Muotiruokaa

City listasi 16 tämän vuoden kansainvälistä ravintolatrendiä. Asiantuntijat arvioivat.

Orvokkilikööri kivaa vai tyhmää?
Orvokkilikööri kivaa vai tyhmää?

Asteikko

1 = Ei taatusti tule Suomeen
10 = Tulee varmasti Suomeen tai on täällä jo

1 = Ihan tyhmä trendi, vastustan!
10 = Mielettömän mahtava trendi, kannatan!

Teedrinkit

Teetä käytetään drinkeissä sellaisenaan tai drinkit maustetaan teenmakuisilla alkoholeilla. Myös sokeroituun jääteehen perustuvat drinkit ovat nousussa.

Roadside Tea
3–4 mintunlehteä
4 cl sweet tea -vodkaa
2 cl inkiväärisiirappia
soodaa
Murskaa minttu shakerin pohjalle. Lisää vodka, siirappi ja sooda. Täytä jäillä, sekoita, kaada jäähdytettyihin martinilaseihin, koristele sitruunanviipaleella.

  • Tuleeko Suomeen? 8,1
  • Kivaa vai tyhmää? 8,1

“Friikahdin näihin Japanissa.”

Flower Power!

Orvokkilikööri crème de violette, ruusuvesi ja kiinanruususiirappi drinkeissä. Hollywoodissa tämän hetken hitti on Violette Royale: yksi osa orvokkilikööriä, kuusi osaa samppanjaa.

  • Tuleeko Suomeen? 7,8
  • Kivaa vai tyhmää? 6,5

“A21:n kundit puhuivat kiinanruususiirapista.”
“Suomalaiset baarimestarit käyttävät kotimaisia kukkia.”
“Eiköhän joku Torni tämän ota.”

Pienen hiilijalanjäljen menut

Ruokalistaan merkitään annoksen hiilijalanjälki ja ruokia muunnellaan astetta ympäristöystävällisemmiksi: juustohamppari korvataan kanaburgerilla ja normipizza vaihtuu juustottomaan ja naudattomaan lähiruokaversioon.

  • Tuleeko Suomeen? 7,1
  • Kivaa vai tyhmää? 7,2

“Ravintolat tuskin ovat suurimpia saastuttajia.”
“Joku tälläkin alkaa brassailla.”
”Tästä säädetään jossakin vaiheessa laki samalla tavalla kuin kierrättämisestä.”

Sommelier smackdown

Sommelierien kaksintaistelu kulkee näin: ravintola laatii ja kutsuu kaksi huippusommelieria suunnittelemaan siihen viinit. Ruokailijat äänestävät jokaisen ruokalajin kohdalla, kumman asiantuntijan valitsema viini sopii ruuan kanssa paremmin. Voittava sommelier saa kunniaa, joskus myös kutsun ravintolan vierailevaksi sommelieriksi.

  • Tuleeko Suomeen? 7,1
  • Kivaa vai tyhmää? 6,9

“Kiitos vinkistä, tuonhan me toteutammekin!”
“Kokit ovat tähtiä nyt, sommelierit seuraavaksi.”

Musta valkosipuli

USA:n fine dining -ravintoloiden tämän talven hitti. Valkosipuli fermentoidaan, tuloksena mustat, pehmeät valkosipulinkynnet, jotka maistuvat kuivatuilta hedelmiltä, siirapilta ja balsamicolta.

  • Tuleeko Suomeen? 6,9
  • Kivaa vai tyhmää? 6,5

“Fine dining -paikkoihin tulee takuulla.”

Suolaiset ja mausteiset jälkiruuat

Tomaattinen juustokakku, pekoni-baklava, pippurinen crème brûlée, jälkkäritortillat, suola-sahramimarengit tai crème caramel maustettuna merisuolahippusilla.

  • Tuleeko Suomeen? 6,9
  • Kivaa vai tyhmää? 6,3

“Ovat jo täällä.”
“Ihan torvi juttu.”

Sriracha

Thaimaalainen sriracha on uusi salsa, joka oli uusi ketsuppi. Kastike valmistetaan aurinkokuivatuista chileistä, etikasta, valkosipulista, suolasta ja sokerista. USA:ssa sriracha-nimellä viitataan hieman erilaiseen ja miedompaan kastikkeeseen, joka tunnetaaan myös nimellä rooster sauce, kukkokastike, pullon etiketissä olevan kukon mukaan.

  • Tuleeko Suomeen? 6,9
  • Kivaa vai tyhmää? 6,0

“Thaikku on pian valtavirtaa.”
“Joku trendipepe tämänkin varmaan spottaa.”

Muinaisviljat

Speltti- eli alkuvehnää ja Andien kvinoaa käytetään jo, muinaisesta Egyptistä peräisin oleva kamut-vilja, atsteekkien amaranth-siemen ovat tulossa.

  • Tuleeko Suomeen? 6,6
  • Kivaa vai tyhmää? 6,6

“Speltin suosio lisääntyy lähiruokabuumin ja terveysintoilun myötä.”
“Kikkailua.”
“Speltti on mahtavaa, muut joutavat hautautua historian hämärään.”

Olut-sommelierit

Peruskauraa Keski-Euroopan ravintoloissa, nähty kertaluontoisesti suomalaisissa paikoissa.

  • Tulee Suomeen 6,1
  • Kivaa vai tyhmää? 8,2

“Liian suuret työvoimakustannukset.”
“Olut on laskeva trendi.”
“Sanoja ’olut’ ja ’sommelier’ ei saisi koskaan yhdistää.”

Taidetta ja ruokaa

Briteissä ja Australiassa on viime syksystä asti saatu iloa yhtä aikaa silmälle ja vatsalle. Taidegalleriaan kutsutaan huippukokki ja katetaan pöydät. Taiteen ystävät nautiskelevat menun ja pohtivat samalla taideostoksia.

  • Tuleeko Suomeen? 6,1
  • Kivaa vai tyhmää? 7,9

“Ruoka ei mene galleriaan, mutta huipputaidenäyttely tulee ravintolaan.”
“Taidekauppa on Suomessa liian pientä ja surkeaa.”
“Yhteisprojekti Jani Leinosen kanssa oli suunnitteilla.”

Kosketusnäytöt

New Yorkissa ja San Franciscossa ovat yleistyneet pöytiin asennetut kosketusnäytöt, joiden kautta asiakas selailee ruokalistaa ja tekee tilauksen. Systeemi on ravintolalle edullinen – henkilökuntaa tarvitaan vähemmän ja asiakkaiden on huomattu ostavan enemmän, kun kesken ruokailun voi tilailla lisää juomia ja naposteltavia. Näytöissä on myös tarjoilijankutsunappi siltä varalta, että asiakas kaipaa suosituksia tai ihmiskontaktia.

  • Tuleeko Suomeen? 6,0
  • Kivaa vai tyhmää? 4,7

“Pilotti tulee ravintolaamme vielä tänä vuonna.”
“Suomi on insinöörimaa.”
“Teknisiä ongelmia, huonot näytöt, takuuvarma kaaos.”

Hiililämmitetyt pizzauunit

Puulämmitteiset pizzauunit vaihtuvat hiililämmitteisiin. Hiili palaa kuumempana ja tekee pizzapohjasta superrapean.

  • Tuleeko Suomeen? 5,7
  • Kivaa vai tyhmää? 8,1

“Haimme lupaa, palolaitos kielsi.”
“Elävä tuli ei ole meillä kovin suosittua.”
“Leivinuuni olisi siistimpi.”

Pide

Turkkilainen, pizzantyyppinen, usein kirkkoveneen muotoinen ruoka leviää Keski-Euroopassa. Täytetään naudalla, lampaalla, kanalla tai kasviksilla sekä runsaalla juustolla, käännetään reunat puoliksi sisäänpäin. Hyvä krapularuoka.

  • Tuleeko Suomeen? 5,4
  • Kivaa vai tyhmää? 5,7

“Tätä saa jo parista helsinkiläiskebabbilasta.”
“Olisi hyvä lisä snägäreiden valikoimaan.”
“Krapularuokia ei ole koskaan liikaa.”
“Toivottavasti tätä ei pilata samalla tavalla kuin kebabia.”

Aasia tykkää latinosta

Se alkoi losangelesilaisesta Kogi-nimisestä snägäristä, joka tarjoili korealaisia tacoja. Nyt länsirannikolle nousee perulais-kantonilaisia, thaikku-kuubalaisia ja meksikolais-malesialaisia ravintoloita. Niistä saa ruokalajeja kuten chaufa rice (riisiä, chorizoa, mangoa, minisoijapapuja ja kampasimpukoita) tai vaikkapa kuubalaista barbeque-kanaa thaimaalaisella kookosriisillä ja hedelmäsalsalla.

  • Tuleeko Suomeen? 5,1
  • Kivaa vai tyhmää? 6,0

“Perustamme vielä tänä vuonna.”
“Cross Citchen lisääntyy.”
“Länsirannikolla on tarpeeksi noita vähemmistöjä, Suomessa ei.”

Etniset aamiaiset

Meksikolainen huevos rancheros tarkoittaa paistettuja kananmunia, tortilloja, tomaatti-chili-kastiketta, papuja, avokadoa, paistettua perunaa ja chilejä. Pohjoisafrikkalainen shakshuka koostuu paistetuista munista, tomaattikastikkeesta, sipulista ja vaalesta leivästä, jotka maustetaan vaikkapa juustokuminalla, kurkumalla ja chilillä. Japanilaiseen aamiaiseen kuuluu misokeittoa, munakasta, merilevää, pikkelsiä, parsakaalia, riisiä, grillattua kalaa, merilevää ja hapatetuista soijapavuista valmistettua nattoa.

  • Tuleeko Suomeen? 4,7
  • Kivaa vai tyhmää? 6,6

“Suomessa ei ole aamiaiskulttuuria.”
“Söisin mielelläni korealais-vietnamilaishässäkän.”

Gourmet-tacot

Luksusburgerit ja -pizzat menivät jo, nyt luksusmeksikolainen valloittaa maailmaa Chicagosta käsin. Tacot, nachot ja tortillat ensiluokkaisista aineksista, hinnat alkavat kolmestakympistä.

  • Tuleeko Suomeen? 3,7
  • Kivaa vai tyhmää? 5,4

“Helvetin tyhmää.”
“Vaatii ravintoloitsijalta munaa pyytää 35 egeä tortillasta.”

Heiltä kysyimme:

Center Inn -ravintoloiden omistaja Henri Klimscheffskij, Suomen Gastronomien Seura ry:n puheenjohtaja Raili Koroma, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi, kokki Markus Maulavirta, Viisi tähteä -lehden päätoimittaja Eero-Pekka Rislakki, Royal Ravintoloiden ravintoloitsija Mia Saari, Olon keittiömestari Pekka Terävä, kirjailija Tuomas Vimma, Chez Dominiquen keittiömestari Hans Välimäki, Kaarle XII:n johtaja Kari Väyrynen

1 kommentti

VesaAHeikkinen

9.4.2010 10:20

Hei Maria!

Asiantuntijavastauksista näit, miten haastavaa ravintola-alan on ottaa uusia innovaatioita vastaan. Syy ei ole alan konservatiivisuuden, vaan asiakkaamme ovat pääosin peruslounas-, hampurilais-, pihvi- ja pitsakansaa, jotka tuovat rahan; ruokainnovaatiot taas eivät tuo rahaa, ruoka- ja juomatrendit ovat ruokalistojen yllättäjiä,mutta niiden hyväksyntä vie aikaa. Lisäksi ruoka- ja juomatrendien perässä juoksevia on vain Helsingin ytimessäkin vain kourallinen, Åbossa ja Roviksella vielä vähemmän.

Terveisin

V.A. Heikkinen
Yliopettaja, matkailu-, hotelli- ja ravintola-alan palveluinnovaatiot
Matkailu-, ruoka- ja ravintolatutkija
Tulevaisuussparraaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Ps! Tulkaa tsekkaamaan meidän tulevaisuuden ravintola InnoCatering -innovaatio.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi