Kahvila Siili on Käpylän tosielämän yhteisösovellus

Jaikun ja Flickrin perustajat avasivat kahvilan, koska haluavat tarjota itselleen ja lapsilleen yhteisöllisyyttä omassa naapurustossaan. IRL.

Jyri Engeström ja Caterina Fake nauttivat siitä, kun tytär pääsee touhuamaan kahvilassa ihmisten keskellä.
Jyri Engeström ja Caterina Fake nauttivat siitä, kun tytär pääsee touhuamaan kahvilassa ihmisten keskellä.

Kauppalehden jutun perusteella Käpylään avatussa Kahvila Siilissä saattaisi olla vastassa sääntelyyn tympääntynyt kahvilanperustaja, mutta mitä vielä.

“En usko, että tämä on loppujen lopuksi ollut mitenkään poikkeava säätö. Tähän laitettiin ihan normaalit, asianmukaiset jutut”, sanoo sarjayrittäjä Jyri Engeström, joka Kauppalehden mukaan on juuri sijoittanut yli 100 000 euroa tilan kahvilakäyttöön sopivaksi tekemiin muutoksiin, kuten ilmanvaihtoon.

“Sääntely ei ole mikään este tehdä juttuja. Jos joku on, niin asioista valittaminen. Rakastan Suomea, eikä tässä ainakaan ole siitä kyse. Mun kokemus on, että vaikeinta on saada asiakkaita ja yleensä asiat ratkeavat, jos on tehnyt jotain, mikä ihmisiä kiinnostaa”, Engeström sanoo ikään kuin vastineeksi omalle haastattelulleen Kauppalehdessä.

Engeström tuli suomalaisille tutuksi yhteisöpalvelu Jaikun perustajana. Jaiku myytiin Googlelle ja Engeströmin tie vei San Fransiscoon ohjelmistobisneksen ytimeen. Sosiologiksi aikoinaan opiskellut Engeström on kiinnostunut yhteisöistä ja kadonneesta yhteisöllisyydestä. Siksi hän perusti aikoinaan Jaikun, ja nyt kahvilan Käpylään.

“Tää internet nyt sattumalta tuli sellaisena mielenkiintoisena paikkana, mihin yhteisöjä alkoi kertymään. Mä en itse koe, että mun tekeminen rajoittuisi vain digitaaliseen mediaan. Monet tuntee Jaikun ja mut liitetään niihin asioihin, mutta loppujen lopuksi se on vain pieni osa ihmistä.”

“Ne on työkaluja. Vasaralla pystyy hakkaamaan nauloja, mutta sillä ei pysty tekemään samoja asioita kuin internetillä. Me eletään sellaista aikaa, että heiluri on ihan ääripäässä. Puhutaan siitä, että kaiken pitäisi mennä internetiin ja tapahtua screenillä. Mun heiluri on ollut jo vähän aikaa siellä toisessa suunnassa. Ihmiset ei kaipaa enempää screenejä, vaan kasvokkaista vuorovaikutusta, luontoa ja tällaisia asioita.”

Käpylään tarvittiin kahvila, koska alueen ennen vahvaa yhteisöllisyyttä on koeteltu sopivien paikkojen kadotessa.

“Me asutaan tässä Käpylässä ja mä oon kasvanut viereisessä talossa. Siihen aikaan, kun olin nuori, täällä oli joka korttelissa maitokauppa tai muita tällaisia paikkoja, kolmansia tiloja. Nykyisin tällä puolella Käpylää ei ole mitään. Kukkakauppa on viimeinen, joka meni kiinni ja kaikki tilat on muutettu asunnoiksi. Tää on muuttunut lähiöksi, josta ihmiset käyvät muualla töissä ja tulevat tänne katsomaan telkkaria illalla. Mun mielestä on tärkeää antaa itselle, lapsille ja kaikille muillekin kokemus siitä, että täällä voi päiväsaikaankin tehdä asioita”, Engeström kuvailee ja toivoo, että Siilistä voisi tulla alueen toiminnan keskipiste.

“Mun kokemuksen mukaan sellaiset jutut on kiinnostavia, missä on ekana tekemässä jotain, vaikka se olisikin niin perinteinen asia kuin kahvila.”

Toivottavaa olisi myös, että alueella alkaisi kuhista muutenkin. Engeströmin mukaan ainakin paikallinen tuoretori on vilahdellut asukkaiden puheissa.

Yhteisöllisyyden lisäksi Siilistä saa hyvää kahvia, siitä pitävät huolen uutuuttaan hohtava espressokone sekä valmistuksen laadusta vastaava Suomen ykkösbarista Kalle Freese. Kahvia tilataan esimerkiksi San Fransiscosta, missä operoi kovaan suosioon noussut Blue Bottle Coffee. Sinisen pullokahvin tarina inspiroi kahvilayrittäjää myös muuten kuin kahvin maun osalta.

“Yksi kaveri perusti kymmenen vuotta sitten Blue Bottle Coffeen tätäkin pienempään kiskaan. Myöhemmin siitä on kasvanut valtava menestys ja mekin ollaan sijoitettu siihen firmaan. Nyt kahviloita on muuallakin ja homma otti hyvin tuulta alleen. Kahvila muutti täysin koko naapuruston, joka oli siinä mielessä hyvin vastaava kuin Käpylä, että siellä oli aiemmin yhteisöllisyyttä, joka oli kadonnut 1980-luvulla. Yksi kahvila aiheutti aallon ja kymmenen vuoden aikana se on muuttunut yhdeksi San Fransiscon halutuimmista asuinalueista, just sen takia, että siellä on mahdollisuus vain kävellä ovesta ulos ja mennä kahville tai tehdä jotain muuta. Se valoi uskoa siihen, että vau, yksittäisillä pistemäisillä teoilla, kun ne ajoittaa ja sijoittaa oikein, saattaa olla kertausvaikututus”, Engeström kertoo.

“Me ollaan ainoa paikka Euroopassa, mistä saa Blue Bottle -kahvia, joka on monen mielestä maailman parasta.”

Erikoiskahvin lisäksi Siili pyrkii erottautumaan ympäristöllään. Viihtyisän pihapiirin miljöö jatkuu kahvilan sisällä Postitalon Salakaupasta tutun suunnittelijaparin Aamu Songin ja Johan Olinin rakentamana visuaalisuutena. Oman leimansa luo alueen asukkaat.

“Me uskotaan tosi paljon tähän Käpylän yhteisöön. Tässä asuu kaikki Hectorista Ismo Alankoon viiden minuutin kävelymatkan päässä. Tää on aina ollut sellainen alue, missä boheemit kulttuuri-ihmiset asuvat ja viihtyvät.”

Engeström asuu puolisonsa, kuvapalvelu Flickrin perustajiin kuuluvan Caterina Faken kanssa talvet San Fransiscossa ja kesät Käpylässä. Molemmilla on taustallaan taloudellisia menestyksiä, mutta elämä ei tyhjene niihin. Pikemminkin taloudellinen menestys seuraa tyyppejä, joilla on ideoita ja muuta motivaatiota niiden saavuttamiseen.

“Jos ajattelee vaikka Jaikua, joka myytiin Googlelle, niin siinä oli se tuntu, että tää vaan kannattaa tehdä, vaikka siinä ei välttämättä ollut mitään ansaintamallia. Ei se raha aina seuraa, mutta kaikkea menestystä ei voi mitata rahassa ja kaikelle ei löydy ansaintalogiikkaa. Ja se on ihan ok. Jos jotain, niin nyt eletään sellaista aikaa, että kaikkien huomio kiinnittyy liikaa rahaan. Toivottavasti se aika osoittautuu sangen lyhyeksi.”

Kahvila Siilissä arvoa haetaan nimenomaan oman elinympäristön yhteisöllisyydestä. Jos omaan kortteliin haluaa eloa, kahvilan perustaminen auttaa kummasti.

“Totta kai tätä on ajateltu omasta näkökulmasta ja ennen kaikkea lapsille. Me pyöritetään tätä porukalla ja se antaa myös lapsille mahdollisuuden oppia millaista kahvilahomma on – molemmilla puolella tiskiä.”

"Tietysti kaikki on tervetulleita, vaikka nimenomaan käpyläläiset ansaitsevat maailman parasta kahvia."

Kahvila Siili, Käpylässä Ilmattarentien ja Marjatantien kulmassa. Avajaiset tiistaina 23. kesäkuuta klo 16 alkaen. Avajaisissa esiintyy Kuningasidea.

4 kommenttia

Per1

22.6.2015 17:03

"Mun heiluri on ollut jo vähän aikaa siellä toisessa suunnassa. Ihmiset ei kaipaa enempää screenejä, vaan kasvokkaista vuorovaikutusta, luontoa ja tällaisia asioita.”

Omasta mielestäni elämä ei ole mikään heiluri, eivätkä asiat näin mustavalkoisia. Ihmisten enemminkin tulee löytää tasapaino netinkäytön ja tosielämän kokemusten välillä, ei niinkään luopua joko kahviloista ja luonnosta kokonaan tai digitaalisista mahdollisuuksista kokonaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

A.J.

23.6.2015 15:06

Ei varmaan olekkaan se sääntely este, jos on varaa laitta satatonnia pelkkään ilmastointiin sitä varten, että voi myydä kahvia jossain pienessä tilassa missä kukaan ei ole sataan vuoteen sairastunut tai kuollut hapen puutteeseen. Mutta sattuneesta syystä kelle tahansa normaalille pienyrittäjälle tämä 100,000 olisi kyllä este tai suuri kynnys, kuten olisi inva WC:n rakentaminen johonkin pieneen kioskiin, tai mitä muuta mielivaltaista viranomaiset keksivätkään vaatia. Toki IT miljonäärin voi olla hankala ymmärtää tätä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jokapaikanhöylä

23.7.2015 20:16

Mielenkiintoinen artikkeli, kiitos siitä! Myöskin jo ikivanhana käpyläläisenä kiinnosti tuo kahvilan sijainti. Eipä taida kuitenkaan olla ihan Puu-Käpylässä. Muistaakseni. Sinänsä nykyinen uudiskerrostalojen rakentaminen ja jo rakennusvaiheessa mahdollistava katutason liiketilan varaus, vain alustavasti "kahvilakäyttöön" antaa sopivasti maahanmuuttajasäädösvilliviidakossa ja jopa sopivasti juridisin uhkaustoimenpitein taloyhtiön maallikkohallitusta myötäilemään vaikkapa "ravintolakäyttöön" valtavin rakennus/lvismuutoksin. Tämän kaiken on vielä mahdollista saada sinisilmäisten uudiskerrostalo-osakkaiden kustannuspiikkiin! Valitettavasti kokemusta on joukkomaksajana eläkeläisenä tällaisesta tilanteesta ja vielä Helsingistä. Keinoja on monenlaisia. Oi aikoja, oi tapoja! Oppia ikä kaikki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Namisku

6.1.2017 15:13

Tosi kiva kahvila! Harmi kun ei ollut tuon enempää kuvia sen sisältä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi