Helsingissä on ollut vilkas ravintolasyksy. Uusia ravintoloita on avattu tiuhaan tahtiin pitkin vuotta, ja etenkin loppuvuosi on tuonut mukanaan hurjan määrän uusia mestoja aina trendikkäistä viinibaareista ja tapasbaareista gastropubeihin ja fine diningiin.
Listasimme loppuvuoden kiinnostavimmat uutuusravintolat:
Ravintola Plein
Vallilan Sidney’sin paikalle avattu ravintola Plein keskittyy alkuviineihin sekä alusta loppuun käsityönä valmistettuihin annoksiin, joissa näkyy keittiömestari Sebastian Borgin intohimo perinteistä keittotaitoa kohtaan.
Plein, Suvannontie 18
Magu
Sturenkadulle avatussa ravintola Magussa painotus on vahvasti luonnonantimissa, luomussa ja lähiruoassa, sillä ravintoloitsijat haluavat pitää hiilijalanjälkensä minimissä. Magun keittiössä ei käytetä lainkaan eläinperäisiä annoksia, mutta ravintoloitsijat haluavat välttää vegaaniravintolan leimaa.
Lue lisää: Makuja luonnosta - Magu tarjoaa konstailematonta kasvisruokaa Vallilassa
Magu, Sturenkatu 36
Bar Cón Flemari
Pohjattomista skumppabrunsseistaan ja espanjalaisista tapaksistaan tunnettu Bar Cón avasi toisen ravintolansa Kallion Fleminginkadulle. Flemarin Bar Cónin menusta löytyy tapas-klassikoiden lisäksi myös ruokaisampia annoksia, joihin inspiraatiot on saatu Barcelonasta ja Espanjan viinitiloilta.
Lue lisää: Pohjattomia skumppabrunsseja, tapaksia ja espanjalaista kaaosta – Bar Cón avaa ovensa Kalliossa
Bar Cón Flemari, Fleminginkatu 10
Sofia Gastro
Torikortteleihin joulukuun alussa avattu Sofia Gastro on keittiömestari Pauli Novitskyn leikkikenttä, jossa hän pääsee toteuttamaan luovuuttaan täysillä. Illallinen on taatusti yllätyksiä täynnä, sillä menusta ei paljasteta asiakkaalle etukäteen mitään, ei edes ravintolaan saapuessa.
Esimakua Novitskyn ruokafilosofiasta nähtiin jo kesällä avatussa Sofia Bistrossa, mutta Sofia Gastro nostaa ravintolaelämyksen fine dining -tasolle.
Sofia Gastro, Unioninkatu 27
Beerger
Panimoravintola Beerger on astetta parempi gastropub. Hanoissa virtaa valikoima pienpanimoiden laatutuotteita, ja alkuvuodesta Beergerin alakerrassa käynnistyy myös ravintoloitsijoiden oman panimon tuotanto.
Beergerin keittiöstä nousee tasokkaita burgereita sekä kohtuuhintaista jaettavaksi sopivaa pubiruokaa, jonka laadussa näkyy keittiömestareiden fine dining -tausta.
Beerger, Hämeentie 15
På Kroken
Hietalahdenrantaan Ravintola Hiedan tilalle avattiin joulukuussa kala- ja äyriäisravintola På Kroken. Ravintolan taustalla on perinteikäs hankolainen kala- ja äyriäisyritys Ekströms Fiskebodet, joka myy kalaa ja äyriäisiä Hangossa ja Helsingissä sekä pyörittää jo entuudestaan suosittua På Kroken -ravintolaa Hangossa.
På Kroken, Hietalahdenranta 11
Gohan
Otto Sarpaniemen ja Marcos Goisin Gohan on ruokaisa sake- ja viinibaari, jonka avokeittiöstä nousee huolella valmistettuja ruoka-annoksia, joista voi koota vaikka kokonaisen illallisen.
Gohanin ruoassa on vaikutteita niin Aasiasta kuin Suomesta ja Portugalistakin. Riisi on Gohanissa tärkeässä roolissa ja juomalistan sakevalikoima on vaikuttava.
Gohan, Sofiankatu 3
Young Hearts
Joulukuussa Etu-Töölöön avattu Young Hearts suosii sesonginmukaisia kotimaisia raaka-aineita, mutta ruokalistalla näkyvät myös runsaat kansainväliset vaikutteet. Juomapuoli painottuu pientuottajien luonnonmukaisiin viineihin.
Ravintoloitsija Patrik Lindströmin Young Hearts on jatkumoa Punavuoressa toimineille kortteliravintoloille Elviiralle ja Lupololle.
Young Hearts, Arkadiankatu 21
Penelopé
Hans Välimäki ja Arto Rastas avasivat marraskuussa modernin tapasravintolan Mikonkadulle. Vaikutteita on haettu rohkeasti eri puolilta maailmaa, joten listalta löytyy niin pieniä kuin isompiakin annoksia, joista löytyy makuja aina Puruvedeltä Ranskan ja Espanjan kautta Lähi-Itään.
Penélope, Mikonkatu 9
Casa Italia Töölö
Bulevardilta tuttu italialainen herkkukauppa ja lounasravintola avasi sisarravintolan Töölöön. Runeberginkatu 63:ssa palveleva Casa Italia tarjoaa perinteisiä italialaisia lounasannoksia salaateista tuorepasta-annoksiin. Iltaisinkin auki olevan Casa Italian listalta löytyy myös panineja, antipastoja sekä viinejä.
Koska kyseessä on ravintolan ja herkkukaupan yhdistelmä, samalla ravintolareissulla voi ostaa kotiin vaikkapa laatubalsamicoa ja burrataa.
Casa Italia Töölö, Runeberginkatu 63
Nude
Vuoden Kokki Kalle Tannerin luotsaama ravintola Nude on Olo Groupin uusin ravintola, jossa viini ja ruoka todella kulkevat käsi kädessä. Täällä ruoka sovitetaan viinille, ja menusta voi napsia itselleen haluamansa määrän huolella kuratoituja makupareja.
Nude, Kasarmikatu 44
Niska Helsinki
Niska Helsinki on osa Strömsö-kokkinakin tunnetun keittiömestari Michael “Micke” Björklundin Pub Niska -ketjua. Niskan ydinosaamista ovat rapeapohjaiset pizzat, joita Björklund kutsuu ahvenanmaalaisiksi peltileiviksi. Pizzojen lisäksi tarjolla on ruokaisia salaatteja sekä ahvenanmaalaisen Stallhagen-panimon olutta.
Niska Helsinki, Kanavaranta Kanavaranta 3-7 D
Bruket Cafe
Leipätehtaan toisessa kerroksessa sijaitsevan Bruket Cafen lounasmenu on keittiöpäällikkö Matias Konttisen käsialaa. Konttisen keittiössä suositaan kauden kasviksia, ja päivittäin on tarjolla vähintään yksi vegaaninen sekä yksi gluteeniton annos.
Lue lisää: Elannon entisen leipätehtaan uumenista löytyy hurmaava lounasravintola Bruket Cafe
Bruket Cafe, Leipätehdas, Kaikukatu 4 B
Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar
Korkeavuorenkadun ja Etelä-Esplanadin kulmaan avattu Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar tarjoaa käsintehtyä tuoretta sushia ja okinawalaisia perinneruokia, kuten okinawalaisia pannukakkuja, okinawa-possua sekä okinawalaiseen tyyliin valmistettua soba-nuudelikeittoa.
Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar, Korkeavuorenkatu 47
Lie Mi Kallio
Aasialaiseen fuusioruokaan keskittyvä ravintola Lie Mi palasi juurilleen Kallioon. Lokakuussa Hämeentielle entisen Grilssonin tilalle avattu Lie Mi tarjoilee kaupungin muista Lie Mi -ravintoloista tuttuja aasialaisia makuja: pho-keittoa, kesärullia, dumplingeja, currya ja suosittuja Shanghai tacoja.
Lue lisää: Lie Mi palasi Kallioon ja toi mukanaan aasialaiset viikonloppubrunssit
Lie Mi Kallio, Hämeentie 19
Suvilahti TBA
Suvilahteen entisen Lämmön paikalle avautunut Suvilahti TBA toimii arkisin lounasravintolana ja iltaisin ja viikonloppuisin monipuolisena tapahtuma-areenana. Lounasbuffetissa tarjolla on päivittäin vaihtuva kotiruokalounas sekä lämmin vegaaninen vaihtoehto.
Suvilahti TBA menestyi hienosti myös Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä, jossa se nousi parhaan lounaan kategoriassa toiselle sijalle ja keikkapaikkakategoriassa kolmoseksi.
Suvilahti TBA, Kaasutehtaankatu 1, rakennus 8
Backyard Pick
Kamppiin Circuksen naapuriin syksyllä avattu Backyard pick tarjoaa niin aamiaista, lounasta kuin illallistakin. Buffetlounaan lisäksi tarjolla on monipuolinen salaattibaari, josta voi koota mieleisensä kokonaisuuden.
A la carte -listalta löytyy muun muassa rapeapohjaisia pizzoja, burgerita, grilliherkkuja sekä jaettavaksi sopivia tapaslajitelmia.
Lue lisää: SYÖ! Helsinki: Backyard Pick on monipuolinen ravintolauutuus Kampissa
Backyard Pick, Salomonkatu 1