Vuonna 2009 Annankadulle avautunut Vaelsa jää historian kirjoihin monellakin tapaa. Kyseessä oli ensimmäinen helsinkiläisravintola, joka tarjosi asiakkailleen maailmalla suuren suosion saavuttanutta tuorepastaa. Ja toisekseen, sen avasi italialainen nainen.
“Kun tuntematon ihminen, ja vielä nainen, avaa ravintolan, se ei saa kovinkaan paljoa huomiota”, Chiodo muistelee ravintolan ensimmäisiä vuosia.
Vaikka 15 vuotta sitten harva tiesi kuka Paola Chiodo oli, nyt sen tietää varsin moni. Vaelsa- ja Bacco-ravintoloiden lisäksi nainen omistaa tuorepastoja valmistavan Pasta Factoryn sekä italialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneen Roba Buonan.
Pitkän linjan ravintoloitsijan elämässä on nyt kääntymässä uusi lehti, kun Vaelsan tarina on aika saattaa päätökseen. Vaelsa sulkee ovensa viimeisen kerran syyskuun toinen päivä.
Samoihin tiloihin muuttaa Chiodon toinen italialainen ravintola, vuonna 2020 naisen omistukseen siirtynyt Bacco.
Vaelsan tunteikkaat jäähyväiset
Ruokapöydän ääressä syntynyt idea omasta ravintolasta on kasvanut 15 vuodessa yhdeksi kaupungin suosituimmista italialaisista ravintoloista. Vaelsan sijainti on vaihtunut Helsingin paraatipaikalle Kauppatorin laidalle, ja asiakaspaikat kasvaneet 40:stä 150:een.
Rakkaus ja intohimo italialaiseen ruokaan on kuitenkin pysynyt muuttumattomana.
“Lopettaminen liittyy lähinnä siihen, että haluan vähentää työmäärääni. Vaelsa on ollut olemassa jo 15 vuotta, mutta aikansa kutakin, Chiodo kertoo muutoksen taustoista.
Vaelsasta luopuminen herättää ravintoloitsijassa ristiriitaisia tunteita. Nyt jo aikuisten tyttäriensä, Valentinan, Elisan ja Sandran, mukaan nimettyyn Vaelsaan liittyy paljon muistoja, mutta ravintolasta luopuminen tähtää jo paljon pidemmälle.
“On helpottava ajatus, että olen itse lopettamassa Vaelsaa. Nyt kun siirrän oman ravintolan tänne ja jatkan töitä entiseen tapaan, Vaelsan sulkeminen ei tunnu niin pahalta. Ja kun joskus en jaksa tehdä töitä, Baccosta on helpompi luopua”, Chiodo kertoo liikuttuneena.
“Mutta vielä ei ole sen aika. Töitä tehdään niin kauan kuin jaksetaan.”
Ravintolakokemus vau-efektillä
Baccosta tuttu ruokalista ja henkilökunta siirtyvät muuton myötä Vaelsan tiloihin. Kahdessa kerroksessa sijaitseva ravintolatila isoine keittiöineen antaa kokeille aivan uusia mahdollisuuksia “päästää mielikuvitus lentoon”. Syksymmällä pääsemmekin maistelemaan, millaisia herkkuja päivitetty ruokalista oikein tarjoaa.
Neljä kertaa vuodessa vaihtuvassa ruokalistassa laatu ja autenttisuus ovat ykkösprioriteetteja.
“Baccossa tarjotaan sitä, mitä italialaiset oikeasti syövät ravintoloissa. Tarjoamme annoksia sellaisina kuin ne tarjotaan italiassa”, Chiodo kertoo.
Välimeren mustekala, tuorepastat, risotot sekä tietenkin pizzat kuuluvat Baccon suosituimpien annosten joukkoon.
“Oma suosikkini on Vitello Tonnato. Se ei tule ikinä poistumaan ruokalistalta.”
Chiodo haluaa, että ravintolan annokset sekä maistuvat että näyttävät hyviltä. Vaikka ravintoloitsija ei tavoittele Michelin-tähtiä, annosten tulee vakuuttaa syöjänsä. Kun tarkkaan harkitut komponentit sekä kaunis asettelu saavat asiakkaissa aikaan vau-efektin, ravintola tietää onnistuneensa.
“Ravintolaan mennään hakemaan makuja ja elämyksiä, joita ei osata itse laittaa kotona. Ravintolakokemuksen pitää tehdä vaikutus ja nostattaa vesi kielelle, saada haluamaan lisää.”
Autenttisten annosten lisäksi Baccossa panostetaan myös viineihin ja palveluun, ja tämä osaaminen siirtyy myös uusiin tiloihin.
Vaikka annokset ja palvelu ovat Baccossa huipussaan, loppulasku ei aiheuta sydämentykytyksiä. Ravintolan hinnat on haluttu pitää maltillisina,
Suomalainen ravintola Roomaan?
Vaikka Vaelsan tarina onkin aika saattaa päätökseen, omaa kieltään menestyksestä kertoo se, että ravintola on onnistunut pysymään Helsingin suosituimpien ravintoloiden joukossa jo 15 vuoden ajan. Myös Bacco on onnistunut voittamaan asiakkaidensa sydämet puolelleen kaikella tekemisellään.
Menestyksen lisäksi tämä kysyy Chiodon mukaan erityisesti yhtä asiaa; tahdonvoimaa.
“Ensimmäiset vuodet olivat hiljaisia, ja näihin vuosiin on mahtunut paljon vastoinkäymisiä aina Torikortteleiden remontista koronaan. En kuitenkaan ole luovuttaja. Monesti olen miettinyt, että onko tässä mitään järkeä, mutta luovuttaminen ei ole käynyt mielessäkään”, Chiodo kertoo.
“Kun olet rakentanut jotain täydestä sydämestäsi, ei olisi mitään järkeä laittaa vain pillejä pussiin. Tulevaisuudessa voi myydä liiketoiminnan ja saada vastinetta sille työlle, mitä on tehnyt.”
Vaikka tarkkoja suunnitelmia tulevaisuuden varalle Chidolla ei ole, tai hän ei halua niitä paljastaa, villejä ideoita on kuitenkin heitelty ilmoille.
“Joskus olen miettinyt, että muutan Roomaan ja perustan suomalaisen kalaravintolan. Siellä ollaan nimittäin hulluna loheen ja savustettuun kalaan. Sellaisella olisi tilausta, mutta en ole sen takia muuttamassa”, Chiodo nauraa.