Olet työskennellyt Chez Dominique -ravintolassa kolme vuotta. Montako kiloa olet lihonut?
"En yhtään. Maistelen kyllä ruokia, mutta huidon keittiössä 16 tuntia päivässä, en pääse lihomaan. Aloitin Chez Dominiquessa keittiöapulaisena. Ensin tiskasin, ja kun olin oppinut tiskaamaan kunnolla, sain alkaa siivota. Sitten pääsin pilkkomaan ja sekoittamaan, ja kun valmistuin, pääsin kylmän keittiön eli kallan puolelle kokiksi. Ennen Chez Dominiquea olin työskennellyt vain Mäntsälän Kotipizzassa."
Mikä on kaunein asia, jonka keittiömestari Hans Välimäki on sanonut sinulle?
"Harvemmin mitään kaunista. Ensimmäisenä päivänä Hans katsoi pitkää tukkaani ja totesi, että tuo sitten lähtee ja äkkiä. Ravintolassa ei käytetä kokkihattuja, täytyy olla siili."
Osallistut Vuoden kokki -kilpailuun. Onko kilpailun voittaja Suomen paras kokki?
"Ei. Suuri osa hyvistä kokeista ei halua kilpailla. Kilpailun voitto olisi hyvä lisä CV:hen, sillä intin jälkeen aion hakea ulkomaille, Espanjaan tai Australiaan. Huippuravintoloihin pääsee vain suhteilla, nettisivujen kautta on aivan turha lähetellä hakemuksia."
Olet nyt armeijassa sotilaskeittäjänä. Bravuurisi?
"Munkit. Jarrua en ole vielä päässyt kokkaamaan. Pannarit ovat hyviä, mutta muuten safka on aika kauheaa. Viime viikonloppuna metsäleirillä oli jo pimeää kun söimme. Sain pakkiin jotain, mutta en tunnistanut, mikä ruoka oli kyseessä. Siviilissä bravuurini ovat suklaaherkut, joskin niissäkin on vielä paljon opittavaa."
Mikä on kallein raaka-aine, jota olet käyttänyt?
"Kaviaari, kilohinta lähtee 2200 eurosta. Sitä käytetään pieniä määriä kala-annoksiin. Aluksi maistelin innokkaasti kaviaaria, hanhenmaksaa ja muita herkkuja, mutta nyt olen tottunut niihin. Intissä on hieman sopeutumisvaikeuksia."
Kommenttisi kasvisruokapäivä-keskusteluun?
"Kasvispäivä on loistojuttu. Pinaattiletut olivat lempiruokani koulussa. Jos tarpeisiin on varattu 67 senttiä per oppilas, kokkaisin kasvis-couscousia. Pidän myös ruusukaalista, mutta en pakastettuna."
Kauhein syömäsi asia?
"Kanadassa kävimme aasialaisten ostoskeskuksessa syömässä dim sumeja, jotka oli täytetty lötköillä, vetisillä kananjaloilla."
Suunnittele kahden hengen 20 euron pääsiäismenu.
"Kevätsalaatti fetalla, lampaanjauhelihapihvit ja minttuhyytelö, jälkkäriksi mämmimousse, juomaksi kuplavettä.
Uraputki
- 1989 Syntyy Vantaalla.
- 2 v Muuttaa Mäntsälään.
- 3 v Kiinnostuu kokkaamisesta. “Seisoin tuolilla ja vaanin hellalla kypsyvää ruokaa.”
- 8 v Alkaa kokata ilman valvontaa. “Juustosarvet oli kova juttu.”
- 13 v Päättää ryhtyä kokiksi.“Päätin sen köksäntunnilla. Köksä oli kymppi.”
- 16 v Ravintolakoulu Perhoon.
- 18 v Voittaa Taitaja-kilpailut ja koulujen väliset SM-kisat.
- 19 v Pääsee World Skills -valmennukseen ja edustaa Suomea Kanadassa. Neljäs.
- 20 v Osallistuu Vuoden kokki -kilpailuun. Voittaa Tanskassa PM-kilpailujen alle 23-vuotiaiden sarjan.