Olut + ruoka = hyvää ruokahalua

Cityn koekeittiö ylpeänä esittelee: näin yhdistät oluen ja ruoan.

Jani, ota oluelle kaveriksi pihviä.
Jani, ota oluelle kaveriksi pihviä.

Olut kelpaa ruokajuomaksi paljon muullekin kuin makkaralle. Benelux-maissa erilaisten oluttyyppien varaan on vuosisatojen varrella kehittynyt kokonainen keittiötyyli, jossa tarkkaan valittuja oluita käytetään myös ruuanlaitossa.

Ohessa kymmenen vinkkiä oluen ja ruuan liitosta.

Mikko Montonen

Siideri pöytään valkoviinin sijaan

Siideri on monipuolinen ruokajuoma. Nimenomaan kuiva omenasellainen. Makeat sopivat jälkkäreille. Vaikka jäätelölle tai suklaalle.

Parhaat ruokasiiderit tulevat Ranskan Normandiasta, Espanjan Asturiasista ja Britannian Walesista. Niissä löytyy samanlaista hapokkuutta ja hedelmäisyyttä kuin kuivissa valkoviineissä – jotka monesti tuotetaan samoilla nurkilla.

Alkon loistava kuiva siideriuutuus tulee juhlavasti 0,75 cl:n kuohuviinipullossa Espanjasta: Mayador (4,49 e). Vappujuoma vailla vertaa.

Maailman ensimmäiset kansainväliset siiderimessut pidetään toukokuussa Espanjassa.

City on paikalla.

Osterit ja muut äyriäiset

  • Oluttyyppi: Stout/portteri
  • Kuvaus: Kuiva stout on uskomattoman hyvä yhdistelmä merenelävien kanssa
  • Esimerkki: Guinness (Irlanti)
  • Ruokakauppaesimerkki: Hartwall Porter (Suomi)
  • Kommentti, jolla voit tehdä vaikutuksen: “Soitto raikasi piskuisessa Irlannin rannikkopubissa.”

Silakat

  • Oluttyyppi: Sahti
  • Kuvaus: Banaania ja seitsemänprosenttisena petollisen juotava
  • Esimerkki: Lammin Sahti (Suomi)
  • Ruokakauppaesimerkki: Koff (Suomi)
  • Kommentti, jolla voit tehdä vaikutuksen: “Ainoa tapa nauttia on presidentti Kekkosen tapaan kaksin käsin haarikasta.”

Pizza

  • Oluttyyppi: Amerikkalainen ale
  • Kuvaus: Helposti juotava mutta riittävästi makua tomaatin vastapainoksi
  • Esimerkki: Samuel Adams Boston Ale (USA)
  • Ruokakauppaesimerkki: Lapin Kulta (Suomi)
  • Kommentti, jolla voit tehdä vaikutuksen: “Yhdysvalloissa on eniten panimoita maailmassa.”

Kana

  • Oluttyyppi: Luostariolut
  • Kuvaus: Tumma, runsas ja lievästi makea
  • Esimerkki: Leffe Brune (Belgia)
  • Ruokakauppaesimerkki: Olvi Dark Lager (Suomi)
  • Kommentti, jolla voit tehdä vaikutuksen: “Trappistioluet valmistetaan luostarin muurien sisäpuolella.”

Pihvi

  • Oluttyyppi: Kultainen ale
  • Kuvaus: Runsasvaahtoinen ja maukkaudessaan helposti juotava
  • Esimerkki: Duvel (Belgia)
  • Ruokakauppaesimerkki: Karhu (Suomi)
  • Kommentti, jolla voit tehdä vaikutuksen: “Paholaisnimi tulee oluen volteista: 8,5 %.”

Lammas

  • Oluttyyppi: Bock
  • Kuvaus: Tumma, paahtunut ja mämmimäinen
  • Esimerkki: Weltenburger Asam Bock (Saksa)
  • Ruokakauppaesimerkki: Mallaskoski Tumma Kuohu (Suomi)
  • Kommentti, jolla voit tehdä vaikutuksen: “Pukkioluet kuuluvat kevääseen ja syksyyn.“

Juusto

  • Oluttyyppi: Brittiläinen ale
  • Kuvaus: Pähkinäisen täyteläinen ale sopii erityyppisille juustoille
  • Esimerkki: Fuller’s ESB (Englanti)
  • Ruokakauppaesimerkki: Fuller’s London Pride (Englanti)
  • Kommentti, jolla voit tehdä vaikutuksen: “Panimo sijaitsee Heathrowsta Lontoon keskustaan vievän tien varrella.”

Jäätelö

  • Oluttyyppi: Kirsikkaolut
  • Kuvaus: Kirsikat maistuvat lievästi makeassa oluessa
  • Esimerkki: Lindemans Kriek (Belgia)
  • Ruokakauppaesimerkki: Lindemans Apple (Belgia)
  • Kommentti, jolla voit tehdä vaikutuksen: “Lambic on maailman vanhin edelleen valmistettava oluttyyppi.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi