Saariston paras lohikeitto löytyy täältä - mutta enää muutaman viikon!

Saariston parhaan lohikeiton syntytarinaan liittyy monia käänteitä aina superkahvista Martti-nimiseen mieheen.

Saariston paras lohikeitto löytyy Vallisaaresta.
Saariston paras lohikeitto löytyy Vallisaaresta. Kuva: Laura Paavola

Jos täyteläinen lohikeitto kuuluu suosikkiruokiesi joukkoon, kannattaa suunnata kipin kapin Helsingin Vallisaareen. Tätä herkkua tarjoileva Iisi Bistro on nimittäin avoinna enää syyskuun puoliväliin saakka!

Tämä lohikeitto ei ole syntynyt klassikoksi itsestään, vaan sen syntytarinassa saadaan palata viitisen vuotta ajassa taaksepäin.

Yllättäv tarjous muutti suunnan

Kaikki sai alkunsa, kun Oliver Laiho, 28, kavereineen sai idean superkahvista (Kyllä kahvista, ei vielä lohikeitosta), jota alettiin myymään kellarisyvennyksestä kaikille kiinnostuneille.

Ensimmäisen kahden kuukauden liikevaihto oli tasan 180 euroa.

"Ei varsinaisesti mikään rakettilähtö", Laiho nauraa.

Iisi Bistron lisäksi niin ikään Vallisaaressa sijaitseva Cafe Iisi kuuluu Laihon luomuksiin.
Iisi Bistron lisäksi niin ikään Vallisaaressa sijaitseva Cafe Iisi kuuluu Laihon luomuksiin. Kuva: Laura Paavola

“Olimme silloin 23, eikä meillä ollut kontakteja, paikkaa, rahaa eikä edes osaamista”, Laiho kertoo.

Kaikki muuttui, kun eräänä päivänä pöydän viereen tuli notkumaan Martti-niminen henkilö, joka huomasi nuorten hyvän energian ja tekemisen meiningin. Mies tarjosi Laiholle ja kavereille paria ylimääräistä kahvilakonttia, jotka hänellä oli Vallisaaressa.

“Otetaan ne, kerro vain missä on Vallisaari”, oli porukka vastannut tarjoukseen.

"Ei ole tullut vastaan parempaa"

Vallisaari löytyi kartalta, ja pian porukka olikin konttien avaimet taskussa ihmettelemässä, mitä seuraavaksi.

“Istuttiin alas, keitettiin kahvit ja alettiin pohtia mitä seuraavaksi. Päätettiin ryhtyä myymään lohikeittoa, ja tästä lohikeitosta on tullut meidän kruunun jalokivi, jota on vuosien varrella kehitetty eteenpäin. Voimme rehelllisesti sanoa sen olevan saariston paras”, Laiho kertoo.

Smaku-tapahtumassa pääsee myös testaamaan lohikeiton lisäksi Iisin kanasalaattia.
Smaku-tapahtumassa pääsee myös testaamaan lohikeiton lisäksi Iisin kanasalaattia. Kuva: Laura Paavola

“Virallisesti se on Kotkasta Hankoon Saariston paras, mutta käytännössä katsoen se kattaa koko Suomen rannikon. Ainakaan ei ole tullut vastaan parempaa”, mies lisää.

Lohikeittoa kannattaa lähteä maistelemaan nyt, ennen kuin on liian myöhäistä. Iisi Bistro sulkee nimittäin ovensa syyskuun puolessa välissä. Jos suuntaat Vallisaareen Smaku-tapahtuman aikana 4.-14.9., pääset testaamaan keittoa 15 €:n hintaan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi