Jos täyteläinen lohikeitto kuuluu suosikkiruokiesi joukkoon, kannattaa suunnata kipin kapin Helsingin Vallisaareen. Tätä herkkua tarjoileva Iisi Bistro on nimittäin avoinna enää syyskuun puoliväliin saakka!
Tämä lohikeitto ei ole syntynyt klassikoksi itsestään, vaan sen syntytarinassa saadaan palata viitisen vuotta ajassa taaksepäin.
Yllättäv tarjous muutti suunnan
Kaikki sai alkunsa, kun Oliver Laiho, 28, kavereineen sai idean superkahvista (Kyllä kahvista, ei vielä lohikeitosta), jota alettiin myymään kellarisyvennyksestä kaikille kiinnostuneille.
Ensimmäisen kahden kuukauden liikevaihto oli tasan 180 euroa.
"Ei varsinaisesti mikään rakettilähtö", Laiho nauraa.
“Olimme silloin 23, eikä meillä ollut kontakteja, paikkaa, rahaa eikä edes osaamista”, Laiho kertoo.
Kaikki muuttui, kun eräänä päivänä pöydän viereen tuli notkumaan Martti-niminen henkilö, joka huomasi nuorten hyvän energian ja tekemisen meiningin. Mies tarjosi Laiholle ja kavereille paria ylimääräistä kahvilakonttia, jotka hänellä oli Vallisaaressa.
“Otetaan ne, kerro vain missä on Vallisaari”, oli porukka vastannut tarjoukseen.
"Ei ole tullut vastaan parempaa"
Vallisaari löytyi kartalta, ja pian porukka olikin konttien avaimet taskussa ihmettelemässä, mitä seuraavaksi.
“Istuttiin alas, keitettiin kahvit ja alettiin pohtia mitä seuraavaksi. Päätettiin ryhtyä myymään lohikeittoa, ja tästä lohikeitosta on tullut meidän kruunun jalokivi, jota on vuosien varrella kehitetty eteenpäin. Voimme rehelllisesti sanoa sen olevan saariston paras”, Laiho kertoo.
“Virallisesti se on Kotkasta Hankoon Saariston paras, mutta käytännössä katsoen se kattaa koko Suomen rannikon. Ainakaan ei ole tullut vastaan parempaa”, mies lisää.
Lohikeittoa kannattaa lähteä maistelemaan nyt, ennen kuin on liian myöhäistä. Iisi Bistro sulkee nimittäin ovensa syyskuun puolessa välissä. Jos suuntaat Vallisaareen Smaku-tapahtuman aikana 4.-14.9., pääset testaamaan keittoa 15 €:n hintaan.