Helsinkiin suunnitellaan hostellia, joka toimii tasa-arvoisen työelämän puolesta

Myö Hostel aikoo työllistää kehitysvammaisia ja edustaa ihmisläheisyyttä, oikeudenmukaisuutta sekä yhteisöllisyyttä.

Yrittäjät Jenny Närhinen ja Maiju Sundvall.
Yrittäjät Jenny Närhinen ja Maiju Sundvall. Kuva: Sara Aaltio

Helsinkiin suunnitellaan Myö Hostel nimistä boutique-hostellia, jossa tuetaan kehitysvammaisten työllisyyttä. Tällä hetkellä vain alle kaksi prosenttia osaavista kehitysvammaisista on oikeassa palkkatyössä ja siihen yrittäjät Jenny Närhinen ,31, ja Maiju Sundvall, 30, aikovat puuttua.

"Suomalainen työelämä ei ole tasa-arvoinen. Työmarkkinoiden ulkopuolelle jää tuhansia koulutettuja kehitysvammaisia, joilla on ammatti. Tutkimusten mukaan työnantajien kokemukset kehitysvammaisista työntekijöistään ovat erittäin positiivisia", sanoo Sundvall.

Molemmilta yrittäjiltä löytyy vankka kokemus niin sosiaali- ja vammaisalalta kuin myös reppureissaamisestakin. Yhdistämällä nämä kaksi tuntemusta oli suunnitelma hostellista selvä.

"Meidän hostelliimme palkataan motivoituneita osaavia työntekijöitä, vammoista viis!" Julistaa Närhinen.

Minne hostelli tulee, sitä eivät vielä perustajatkaan tiedä, sillä toimintaan haetaan vielä rahoitusta. Tiedämme kuitenkin minkälainen hostelli tulisi olemaan: Myö Hostel edustaisi tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä, sekä tarjoaisi pelkän elottoman huoneen sijaan elämyksiä ja tekemistä. Kommuunimaisessa hostellissa aiotaan reissaajille järjestää leffailtoja, Helsinkiin tutustumista ja kokkauskursseja.

Närhinen ja Sundvall vinkkaavat sisustavansa hostellin erittäin "päheeksi". Tästä juolahtaa mieleen laajalti erilaisia kotoisia värejä ja muotoja. Majoitushuoneet tulevat koostumaan yksityisistä ja yhteisistä, muiden reissaajien kanssa jaetuista huoneista, eli dormeista. Yhteisten makuuhuoneiden peteihin ripustetaan kiinni vedettävät verhot, jotka tuovat hieman yksityisyyttä yhteishuoneisiin.

Myö Hostel ponnistaa Jyväskylästä, mutta hostellitoiminnalle sopivia tiloja ei alueelta löytynyt. Projekti siirrettiin Helsinkiin, jossa majoituksille on myös enemmän kysyntää.

"Jyväskylä sydämessämme haaveilemme, että saamme myöhemmin laajennettua toimintamme sinnekin", kertoo Närhinen.

Hostellin avaaminen riippuu vielä monesta tekijästä ja yksi niistä on tietenkin raha. Myö Hostellin toimintaa voi tukea Mesenaatti-sivustolla, missä projektin tavoitteeksi on asetettu 50 000 euroa. Esimerkiksi 80-paikkainen hostelli vaatisi yrittäjien mukaan noin 100 000 euron budjetin, jotta hostellitoimintaan tarvittavat kalusteet ja tilat saataisiin kustannettua.

"Aloittaessamme voisimme heti palkata 4-6 kehitysvammaista työntekijää. Palvelun vakiintuessa aiomme palkata lisää väkeä", sanoo Närhinen.

Katso alla olevasta kampanjavideosta Myö Hostellin tuleva meininki.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi