Papukaijaviini, kissaviini, nunnaviini. Toisin sanoen St. Elmo Village, Gato Negro ja Blue Nun, mutta kuka niitä nimiä muistaa. Altian tuotepäällikkö Marko Valkeapää tietää, että monia viinejä ostetaan tutun etiketin takia.
Perussääntö on se, että etiketillä pyritään kuvastamaan viinin ominaisuuksia.
"Mitä runsaampi punaviini, sen runsaampi ja tyylikkäämpi etiketti", Valkeapää kuvailee.
Alkon tuoteasiantuntija Jukka Sopenperän mukaan kohtuuhintaisten viinien segmentissä on niin paljon kilpailua, että erottautumista haetaan esimerkiksi värillä.
"Reilu kymmenen vuotta sitten etiketöinnissä tapahtui suuri muutos: liimaetikettien rinnalle tulivat tarraetiketit. Ne pysyivät kiinni kastuneinakin eivätkä revenneet. Tämä mahdollisti erimuotoisten, myyvempien etikettien valmistamisen", Sopenperä sanoo.
Riippuu kuitenkin kohderyhmästä, minkälaiset asiat kuluttajaan vetoavat.
"Konservatiiviset asiakkaat ostavat vaaleita, koristeellisia ja perinteisiä etikettejä, joissa ei ole turhaa tingeliä", Valkeapää sanoo.
"Mutu-tuntumalta sanoisin, että naisiin vetoavat lämpimät keltaiset ja punertavat sävyt", Sopenperä arvelee.
Kuluttajien pitkäaikainen suosikki oli kissan muotoisessa pullossa myytävä Happy Cat -viini, joka on sittemmin poistunut valikoimasta. Huomioarvoa on haettu myös säkkikankaisilla etiketeillä, koko pullon maalaamisella ja tuoteryhmän muista tuotteista poikkeavilla väreillä. Silmille pomppaavat erikoisuudet vetoavat ostajiin, joita Valkeapää kutsuu shoppailijoiksi.
"He saattaisivat vaikka tarttua valkoviiniin, jonka etiketissä on poikkeavasti punaista tai punaviiniin, jonka etiketti on sininen", Valkeapää sanoo.
Sopenperä arvioi, että noin neljännes asiakkaista on altis tekemään ostopäätöksen etiketin perusteella.
Valkeapää nimeää yhdeksi kohderyhmäksi bling bling -asiakkaat, jotka haluavat näyttää vaurautensa.
"He valitsevat arvokkaita, tunnettuja merkkejä."
Kyselyiden perusteella melkein jokaisesta löytyy vähän bling bling -ostajaa: ihmiset tapaavat liioitella ostamiensa juomien hintaa, vaikka korista löytyisi edullisempi pullo.
"Se on ihan turhaa. Pitää ostaa sitä, mikä itsestä maistuu parhaalta", Valkeapää sanoo.
Oma ryhmänsä ovat 30–40-vuotiaat, jotka haluavat oppia viineistä enemmän. He metsästävät tiettyä rypälelajiketta ja aluetta. Heidän palvelemisekseen tiedot on merkitty yhä useampaan etikettiin selkeästi.
Valkeapään mukaan tällä hetkellä ovat pinnalla yksinkertaiset, abstraktit ja graafiset etiketit, joissa on pelkkää tekstiä tai yksi kirjain. Trendikkäitä ovat myös tyhjälle taustalle piirretyt hahmot, kuten eläin tai puu, sekä suoraan lasiin maalatut etiketit.
Kevyet ja ekologiset pet-pullot ovat tämän vuosikymmenen tulokkaita.
Suomen suosituin viini on edelleen Magyar Fehér Bor -valkoviini. Sen etiketti on perinteinen: vaalea pohja ja tekstiä.
"Magyarilla on pitkä historia ja hyvä hinta-laatu-suhde. Siksi se on ykkönen. Sitä myydään myös hanapakkauksessa, tämä on yhdistävä tekijä kaikille kärkituotteille", Valkeapää sanoo.
Magyar nauttii myös hieman kyseenalaisempaa mainetta: sitä pidetään alkoholin suurkuluttajien suosikkina.
Juttu on julkaistu City-lehden ravintolanumerossa lokakuussa 2012.