Helsinkiläinen ravintola Palace otti ykkössijan vuosittaisessa Suomen 50 parasta ravintolaa äänestyksessä, jossa alan ammattilaiset pistävät suomalaiset ravintolat parhausjärjestykseen.
”Eero Vottosen johtama nuori kokkitiimi lähtee tasapainoisen kokonaisuuden luomisesta. Makumaailma etenee harkittujen etappien kautta, joka on koettavissa makuprofiilien ja rakenteiden kautta, joihin pelkistetty visuaalisuus liittyy”, kirjoittaa äänestyksen järjestävän Viisi Tähteä Median päätoimittaja Eeropekka Rislakki perusteluissa.
Palace keräsi eniten ääniä 350 alan ammattilaiselta. Michelin-tähtensä hetki sitten uusinut ravintola voitti äänestyksen kategoriat Paras ruoka, Paras kalaravintola ja Paras kahvi.
Helsingin ruokaskene jyrää äänestyksessä, sillä seitsemän kärkisijaa meni pääkaupunkiin. Palacen jälkeen listalta löytyvät Baskeri & Basso, uusi tulokas Inari (uutuus myös Michelin-kerhossa) ja Olo. Edellisen kahden vuoden voittaja Grön tipahti listalla viidenneksi, jonka jälkeen vuorossa olivat Vinkkeli ja Savoy. Turkulainen Kaskis on paras ei-helsinkiläinen ravintola listan sijalla kahdeksan.
Lähellä tuotettu ruoka on nostanut arvostustaan ja suomalaisiin ravintolakeittiöihin on kehittynyt kovatasoista osaamista ja molemmat seikat näkyvät listalla. Etenkin pohjoisen maut ja Lappi korostuvat.
”Asialla on merkitystä, koska alueellisen keittiön korostuminen kertoo siitä, että ruokakulttuurimme ytimen pohdinta jatkuu – ei ole olemassa suomalaista yhtenäistä ruokakulttuuria, joka olisi kaikille yhteinen paketti vaan se on monta pientä sisäkkäistä pakettia: Lappia, Karjalaa, Järvi-Suomea, saaristoa ja niin edelleen”, Rislakki sanoo.
Listan 50 ravintolasta 33 tulee Helsingistä ja 17 muualta maasta. Viisi on Turusta ja neljä Tampereelta. Kaukaisin ravintola etelästä katsottuna on Aanaar Inarista (23.). Pohjois-Suomen ravintoloista listalla ovat mukana myös Tapio Posiolta (14.), Ostroferia Oulusta (22.) ja Sky Kitchen & View Rovaniemeltä (31.).
Terävälle uusi erikoispalkinto
Ensimmäistä kertaa äänestyksessä annettiin palkinto myös henkilölle eli vuoden ravintolavaikuttajalle. Ammattilaisten ammattilainen (kumppanina Gastro Helsinki -messut) on pitkän linjan keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Pekka Terävä Olo-Groupista Helsingistä. Äänestäjiltä kysyttiin ennakkoluulotonta ja idearikasta alan kehittäjää.
Perustelujen mukaan Terävä "luo hyvän pössiksen, joka välittyy myös asiakkaille, ja toimii alan esimerkkinä jakamalla oppeja ja asennetta."
1 kommentti
alicetaylor
1.4.2020 13:45
Vuotuisessa tuotetussa 50 parhaan ravintolan luettelossa viisi ravintolaa ... Ääniä antaa verkossa yli 1000 alan ammattilaista ... PALACE. suomi 4. Kokki Eero Vonttonen yhdistää pohjoismaisen ja japanilaisen ... Vain kuuden kuukauden ikäinen Inari voitti parhaan tulokkaan kokien Kim Mikkolan kanssa ..
https://sites.google.com/site/1playergames66/
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin