Joulukuussa Torikortteleihin avatun Sofia Gastron ympärillä leijailee salaperäisyyden verho. Menua ei ole etukäteen nähtävillä missään – sen sisältöä ei paljasteta asiakkaalle edes ravintolaan saapuessa.
“Ensin valitaan kolmen tai kuuden ruokalajin menu, sitten kysytään erityisruokavaliot ja sen jälkeen alkaa show”, keittiötä luotsaava Pauli Novitsky kertoo.
Show’lla hän ei tarkoita pelkkiä ruoka-annoksia, vaan kokonaisvaltaista illalliselämystä, jota tukee hämärästi valaistussa ravintolasalissa vallitseva utuinen tunnelma sekä musiikki, joka poikkeaa fine dining -ympäristössä totutusta. Eteerisen taustamusiikin sijaan Sofia Gastrossa kuullaan vanhaa progea.
Oman lisänsä illalliseen tuo ravintolan sijainti historiallisessa Kiseleffin talossa Senaatintorin kupeessa. Toisen kerroksen ikkunoista näkyy kauniisti valaistu Tuomiokirkko.
Tähtää suoraan huipulle
Novitskylla on Sofia Gastron suhteen kovat tavoitteet.
“Jos minulta kysytään, niin tähdätään siihen, että siitä tulisi Suomen paras ravintola”, hän laukoi jo kesällä alakerran Sofia Bistron avauksen yhteydessä tehdyssä haastattelussa.
Alku vaikuttaa varsin lupaavalta. Sofia Gastro nousi nopeasti pöytävarauspalvelu TableOnlinen asiakaspalautteiden kärkeen ylisanojen saattelemana.
“Paras ravintolakokemus aikoihin”, “Taivaallisen hyvää ruokaa”, “Juhlat suussa”, “Omassa luokassaan”, kirjoittavat Sofia Gastrossa jo illastaneet asiakkaat.
Biodynaamisesti viljeltyjä vihanneksia, riistaa ja luomulihaa
Vaikka yksittäiset ruokalajit pidetään visusti salassa siihen asti, kunnes annokset tuodaan pöytään, Novitsky suostuu sentään hieman raottamaan mystisyyden verhoa.
Menu on vahvasti kasvispainotteinen, kuuden ruokalajin menun annoksista noin puolet on kasvisannoksia. Linnut ovat Novitskyn erikoisalaa, joten lintua löytyy joka menulta. Joulukuussa nautittiin anjou-kyyhkyä.
Menussa käytetyt vihannekset ovat peräisin biodynaamiselta pellolta, jonka viljelyyn myös kokit osallistuvat. Yhteistyö osuuskuntana toimivan Kaupunkilaisten oman pellon kanssa alkoi jo kesällä, ja kasviksia on säilötty talven varalle muun muassa pikkelöimällä ja fermentoimalla.
Novitsky kelpuuttaa keittiöönsä vain parhaita raaka-aineita ja suosii riistaa ja luomulihaa. Kalat valitaan WWF:n vihreältä listalta.
Kumpikin menukokonaisuus on saatavilla myös kasvisversiona, ja pidempikin menu valmistetaan pyynnöstä täysin vegaanisena.
Novitsky aikoo olla läsnä jokaisessa kattauksessa ja tarjoilee annokset myös itse.
“Olen sitä mieltä, että jos jotain myy, niin pitää myös seistä sen takana.”
Uutta ja yllätyksellistä
Inspiraatiot annoksiin kumpuavat Novitskyn vahvasta taustasta ranskalaisen gastronomian parissa, mutta vaikutteita on saatu myös japanilaisesta keittiöstä.
Novitskyllä on moderni ote ja voimakas pyrkimys tuoda fine dining -kentälle jotain aivan uutta.
“Asiakaspalautteet ovat antaneet aika hyvää näyttöä siitä, että oikeilla linjoilla ollaan. Ihmiset ovat ottaneet yllättävän hyvin vastaan myös sen, että menua ei paljasteta edes ravintolaan saapuessa”, Novitsky sanoo.
Illallisen yllätyksellisyys on koettu pikemminkin positiivisena.
“On tullut palautetta sellaisilta asiakkailta, jotka käyvät paljon tähtiravintoloissa, että meillä on pitkästä aikaa sellainen paikka, joka tuo jotain yllätyksellisyyttä ja uutta.”
Ja tähtiä Novitskykin tavoittelee.
Sofia Gastro, Unioninkatu 27 C