Ennen ravintolan perustamista Tiina Treumannilla oli monia bisneksiä, pääasiassa muotialalla. Ruokaa ja ruoanlaittoa sekä matkustamista hän on rakastanut aina. Yhtenä päivänä kaikki muuttui.
"Mulle tuli sellainen idea, että tekisin oman paikan, jossa voisin jakaa ideoita ja makuja, joita olen maistellut muualla. Musta tuntui, että sellainen puuttui vielä Virosta”, Treumann kertoo.
Syntyi Kadriorgissa sijaitseva ravintola Salt.
Treumannilla ei ollut ravintolataustaa lainkaan, ja monet ravintolan perustamiseen liittyvät käytännön asiat tulivat yllätyksenä.
“Kun Salt valittiin ensimmäisen vuoden jälkeen Vuoden ravintolaksi, täällä alkoi käydä kuhina. Homma meni ihan kreisiksi. Sitten olin kaikkialla, olin keittiössä ja ravintolan puolella tarjoilijana. Teen vielä tänäkin päivänä kaikkea. Se on ollut kivaa, koska olen oppinut siinä samalla.”
Saltin keittiötä Treumann kuvailee “extreme fusioniksi”. Käytännössä tiuhaan matkustava Treumann sekoittaa jännittäviä maailman makuja virolaiseen perinteiseen keittiöön. Saltin keittiössä on kokkien asiantuntijaraati, joka osaa loihtia Treumannin kokemusten pohjalta oikeanlaisia konsepteja.
“Joskus tulen keittiöön vain kuvien kanssa ja sanon, että kuule, mä söin jotain semmoista ja se maku oli sellainen, ja haluaisin jotain samanlaista. Sitten me teemme kaikki yhdessä ja maistelemme tiimin kanssa.”
Salt, kuten moni muukin ravintola, käyttää paljon ja mahdollisuuksien mukaan paikallisten pientuottajien tuotteita. Lisäksi joitakin raaka-aineita, kuten meren antimia, tilataan Ranskasta ja Saksasta. Vaikka Treumann inspiroituu eksoottisistakin mauista, hän pitää kiinni eri ruokalajeille tyypillisistä perinteistä: listalta löytyvä mansikka-gazpacho esimerkiksi valmistetaan siten kuin se Espanjassa on tapana valmistaa.
“Jos ruoka on spicy niin sitten se on spicy”, kuittaa Treumann.
Ruokaa ei sopeuteta “virolaiseen makuun” istuvaksi. Tämä näkyy myös listalla thaityyliin tehtyjen simpukoiden voimakkaan mausteisessa kookos-tomaatti-liemessä, josta työntyy läpi tuoreen korianterin, inkiväärin ja chilin maut.
Listalta löytyy virolaisia pienpanimoiden siidereitä ja oluita, maailman trendiviinejä sekä orgaanisia ja “superorgaanisia viinejä”, jotka tunnetaan paremmin termillä alkuviinit. Alkuviinit ovat luomuviinejäkin puhtaampia: ne valmistetaan samaan tapaan kuin tuhansia vuosia sitten, vaalimalla mahdollisimman luonnonmukaista viljelyä. Jotkut viininvalmistajat jopa välttävät traktoreiden käyttöä ja tekevät kyntötöitä hevoset apunaan. Viineihin ei lisätä mitään ylimääräistä, ei entsyymejä, sulfiitteja, sokereita tai muita kemikaaleja.
Treumann luo viinilistaa samalla tyylillä kuin ruokalistaakin, inspiroitumalla ja maistelemalla maailmalla.
Treumannin kotona tehtiin erilaisia ruokia jo silloin, kun hän oli pieni. Isä oli kalamies ja piti huolen siitä, että pöydässä oli päivän tuoreita antimia.
“Syöminen on aina ollut jotain sellaista, mitä olen halunnut tehdä, ja etsiä uusia makuja. En pelkää mitään, ja voin syödä melkein mitä vain. Ystäväni alkoivat sanoa, että sun pitää nyt tehdä jotain, koska rakastat ruoanlaittoa. Päätin, että nyt on aika muuttaa elämää.”
Saltilla on pyyhkinyt hyvin.
Ihmisiä käy Treumannin mukaan syömässä ympäri maailmaa, vaikka erillistä markkinointia ei ole juuri tehty. Salt ei myöskään sijaitse kaikkein itsestään selvimmällä paikalla, vaan sinne pitää osata mennä.
“On mahtavaa, että viesti on kulkenut suusta suuhun.”
“Meillä kävi taannoin eräs pariskunta Yhdysvalloista, Kaliforniasta. Mies sanoi, että hänen tarvitsee tulla Viroon asti johonkin helvetin kellariravintolaan syömään maailman parhaita simpukoita. Siitä tuli hyvä tunnelma”, Treumann nauraa.
Ravintola Salt, Vase 14, Tallinna. Aukioloajat ti-pe 12-14 ja 17-22.30. Lauantaisin 17-22.30. Su-ma suljettu.