DocPoint on aina täynnä kiinnostavaa katsottavaa. Tänä vuonna yksi kiinnostavimmista ja ennalta puhutuimmista dokumenteista on Michael Mooren Fahrenheit 11/9, joka saa Suomen ensi-iltansa DocPointissa. Se on suora kannanotto presidentti Donald Trumpin politiikkaan, rakenteelliseen rasismiin ja jenkkiläiseen asekulttuuriin.
Valtionjohtajista oman osansa saa myös Venäjän Vladimir Putin. Vitaly Manskyn Putin’s Witnesses näyttää tarkasti, miten Putinista tuli presidentti. Trumpin ja Putinin tiet käyvät yhteen Maxim Pozdorovkinin Our New President -dokkarissa, joka kuvittaa Trumpin valtaannousun venäläismedian silmin.
DocPointin suomalaiset dokumentit sukeltavat monipuolisiin teemoihin. Avajaiselokuvana nähtävä Reetta Huhtasen Aatos ja Amine sijoittuu Brysselin Molenbeekiin ja kuvaa kahden eri kulttuurista tulevan lapsen ystävyyttä, jonka olosuhteet muuttuvat, kun terrori-iskut tekevät tuhojaan. Terrorin sirpalevaikutukset näkyvät viattomien lasten välillä.
Suomen kuuluisimmasta hypnotisoijasta Olavi Hakasalosta kertova Olliver Hawk avaa kiinnostavan tarinan aikansa “superjulkkiksesta”. Hakasalo haki hypnoosioppinsa Australiassa ja Uudessa Guineassa 1950-luvulla ja esitteli taitojaan sen jälkeen sekä isoilla lavoilla että potilasvastaanotoilla.
Minna Långström puolestaan vie yleisön Marsiin Mars kuvien takaa -dokumentissa, joka keskittyy NASAn punaiselta planeelta saamiin kuviin. Muistikatkoksia on puolestaan Oliwia ja Jerem Tonterin ohjaama essee perheestä, joka muuttaa Suomesta Puolaan etsimään juuriaan.
Kotimaisessa esityssarjassa nähdään kuusi lyhytelokuvaa: Joutsenveljet (ohj. Laura Mendelin), Keuliminen (ohj. Katri Myllyniemi ja Vilja Autiokyrö), Latu (ohj. Otso Alanko), Neljäs seinä (ohj. Laura Rantanen), Love the Most (ohj. Antti Seppänen) ja It’s Not Silence (ohj. Joonas Salo).
”Kotimaiseen esityssarjaan tarjotut ja valitut elokuvat kertovat vahvasta naistekijyydestä tämän hetken suomalaisessa dokumenttielokuvassa”, kotimaisen esityssarjan leffat valinnut raati kertoo.
Isoja ensi-iltoja
Shaheen Dill-Riazin ohjaama, Bangladeshin upeisiin maisemiin sijoittuva Bamboo Stories saa maailmanensi-iltansa DocPointissa.
”Dill-Riaz dokumentoi Bangladeshin viimeisten tukkijätkien ikivanhoja perinteitä ja rankkaa työtä. Meillä on ilo esittää ensimmäisenä maailmassa hänen elokuvansa. Metsän tila on yksi tämän vuoden festivaalin painopisteistä, ja elokuva on tärkeä lisä tähän teemaan”, kertoo DocPointin kuraattoriryhmän puheenjohtaja Sirkka Möller.
Australialaisen Sari Braithwaiten vanhojen elokuvien sensuroiduista kohtauksista koostuva [Cencored] saa Euroopan ensi-iltansa DocPointissa.
”Braithwaiten sensuuria ja imagon luomista käsittelevä dokumenttiessee avaa laajempaa poliittista keskustelua”, Möller jatkaa.
Monimuotoisia elokuvia ja painotus naistekijöihin
DocPoint-festivaali pitää dokumenttielokuvan monimuotoisuutta erittäin tärkeänä. Koko ohjelmiston elokuvista ennätykselliset 46,2 % on naisten ohjaamia joko yksin tai osana työparia. Eurooppalaisten elokuvantekijöiden työt ovat enemmistössä, mutta ilahduttavan monilukuinen on myös länsimaiden ulkopuolella tuotettujen elokuvien joukko. Harvinaisempiin elokuvamaihin lukeutuvat esimerkiksi Kongon demokraattinen tasavalta (Kinshasa Makambo), Costa Rica (We the Stones) ja Indonesia (Tarling is Darling).
Korjaamo Kino Bio Rex palaa DocPointin pääteatteriksi. Lisäksi festivaalin elokuvateattereina toimivat Andorra, Kinopalatsi, Maxim, Savoy-teatteri ja Kiasma sekä uutuutta hohtavat Kino Regina ja Finnkino Itis.
DocPoint - Helsinki Documentary Film Festival 28.1-3.2.2019