Liikehdintä Helsingin ravintolakentällä on ollut vilkasta jo pitkään, eikä tahti ole hiljentynyt – päinvastoin. Kulunut vuosi on tuonut mukanaan liudan uutuuksia, joiden joukossa on useita kiinnostavia uusia ravintoloita.
Vuoden aikana on avattu muun muassa Gohanin ja Pleinin kaltaisia rentoja viinibaareja, joissa viini ja ruoka kulkevat käsi kädessä eurooppalaiseen tapaan. Karhupuistoon avattu Way puolestaan jatkaa Levainin viitoittamaa tietä yhdistämällä leipomon ja ravintolan, jossa tarjoillaan laadukasta ruokaa ja trendikkäitä alkuviinejä.
Tapas-tyyliset jaettavat annokset tuntuvat edelleen olevan ravintoloitsijoiden suosiossa, tästä tuoreina esimerkkeinä myös Kallioon toisen ravintolansa avannut Bar Cón sekä Hans Välimäen ja Arto Rastaan rento tapasravintola Penélope. Myös Kallioon syksyllä avattu Beerger vannoo laadukkaitten jaettavien annosten nimeen – siellä jopa burgerin voi tilata puolitettuna.
Yhä useampi ravintoloitsija kiinnittää huomiota myös toimintansa vastuullisuuteen. Kasvispainotteisuus näkyy muun muassa Kitchen & Bar by Maannoksen sekä Sofia Gastron menukokonaisuuksissa, ravintola Magun keittiössä eläinkunnan tuotteita ei käytetä lainkaan.
Ultimassa koko ravintolan ydinajatuksena on tuottaa monipuolisia makuelämyksiä kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Osa raaka-aineista kasvatetaan hyperlokaalisti paikan päällä, ja kaikkien raaka-aineiden alkuperä on jäljitettävissä.
Listasimme alle vuoden 2018 uutuusravintoloita:
Ravintola Plein
Vallilan Sidney’sin paikalle avattu ravintola Plein keskittyy alkuviineihin sekä alusta loppuun käsityönä valmistettuihin annoksiin, joissa näkyy keittiömestari Sebastian Borgin intohimo perinteistä keittotaitoa kohtaan.
Plein, Suvannontie 18
Magu
Sturenkadulle avatussa ravintola Magussa painotus on vahvasti luonnonantimissa, luomussa ja lähiruoassa, sillä ravintoloitsijat haluavat pitää hiilijalanjälkensä minimissä. Magun keittiössä ei käytetä lainkaan eläinperäisiä annoksia, mutta ravintoloitsijat haluavat välttää vegaaniravintolan leimaa.
Lue lisää: Makuja luonnosta - Magu tarjoaa konstailematonta kasvisruokaa Vallilassa
Magu, Sturenkatu 36
Bar Cón Flemari
Pohjattomista skumppabrunsseistaan ja espanjalaisista tapaksistaan tunnettu Bar Cón avasi toisen ravintolansa Kallion Fleminginkadulle. Flemarin Bar Cónin menusta löytyy tapas-klassikoiden lisäksi myös ruokaisampia annoksia, joihin inspiraatiot on saatu Barcelonasta ja Espanjan viinitiloilta.
Lue lisää: Pohjattomia skumppabrunsseja, tapaksia ja espanjalaista kaaosta – Bar Cón avaa ovensa Kalliossa
Bar Cón Flemari, Fleminginkatu 10
Sofia Gastro
Torikortteleihin joulukuun alussa avattu Sofia Gastro on keittiömestari Pauli Novitskyn leikkikenttä, jossa hän pääsee toteuttamaan luovuuttaan täysillä. Illallinen on taatusti yllätyksiä täynnä, sillä menusta ei paljasteta asiakkaalle etukäteen mitään, ei edes ravintolaan saapuessa.
Esimakua Novitskyn ruokafilosofiasta nähtiin jo kesällä avatussa Sofia Bistrossa, mutta Sofia Gastro nostaa ravintolaelämyksen fine dining -tasolle.
Lue lisää: Sofia Gastron mysteeri-illalliset ovat yllätyksiä täynnä - uutuusravintola tähtää suoraan huipulle
Sofia Gastro, Unioninkatu 27
Beerger
Panimoravintola Beerger on astetta parempi gastropub. Hanoissa virtaa valikoima pienpanimoiden laatutuotteita, ja alkuvuodesta Beergerin alakerrassa käynnistyy myös ravintoloitsijoiden oman panimon tuotanto.
Beergerin keittiöstä nousee tasokkaita burgereita sekä kohtuuhintaista jaettavaksi sopivaa pubiruokaa, jonka laadussa näkyy keittiömestareiden fine dining -tausta.
Beerger, Hämeentie 15
På Kroken
Hietalahdenrantaan Ravintola Hiedan tilalle avattiin joulukuussa kala- ja äyriäisravintola På Kroken. Ravintolan taustalla on perinteikäs hankolainen kala- ja äyriäisyritys Ekströms Fiskebodet, joka myy kalaa ja äyriäisiä Hangossa ja Helsingissä sekä pyörittää jo entuudestaan suosittua På Kroken -ravintolaa Hangossa.
På Kroken, Hietalahdenranta 11
Daruma
Daruma tarjoaa kattauksen japanilaisia ruokia susheista ja sashimeista höyryäviin ramen-keittoihin. Tarjolla on myös ruokaisia salaatteja sekä trendikkäitä poke-kulhoja. Daruman ravintoloitsijat haluavat satsata tuoreeseen ja terveelliseen ruokaan, joten annokset ovat pitkälti kala- ja kasvispainotteisia.
Lue lisää: Sushia, poke-kulhoja ja ramen-keittoja – Daruma tuo raikkaan lisän Etu-Töölön ravintolatarjontaan
Daruma, Museokatu 11
Gohan
Otto Sarpaniemen ja Marcos Goisin Gohan on ruokaisa sake- ja viinibaari, jonka avokeittiöstä nousee huolella valmistettuja ruoka-annoksia, joista voi koota vaikka kokonaisen illallisen.
Gohanin annoksissa on vaikutteita niin Aasiasta kuin Suomesta sekä Portugalistakin. Riisi on Gohanissa tärkeässä roolissa ja juomalistan sakevalikoima on vaikuttava.
Gohan, Sofiankatu 3
Young Hearts
Joulukuussa Etu-Töölöön avattu Young Hearts suosii sesonginmukaisia kotimaisia raaka-aineita, mutta ruokalistalla näkyvät myös runsaat kansainväliset vaikutteet. Juomapuoli painottuu pientuottajien luonnonmukaisiin viineihin.
Ravintoloitsija Patrik Lindströmin Young Hearts on jatkumoa Punavuoressa toimineille kortteliravintoloille Elviiralle ja Lupololle.
Young Hearts, Arkadiankatu 21
Penélope
Hans Välimäki ja Arto Rastas avasivat marraskuussa modernin tapasravintolan Mikonkadulle. Vaikutteita on haettu rohkeasti eri puolilta maailmaa, joten listalta löytyy niin pieniä kuin isompiakin annoksia, joista löytyy makuja aina Puruvedeltä Ranskan ja Espanjan kautta Lähi-Itään.
Penélope, Mikonkatu 9
Casa Italia Ooppera
Bulevardilta tuttu italialainen herkkukauppa ja lounasravintola avasi sisarravintolan Töölöön. Runeberginkatu 63:ssa palveleva Casa Italia tarjoaa perinteisiä italialaisia lounasannoksia salaateista tuorepasta-annoksiin. Iltaisinkin auki olevan Casa Italian listalta löytyy myös panineja, antipastoja sekä viinejä.
Koska kyseessä on ravintolan ja herkkukaupan yhdistelmä, samalla ravintolareissulla voi ostaa kotiin vaikkapa laatubalsamicoa ja burrataa.
Casa Italia Töölö, Runeberginkatu 63
Nude
Vuoden Kokki Kalle Tannerin luotsaama ravintola Nude on Olo Groupin uusin ravintola, jossa viini ja ruoka todella kulkevat käsi kädessä. Täällä ruoka sovitetaan viinille eikä toisinpäin, ja menusta voi napsia itselleen haluamansa määrän huolella kuratoituja makupareja.
Nude, Kasarmikatu 44
Niska Helsinki
Niska Helsinki on osa Strömsö-kokkinakin tunnetun keittiömestari Michael “Micke” Björklundin Pub Niska -ketjua. Niskan ydinosaamista ovat rapeapohjaiset pizzat, joita Björklund kutsuu ahvenanmaalaisiksi peltileiviksi. Pizzojen lisäksi tarjolla on ruokaisia salaatteja sekä ahvenanmaalaisen Stallhagen-panimon olutta.
Niska Helsinki, Kanavaranta 3-7 D
Bruket Cafe
Leipätehtaan toisessa kerroksessa sijaitsevan Bruket Cafen lounasmenu on keittiöpäällikkö Matias Konttisen käsialaa. Konttisen keittiössä suositaan kauden kasviksia, ja päivittäin on tarjolla vähintään yksi vegaaninen sekä yksi gluteeniton annos.
Lue lisää: Elannon entisen leipätehtaan uumenista löytyy hurmaava lounasravintola Bruket Cafe
Bruket Cafe, Leipätehdas, Kaikukatu 4 B
Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar
Korkeavuorenkadun ja Etelä-Esplanadin kulmaan avattu Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar tarjoaa käsintehtyä tuoretta sushia ja okinawalaisia perinneruokia, kuten okinawalaisia pannukakkuja, okinawa-possua sekä okinawalaiseen tyyliin valmistettua soba-nuudelikeittoa.
Latitude 25 Okinawa Restaurant Bar, Korkeavuorenkatu 47
Lie Mi Kallio
Aasialaiseen fuusioruokaan keskittyvä ravintola Lie Mi palasi juurilleen Kallioon. Lokakuussa Hämeentielle entisen Grilssonin tilalle avattu Lie Mi tarjoilee kaupungin muista Lie Mi -ravintoloista tuttuja aasialaisia makuja: pho-keittoa, kesärullia, dumplingeja, currya ja suosittuja Shanghai tacoja.
Lue lisää: Lie Mi palasi Kallioon ja toi mukanaan aasialaiset viikonloppubrunssit
Lie Mi Kallio, Hämeentie 19
Suvilahti TBA
Suvilahteen entisen Lämmön paikalle avautunut Suvilahti TBA toimii arkisin lounasravintolana ja iltaisin ja viikonloppuisin monipuolisena tapahtuma-areenana. Lounasbuffetissa tarjolla on päivittäin vaihtuva kotiruokalounas sekä lämmin vegaaninen vaihtoehto.
Suvilahti TBA menestyi hienosti myös Cityn Suuressa Ravintolaäänestyksessä, jossa se nousi parhaan lounaan kategoriassa toiselle sijalle ja keikkapaikkakategoriassa kolmoseksi.
Suvilahti TBA, Kaasutehtaankatu 1, rakennus 8
Backyard Pick
Kamppiin Circuksen naapuriin syksyllä avattu Backyard pick tarjoaa niin aamiaista, lounasta kuin illallistakin. Buffetlounaan lisäksi tarjolla on monipuolinen salaattibaari, josta voi koota mieleisensä kokonaisuuden.
A la carte -listalta löytyy muun muassa rapeapohjaisia pizzoja, burgerita, grilliherkkuja sekä jaettavaksi sopivia tapaslajitelmia.
Lue lisää: SYÖ! Helsinki: Backyard Pick on monipuolinen ravintolauutuus Kampissa
Backyard Pick, Salomonkatu 1
Harju 8
Kallion Harjutorin kupeeseen loppukesästä avattu Harju 8 on kotoisa kortteliravintola, jossa nautiskellaan trendikkäitä alkuviinejä ja rentoa bistroruokaa kohtuuhintaan. Harju 8:ssa myydään myös kukkia, joten ravintolareissulta voi napata leikkokukat kotiinviemisiksi.
Harju 8, Harjutori 8
Way Bakery and Wine bar
Ravintola Grönin ja Good Life Coffeen perustajat avasivat Karhupuiston laidalle leipomo-viinibaarin, joka keskittyy hapanjuurileipään ja alkuviineihin.
Aamuisin Wayn painopiste on leipomotuotteissa ja aamupalassa, iltaisin tarjolla on rento viinibaarimenu sekä kattava viinivalikoima.
Way Bakery and Wine bar, Agricolankatu 9
Sofia Bistro
Kiseleffin talon alakertaan avattu Sofia Bistro antaa osviittaa siitä, mitä yläkerran Sofia Gastro tarjoaa vieläkin jalostetummassa muodossa. Pauli Novitskyn luotsaamassa keittiössä annokset rakennetaan raaka-ainelähtöisesti biodynaamisella pellolla tuotettujen kasvisten ympärille.
Sofia Bistro on auki vain päiväsaikaan, ja ruokalista koostuu kohtuuhintaisista 10–15 euron lautasannoksista. Päivittäin on tarjolla viitisen eri annosta, joista suurin osa on kasvisruokia. Listalta löytyy päivittäin vain yksi liha- ja yksi kala-annos, ja niissäkin kasvikset ovat pääosassa.
Lue lisää: Sofia Bistron menu syntyy pellosta pöytään -periaatteella - keittiömestarina Pauli Novitsky
Sofia Bistro, Sofiankatu 4
Ventuno
Tomi Björckin ja Matti Wikbergin ravintolaperheen uusin jäsen on italialaiseen ruokaan keskittyvä Ventuno. Korkeavuorenkadun vastaremontoidun arvokiinteistön kivijalassa sijaitsevan ravintolan sydän on valtava puu-uuni, jossa paistetaan myös talon leiväksi kutsutut pikkupizzat eli pizzetat.
Muiden BW-ravintoloiden tavoin ruokalistalta löytyy monipuolinen maistelumenu, mutta myös a la carte -lista on laaja. Klassiseen italialaiseen tyyliin listalta löytyy antipasto-alkuruokia, pastaa, risottoa, pääruokia sekä tietenkin juustoja, leikkeleitä ja makeita jälkiruokia.
Ventuno, Korkeavuorenkatu 21
Inari
Kaikessa hiljaisuudessa avattu ravintola Inari on houkutellut heinäkuusta lähtien kulinaristeja makumatkalle Albertinkadulle. Nimestään huolimatta Inari ei ole keskittynyt pohjoisen makuihin, vaan käsittelee pohjoismaisia raaka-aineita taidokkaasti aasialaisia tekniikoita hyödyntäen.
Inarin keittiötä luotsaa muun muassa Kööpenhaminan Nomassa aiemmin työskennellyt Kim Mikkola, salista vastaa Chef & Sommelieristakin tuttu viinikonkari Johan Borgar.
Inari, Albertinkatu 19
Andrea
Toukokuussa Vanhan Kirkkopuiston laidalle avattu luksushotelli St. George tarjoaa upeat puitteet hotellin alakerrassa toimivalle ravintola Andrealle. Hienosta miljööstä huolimatta Andrea muistuttaa tunnelmaltaan enemmän rentoa kortteliravintolaa kuin hienostelevaa hotelliravintolaa.
Ravintoloitsija Mehmet Gürs on palkittu suomalais-turkkilainen keittiömestari, joten Andrean menussa yhdistyvät luontevasti pohjoismaiset ja anatolialaiset maut eksoottisempiakaan raaka-aineita kaihtamatta. Jaettaviin annoksiin perustuvalta ruokalistalta voi valita mieleisensä kattauksen, joka nautitaan yhdessä pöytäseurueen kesken.
Andrea, Lönnrotinkatu 4
Hoku Ullanlinna
Alun perin Punavuoreen perustettu, sittemmin Kamppiin muuttanut Hoku palaa juurilleen ja avaa uuden ravintolansa Ullanlinnaan. Kampin ravintola jatkaa toimintaansa normaalisti.
Ullanlinnan Hoku luottaa hyväksi havaittuun konseptiinsa. Menu nojaa havaijilaiseen ruokakulttuuriin, joka on saanut runsaasti vaikutteita eri puolilta Aasiaa. Uuden Hokun listalta löytyy myös asiakkaiden kestosuosikki lohi teriyaki.
Lue lisää: Hoku palaa juurilleen - Ullanlinnan ravintola aukeaa syyskuussa
Hoku Ullanlinna, Korkeavuorenkatu 4
Alice Italian
Konepajan ravintolatarjonta sai kesällä uuden tulokkaan, kun Alice Italian avasi ovensa tuliterän co-working -tilan Wonderlandin alakerrassa. Päivisin tarjolla on lounasbuffet, iltaisin tarjonta keskittyy italialaisiin makuihin.
Italialaissyntyinen henkilökunta on houkuteltu Suomeen lontoolaisravintola Bocca di Luposta, ja keittiömestari Jacopo Martinellin annokset pohjautuvat hänen äitinsä ja isoäitinsä resepteihin.
Lue lisää: Alice Italianin keittiömestari luottaa isoäitinsä resepteihin
Alice Italian, Konepajankuja 1
Tanner
Elannon historialliseen kortteliin Hämeentielle avattu ravintola Tanner on monipuolinen yhdistelmä kahvilaa, ravintolaa, musiikkibaaria ja levykauppaa.
Aamuisin tarjolla on laadukkaita aamiaissettejä ja muita kahvilatuotteita. Lauantaisin aamiaista on tarjolla koko päivän. Kasvispainotteinen lounasmenu keskittyy välimerelliseen keittiöön ja kotimaisiin raaka-aineisiin ja pitää sisällään runsaasti vegaanisia sekä gluteenittomia vaihtoehtoja. Pizzapohjat ja talon raskileipä leivotaan Tannerin omassa leipomossa.
Lue lisää: Tanner on yhdistelmä ravintolaa, levykauppaa ja hifi-musiikkibaaria
Tanner, Hämeentie 11
Cafe Damascus
Taka-Töölössä vajaan vuoden verran toiminut Cafe Damascus avasi syyskuussa uuden ravintolan Kallion Setlementtitaloon. Töölön Damascus jatkaa edelleen toimintaansa kahvilana uuden ravintolan keskittyessä ruokatarjontaan ja buffetlounaaseen.
Cafe Damascuksen ruoka pohjautuu syyrialaisten kokkien isoäideiltään oppimiin resepteihin. Ruoka on kasvispainotteista ja vegaaneille ja allergikoille löytyy runsaasti vaihtoehtoja.
Lue lisää: Syyrialainen Cafe Damascus laajentaa Kallioon - uusi tila mahdollistaa laajemman ruokatarjonnan
Cafe Damascus, Sturenkatu 11
Mo Kitchen
Malmin Mo Café sai kesällä sisarravintolan Annankadulle. Makumaailmaltaan Mo Bar & Eatery muistuttaa Malmin Mo Caféta: Vaikutteita on haettu Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän suunnilta, ja lounaspöytä notkuu värikkäitä ja mausteisia herkkuja.
Kasvispainotteisesta buffetista löytyy vatsantäytettä niin vegaanista kuin gluteenitonta ruokavaliota noudattaville, ja tarjolla on päivittäin myös lihaisampi lämmin ruoka. Tahnojen ja levitteiden kanssa maistuu tuore sahramileipä ja jälkkäripuolelta löytyy etenkin sunnuntaisin monenlaista makeaa.
Lue lisää: Mo Café toi pohjoisafrikkalaiset herkkunsa Punavuoreen - Mo Kitchen avasi Annankadulla
Mo Bar & Eatery, Annankatu 10
Kitchen & Bar by Maannos
Kitchen & Bar by Maannos nojaa 90-prosenttisesti kotimaisiin raaka-aineisiin ja ottaa kaiken irti sesonkien parhaista mauista säilöen niitä myös talven varalle. Maannoksen menussa kotimaiset kasvikset ovat pääosassa, liha toimii lisukkeena.
Lue lisää: Kitchen & Bar by Maannoksen menussa liha toimii lisukkeena
Kitchen & Bar by Maannos, Telakkakatu 5
Ultima
Henri Alén ja Tommi Tuominen avasivat Finnjävelin paikalle Ultiman, joka suuntaa katseensa suomalaisen ruoan tulevaisuuteen. Ultima pyrkii tuottamaan itse jopa puolet raaka-aineistaan, ja ravintolasalissa on muun muassa vehreä kasvihuone, ilmajuurista kasvavia perunoita sekä sirkkojen asuttamia lamppuja.
Ultimassa tyyli on Finnjäveliä rennompi, 4–8 ruokalajin menun voi koota valitsemistaan alku- pää- ja jälkiruoista, ja tarjolla on myös pieniä hiukopaloja.
Lue lisää: Finnjävelin tuhkasta nouseva Ultima kasvattaa perunansakin itse
Ultima, Eteläranta 16
The Bull & The Firm
Kurvin ravintolatarjonta monipuolistui entisestään, kun The Bull & The Firm otti haltuunsa Kulmavuorenkadulla sijainneen Kombo Winebarin liiketilan ja teki siitä tyylikkään cocktailbaarin. Keittiöstä nousee myös taidolla tehtyjä maisteluannoksia, joista voi koota isompaankin nälkään sopivan jaettavan ateriakokonaisuuden.
Lue lisää: The Bull & The Firm panostaa cocktaileihin - tarjolla myös ravintolatason maisteluannoksia
The Bull & The Firm, Kulmavuorenkatu 2
Väinö Kallio
Ruplasta tutut ravintoloitsijat avasivat Elannon perinteikkääseen pääkonttoriin monipuolisen ravintolan, joka tarjoaa lounasta sekä viikonloppubrunsseja ja taipuu viikonloppuisin myös erilaisten tapahtumien, livekeikkojen ja klubien näyttämöksi.
Väinö Kallio, Hämeentie 11
Bursa
Falafeleistaan tunnettu Fafa’s astui mukaan burgeribuumiin ja avasi oman hampurilaisravintolansa Hietalahden halliin. Hietalahden Rosburgerin tilalle noussut Bursa hankkii pihvilihansa Roslundilta ja myös legendaarinen Rosburger on säilyttänyt paikkansa ruokalistalla.
Lue lisää: Fafa's astuu burgerimarkkinoille - Hietalahden Roslundin tilalle Bursa
Bursa, Hietalahden halli, Lönnrotinkatu 34
Hill’s Dumplings
Pikkuroballe avattu Hill’s Dumplings tarjoilee käsintehtyjä dumplingeja, ramen-nuudeleita sekä kantonilaisia grilliherkkuja pöytiin tarjoiltuna. Vaikka annokset pohjautuvat aasialaiseen katuruokaan, ravintolan tyyli on pikemminkin casual dining, eli hyvälaatuista ruokaa rennossa ympäristössä.
Lue lisää: Käsintehtyjä dumplingeja ja kantonilaisia grilliherkkuja
Hill's Dumplings, Pieni Roobertinkatu 9
Grand Georgia
Punavuoren Pikku Georgia kasvoi ulos edellisistä liiketiloistaan ja muutti Ravintolalaiva Wäiskiin. Hakaniemenrantaan ankkuroitu laiva on nyt nimeltään Grand Georgia, joka tarjoaa monipuolisen kattauksen georgialaisia perinneruokia sekä lounasaikaan että iltaisin a la carte -listalta.
Lue lisää: Ravintolalaiva Wäiski on nyt Grand Georgia - myös sijainti saattaa muuttua
Grand Georgia, Hakaniemenranta 11
Roots Kitchen Hakaniemi
Turkulainen Roots Kitchen valmistaa värikkäitä kasvisannoksiaan nyt myös Hakaniemen lasihallissa. Lounasaika jatkuu aina hallin sulkemisaikaan asti ja viikonloppuisin tarjoillaan brunssia. Joka päivä tarjolla on vähintään yksi vegaaninen vaihtoehto, ja keskiviikot on pyhitetty täysin vegaaniselle tarjonnalle.
Lue lisää: Roots Kitchen: Värikästä ja maistuvaa kasvisruokaa Hakaniemen lasihallissa
Roots Kitchen, Hakaniemen lasihalli, Hakaniemen torikatu 1
Pizzala
Teurastamolta saa nyt myös aidossa napolilaisessa pizzauunissa valmistettuja premium-pizzoja. Pizzalan puulämmitteinen Stefano Ferrara -uuni lämpenee jopa 500-asteiseksi ja tunnetaan maailmalla pizzauunien Ferrarina. Pizzalan pizzalista on jaettu kolmeen osaan: italialaisiin klassikoihin, skandinaavisiin pizzoihin ja sesonkipizzoihin.
Lue lisää: Teurastamon ravintolatarjonta kasvaa - Pizzalaan aito puulämmitteinen uuni
Pizzala, Työpajankatu 2, Rakennus 11
Green Hippo Café
Fredrikintorin kupeeseen noussut Green Hippo Café panostaa terveelliseen ja kasvispainotteiseen ruokaan sekasyöjiäkään unohtamatta. Ravintola pyrkii valinnoissaan ekologisuuteen ja seuraa hyvin tarkkaan myös toimintansa ympäristövaikutuksia. Green Hippo Cafe pitää ovensa auki aamusta iltaan ja viikonloppuisin rentoudutaan brunssilla.
Lue lisää: Green Hippo Café: Helsinkiläisten uusi olohuone Punavuoressa
Green Hippo Café, Punavuorenkatu 2
Ravintola Lumi
Töölönlahdenkadulle toukokuussa avattu Ravintola Lumi tarjoilee skandinaavisen keittiön klassikoita ja pohjoisen Jäämeren herkkuja Helsingin ydinkeskustassa. Menulta löytyy muun muassa perinteisiä voissa paistettuja muikkuja sekä poroa – ennakkotilauksesta myös Jäämeren kuningasrapua. Klassisten kala- ja liharuokien lisäksi tarjolla on myös valikoima kasvisannoksia aina perinteisestä kaalipiirakasta vegaanisiin pasta- ja burgeriannoksiin.
Ravintola Lumi, Töölönlahdenkatu 3
Harbour Tap & Taste
Kalasatamaan avattu Harbour Tap & Taste luottaa monipuoliseen olutvalikoimaan ja kotiruokaan. Lounasruokailijoille on tarjolla päivittäin vaihtuvia lounasannoksia, iltaisin lista painottuu hampurilaisiin ja wingseihin. Oluen ystäville tarjolla on lähes aina jotain uutta, sillä 12-nokkaisessa oluthanassa 7 paikkaa on omistettu vaihtuville pienpanimo-oluille.
Lue lisää: Harbour Tap & Tasten olutvalikoima yllättää laajuudellaan
Harbour Tap & Taste, Capellanaukio 1
Pobre Filipino
Kampin Korttelin Pobre Filipino tarjoaa perinteisiä filippiiniläisherkkuja modernilla otteella. Ravintola luonnehtiikin itseään termillä 'new filipino kitchen'.
Lue myös: Pobre Filipino - Korttelin uutuusravintola illallistestissä
Pobre, Kauppakeskus Kamppi, 5. kerros
Pontus
Entisen Kom-ravintolan tiloihin tammikuussa avattu Pontus on Antto Melasniemen konstailematon fine casual bistro, jossa saa Melasniemen sanoin ”ryypätä ja syödä hyvin rentoja, käsintehtyjä upeita annoksia”.
Lue myös: Pontuksen Antto Melasniemi: "Ruoka on tärkeää, mutta ei saa häiritä hauskanpitoa"
Pontus, Kapteeninkatu 26
Nolla
Alkuvuodesta avattu ravintola Nolla pyrkii täydelliseen hävikittömyyteen. Michelinravintoloissa kannuksensa hankkineiden ravintoloitsijoiden tiuhaan vaihtuvat kasvispainotteiset menut nojaavat vahvasti sesonkien raaka-aineisiin.
Ravintola Nolla on tällä hetkellä tauolla, sillä vuokrasopimus Liisankadulla päättyi marraskuussa. Uusi Nolla avataan uudella sijainnilla näillä näkymin maaliskuussa.
Lue myös: Ravintola Nolla vaati, ettei oluessa saa olla edes korkkeja jätteeksi
Nolla, avautuu keväällä uudessa osoitteessa.
Bacco
Bacco Enoteca & Pizzeria on nimensä mukaisesti erikoistunut italialaistyyppisiin pizzoihin ja laadukkaisiin viineihin. Pizzataikinaa nostatetaan 96 tunnin ajan, jolloin lopputuloksena on mahdollisimman vatsaystävällinen pizza.
Lue myös: Baccon pizzojen salaisuus piilee valmistustavassa - taikinaa kohotetaan neljä vuorokautta
Bacco, Lönnrotinkatu 18
Latva
Kasarmintorille muuttanut Latva laajensi repertuaariaan ruokaravintolaksi ja tarjoaa eurooppalaista ruokaa modernilla otteella. Sunnuntaisin tarjolla on rento sunnuntaimenu, joka tarjoillaan vadilla koko pöytäseurueelle.
Lue myös: Uusi Latva on myös ruokaravintola
Latva, Pohjoinen Makasiinikatu 9
Rugosa
Lauttasaaren ytimessä sijaitsevassa Rugosassa suositaan luomua ja kotimaista lähiruokaa. Oman makunsa annoksiinsa tuo ravintolan puuhiiliuuni. Lounasaikaan tarjolla on monipuolinen noutopöytä, josta löytyy päivittäin myös sushia.
Lue lisää: Puuhiiligrilli on Rugosan keittiön sydän
Rugosa, Kiviaidankatu 9
La Bottega
Tehtaankadulle avattu La Bottega 13 yhdistää italialaisen delin, viinibaarin ja ravintolan. Arkisin La Bottegassa tarjoillaan lounasta, laajempi illallismenu on saatavilla toistaiseksi torstaista lauantaihin.
La Bottega, Tehtaankatu 13
Bun2Bun
Street Gastron perustajien alkuvuodesta avattu burgeripaikka aloitti raakakypsytetystä naudan dry aged -lihasta valmistetuilla premium-burgereilla. Syksyllä Bun2Bun jätti lihaburgerit taakseen ja ryhtyi tarjoamaan täysin vegaanisia hampurilaisia Beyond Burger -pihvillä ja vegaanisilla juustoilla.
Bun2Bun, Kampin Keskus & Kauppakeskus Redi
Hausman
Töölönlahdenkadulla viime vuoden puolella avattu ravintola Manu vaihtoi vuodenvaihteessa nimensä ravintola Hausmaniksi, mutta jatkaa toimintaansa tutulla henkilökunnalla ja ruokalistalla. Päivisin Hausman tarjoaa kotoisaa lounasruokaa, iltalista koostuu suomalaisista ja saksalaisista perinneruoista.
Lue lisää: Hausman – saksalaisherkkuja vuosikymmenien kokemuksella
Hausman, Töölönlahdenkatu 13