavan ihmisiä ymmärtämään niiden kohtaloita, jotka nyt suojiimme hakeutuvat. Se, mitä vierailla on meille annettavaa, näkyy konkreettisesti elokuvissa Becoming Zlatan ja Steve Jobs – The Man in the Machine. Näemme historiassa tulevaisuuden, ja siinä tulkinnassa dokumenttielokuva on korvaamaton väline”, sanoo DocPointin taiteellinen johtaja Ulla Simonen.

Dokumenttielokuva avaa ovia maailmoihin, joita emme muuten pääsisi näkemään. Tätä tehtävää täyttävät mm. Under the Sun, Vitali Manskin huomiota herättänyt kuvaus Pohjois-Korean kulisseista, sekä Nujoom Al-Ghanemin Arabiemiraatteihin ja kameleiden kauneuskilpailuihin vievä Nearby Sky. Juan Reinan Takaisin pintaan puolestaan sukeltaa kirjaimellisesti vedenalaiseen maailmaan seuratessaan suomalaissukeltajia, jotka lähtevät hakemaan tovereidensa ruumiita norjalaisesta luolasta. Veden päällä seilaillaan lemmenlaiva Deutschlandilla, jolla kaksi hopeanharmaata herrasmiestä pitää seuraa tanssinhimoisille leideille Stephan Bergmannin elokuvassa The Last Gigolos.

DocPointin Kotimaisen esityssarjan valinneeseen raatiin kuuluivat tänä vuonna elokuvaohjaaja Saara Saarela, Kaapelitehtaan toimitusjohtaja Kai Huotari, kansanedustaja Ritva Elomaa, elokuvaleikkaaja Kimmo Kohtamäki sekä Ulla Simonen.

DocPointin kotimaisen esityssarjan elokuvat:

Eleganssi
Virpi Suutari (Suomi 2015), maailmanensi-ilta
Yritysjohtajat Jorma Ollila, Heikki Reenpää ja Antti Herlin kertovat rakkaasta harrastuksestaan − metsästyksestä. Selväksi käy, että metsästys on yhdistänyt aina suuria vaikuttajia ja hallitsijoita. Ruotsin Kuningas, Napoleon ja Kleopatra ovat kaikki osa eleganssia.

Isän tyttö
Melisa Üneri (Suomi 2015), Suomen ensi-ilta
Suomalaisturkkilainen Melisa on saanut tarpeekseen manipuloivasta isästään ja muuttaa tämän entiseen kotimaahan, Turkkiin. Vanhat roolit seuraavat kuitenkin mukana, ja itsenäistyminen vaatii kasvamista, kapinaa ja anteeksiantoa puolin ja toisin. Tragikoominen perhesuhteiden kuvaus sekä itkettää että naurattaa.

Marzia, ystäväni
Kirsi Mattila (Suomi 2015)
Nuori Marzia uskaltaa haaveilla toimittajan urasta, vaikka onkin nainen ja syntynyt Afganistaniin. Uskoa unelmiin horjuttaa yhteisö, joka paheksuu Marzian työtä ja rakkausavioliittoa. Kirsi Mattila avaa kiinnostavan ikkunan arkeen yhdessä maailman vaarallisimmista maista. Epätoivon keskellä Marzia vie meidät myös piknikille ja lumisotaan.

Netizen Mo
Mohamed El Aboudi (Suomi 2015), maailmanensi-ilta
Supersuosittu nettisivusto Muxlim oli valokeilassa Suomessa viitisen vuotta sitten. Dokumentissa seurataan sen perustajan Mohamed El Fatatryn tempoilevan elämän ylä- ja alamäkiä, mutta virkistävästi luvassa ei ole perisuomalaista itsesäälissä rypemistä. Netizen Mo on kutkutteleva ajankuva määrätietoisesta kasvuyrittäjästä.

Ompelijatar
Ville Suhonen (Suomi 2015)
Martta Koskinen teloitettiin Suomessa viimeisenä naisena jatkosodan tuoksinassa 28. syyskuuta 1943. Mutta kuka hän oikein oli ja miksi juuri hänet teloitettiin?

Sota ja mielenrauha
Ari Matikainen (Suomi 2015), maailmanensi-ilta
DocPointin avajaiselokuvana nähdään Ari Martikaisen kaunis ja ajankohtainen Sota ja mielenrauha. Elokuva tutkii Suomen sotien vaikutuksia koko kansakunnan mentaliteettiin. Kuinka monta sukupolvea traumojen ja mielten haavojen parantamiseen tarvitaan?

Spandex Sapiens
Oskari Pastila (Suomi 2015)
Dokumenttielokuvassa seurataan kotimaisen show-painin saralla nimekkään Michael ”StarBuck” Majalahden otteluita ja vaiheikasta yksityiselämää.

Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni)
Suvi West (Suomi 2016), Suomen ensi-ilta
Saman sukupuolen rakastaminen on saamelaisyhteisössä tabu. Onneksi uudet alut ovat mahdollisia. Tie voi olla pitkä ja raskas, mutta sisarusten välinen yhteys auttaa.

Swing Game
Mikko Peltonen, Pasi Riiali (Suomi 2015)
Humoristisessa dokumenttielokuvassa havainnollistetaan nopeasti kasvavaa digitaalista pelialaa yrittäjien näkökulmasta. Kotkalaiset elokuvantekijät hyppäävät täysin ummikkoina mukaan mobiilipelibisnekseen. Intoa piisaa, mutta riittääkö se ailahtelevalla alalla?

Takaisin pintaan
Juan Reina (Suomi 2015), maailmanensi-ilta
Vuonna 2014 viisi suomalaismiestä lähti sukellusretkelle Norjassa sijaitsevaan Pluran luolaan. Sukellus äärimmäisen vaikeaan paikkaan osoittautui kohtalokkaaksi, sillä vain kolme sukeltajaa palasi takaisin pintaan. Viranomaiset arvioivat menehtyneiden noutamisen liian vaaralliseksi, joten suomalaiset sukeltajat joutuivat noutamaan ystävänsä takaisin salaa.

Talousennustajat
Reetta Huhtanen (Suomi 2015)
Talousretoriikka synnyttää kuvan kosmisesta voimasta, kaikkia hallitsevasta mahtioliosta. Tätä oliota kesyttävät Voitto ja Seppo – talousennustajat. Ennustaminen on kosmisen rytmin ja järjestyksen tulkitsemista, arkistoiden tutkimista ja toisaalta alitajunnan tietovarastojen aktivointia.

Teräsvaari
Janiv Oskàr, Terhi Romo (Suomi 2015)
“Mä en tierä ketään nynnyä, joka voittaa maailmanmestaruuksia”, 73-vuotias Esko Ketola tokaisee, ja nostaa ilmaan 140 kiloa rautaa. Ketola on voimanoston maailmanmestari, joka haluaa osallistua kisoihin ainakin vielä kerran.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään 25.–31.1.2016. Lipunmyynti alkaa pe 8.1. klo 12.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi