Totuudenjälkeisestä totuudesta Suomenlinnassa
“States of Control” -näyttelyssä pohditaan informaation manipulointia, propagandan historiaa ja poliittisten turbulenssien aikaista “totuudenjälkeistä totuutta” ja niin kutsuttuja “feikkiuutisia”. Ajankohtaisia aiheita tulkitseva näyttely esittelee 13 kansainvälistä taiteilijaa. Suomenlinnassa sijaitseva Helsinki International Artist Program toimii kaikille avoimen kriittisen keskustelun areenana. Näyttely nostaa esille kysymyksiä muun muassa median käyttämästä vallasta, jossa sen rooli portinvartijasta on muuttunut radikaalisti läpeensä digitalisoituneessa ja somettuneessa maailmassa. Kenellä on valta informaatioon ja miten informaatiota käytetään erilaisten agendojen ajamiseksi? Miten historiaa kirjoitetaan ja miten idelogiat syntyvät? Näyttely pohtii, mikä on taiteen rooli demokraattisissa ja totalitaristisissa yhteiskunnissa, ja miten sen voimasta on mahdollista luoda vallitsevien regiimien vastaisia liikkeitä.
States of Control, 1. lokakuuta asti
HIAP Gallery Augusta, Suomenlinna B 28/2
Alkovi, Helsinginkatu 19
Luentoja väkivallasta Vallilan kirjastossa
Slavoj Žižek on yksi aikamme tunnetuimpia filosofeja. Hän on sähäkkä, provosoiva ja omaperäinen ajattelija, joka herättää meitä ajattelemaan kulttuurimme ilmiöitä yllättävilläkin tavoilla. Aina viihdyttävä ja polarisoiva Žižek ei jätä yleisöään koskaan kylmäksi. Syksyn aikana Vallilan kirjastossa järjestetään lukupiiri, missä luetaan Žižekin teos Väkivalta. Teoksen ytimessä on kysymys siitä, mitä on väkivalta nykyään ja miten sitä voidaan analysoida. Lukupiiri on keskusteleva ja pohdiskeleva, eikä vaadi etukäteistietoja aiheesta. Lukupiirissä luetaan kirja läpi syksyn aikana ja pohditaan laajemmin väkivallan tematiikkaa nykypäivänä.
Filosofian lukupiiri: Slavoj Žižek – Väkivalta, 14. syyskuuta
Vallilan kirjasto, Päijänteentie 5
Queer-runoutta, kyllä kiitos
"Oman identiteetin näkyväksi tekemiseen tarvitaan sanoja."
Helsinki Poetry Connection järjestää jo toistamiseen yleisöryntäyksen aikaansaaneen Queer Poetry Jam -illan. Tällä kertaa tilaisuudessa esiintyy taiteen tekijöitä, joille queer on osa aineistoa tai identiteettiä. Lavalle nousevat lavarunoilija, koomikko ja klovni Nihkee Akka sekä kirjailija Leena Parkkinen. Parkkinen on moninkertaisesti palkittu kirjailija, joka pohtii teoksissaan muun muassa minuuden rajoja ja ruumiin ikävää. Illan musiikista vastaa Ninni Forever Band, joka on todellinen vastakohtaisuuksien syvin tulkitsija. Bändin musiikki on riemukkaasti surumielistä ja energisen levollista. DJ-puuhiin hyppää Käpylän Lippakioskin pyörittäjänäkin tunnettu DJ Kehittyvien maakuntien Suomi, joka lupaa tuoda iltaan hienhajuista ja notkahtelevaa bluesia ja punkkia. Luvassa on myös yllätysnumero!
Queer Poetry Jam, 24. elokuuta
Lavaklubi, Läntinen teatterikuja 1