Kaupallinen yhteistyö
Moni herkkusuu ei ruoanlaitosta piittaa vaan keskittyy vain nauttimaan sen tuloksista. On kuitenkin olemassa meitäkin, jotka nautimme yhtä lailla niin ruoasta kuin sen laittamisestakin.
Hyvän aterian valmistamisessa toiselle on jotakin taianomaista, mikä tuo hyvän mielen niin ruoanlaittajalle kuin sen syöjällekin. Siksi moni pätevä kotikokki onkin unelmoinut oman ravintolan perustamisesta. Nämä unelmat jäävät useimmilla tietysti pelkiksi haaveiksi. Ja hyvä asia se onkin, sillä pelkällä kokkaustaidolla ja haaveilulla ei ravintomaailmassa pitkälle pötkitä.
Kyseessä on yksi niistä aloista, joilla riittää paljon innokkaita yrittäjiä ja nopeita konkursseja, kun ravintolasta ei tullutkaan sellaista jättimenestystä kuin perustaja kuvitteli. Siksi kannattaa harkita erittäin tarkkaan, kannattaako rakkaasta harrastuksesta kuitenkaan tehdä ammattia.
Kenelle ravintolan perustaminen sopii?
Yllä mainituista faktoista ei silti kannata masentua. On olemassa myös paljon lahjakkaita ruoanlaittajia, joilla on tarpeeksi bisnesälyä ja pragmaattisuutta oman ravintolan perustamiseksi. Tämän kaltaisille ihmisille oman ravintolan perustaminen voi hyvinkin olla se kutsumusammatti, jossa viihtyy aina eläkeikään asti.
Ravintolatoiminnassa on hyvin tavallista myös se, että oman pienen ravintolan perustaminen tapahtuu kahden tai useamman liikekumppanin kesken. Jos liikekumppanien vahvuudet tukevat toisiaan, eikä ristiriitoja pääse syntymään, voi kyseessä olla todellinen menestysresepti. Näin kokkaustaiteen asiantuntijat voivat keskittyä omaan ruutuunsa samalla, kun joku toinen hoitaa liiketoiminnan käytännöllisemmän puolen.
On tietysti olemassa myös paljon ravintola-alan yrittäjiä, jotka eivät ole eläissään koskeneet paistinpannuun. Jos mielessä on toimiva konsepti tai erinomainen ja halpa sijainti, voi ravintolan perustaminen olla houkutteleva vaihtoehto yrittäjälle kuin yrittäjälle. Näissä tapauksissa kyseessä on tavallisesti hieman suurempi projekti, joka vaatii myös enemmän pääomaa kuin se oma pieni unelmien ravintola.
Uuden yrittäjän lainaratkaisu auttaa alkuun pääsemisessä
Talouspoliittinen tilanne Euroopassa on kirjoitushetkellä kohtalaisen hankalalla tolalla. Pankkitoimintaa rajoittavat EU-säädökset seuraavat toisiaan, Euribor-korko huitelee huippulukemissa ja inflaatio jyllää. Siksi ei ole kovinkaan suuri yllätys, että pankit ovat visusti sulkeneet lainalompakkonsa pienyrittäjiltä. Ne eivät halua juuri nyt ottaa riskejä toteuttaakseen kenen tahansa ravintolaunelmaa.
Kaikeksi onneksi pankkilainan hakeminen ei ole ainoa tapa saada rahoitusta uudelle ravintolalle. Juuri pankkilainan saamisen vaikeudesta johtuen lainamarkkina on laajentunut Euroopassakin kattamaan myös yksityiset lainantarjoajat. Nämä yritykset keskittyvät nimenomaan siihen, mitä on perinteisesti totuttu näkemään pankeilta: tarjoamaan rahoitusta yrittäjille, joilta puuttuu pääomaa ideansa toteuttamiseen.
Kyseessä on erityisen sopiva rahoitusvaihtoehto niille yrittäjille, jotka ovat perustamassa vasta ensimmäistä yritystään. Uuden ravintolan perustamiseen vaaditaan rahaa, oli kyseessä sitten minkä kokoinen paikka tahansa. Yksityisten rahoitusyhtiöiden kautta voit saada vakuudetonta yrityslainaa pitkällä maksuajalla vain muutamassa päivässä, joten nopeakin lainarahoitus on helposti saatavilla, mikäli vaikkapa sopiva liiketila on sattunut juuri vapautumaan.
Miten hakea yrityslainaa netistä?
Yrityslainan hakeminen netistä on todella helppo prosessi, joka ei vaadi hakijalta sen suurempaa tietämystä finanssimarkkinasta tai lainarahoituksen erikoissanastosta. Kuluttoman lainahakemuksen tekeminen ei sido sinua mihinkään, joten voit helposti pyytää sähköpostiisi lainatarjoukset, jotka ovat oman yrityksesi saatavilla juuri nyt.
Lainahakemuksen tekeminen onnistuu suoraan lainavertailusivuston kautta. Hakemuksessa sinulta kysytään joitakin perustietoja itsestäsi ja yrityksestäsi, mukaan lukien liikeideasi tai aiempi liiketoimintasi. Täytä hakemus totuudenmukaisesti, niin lainavertailijat kilpailuttavat lainat puolestasi etsien sinulle sopivinta vaihtoehtoa.Huomaa, että yritystunnus vaaditaan lainahakemuksen tekemiseksi, samoin kuin nuhteettomat luottotiedot.
Kun hakemus on tehty, lähetetään sähköpostiisi joitakin varteenotettavia vaihtoehtoja, jotka sopivat yrityksesi lainaratkaisuksi. Jos jokin niistä tuntuu kiinnostavalta, voit siirtyä lainantarjoajan puheille ja tehdä lainasopimuksen sähköisesti.
Nämä yrityslainat, joihin myös rakennuslainat kuuluvat, myönnetään selkeillä ehdoilla, jotka kannattaa selvittää, ennen kuin laittaa nimeään paperiin. Kyseessä on kiinteällä korolla toimiva laina, joten tiedät aina tasan tarkkaan, kuinka paljon sinun tulee sitä kuukaudessa maksaa takaisin. Näin voit itse laskea ja analysoida, onko lainan ottaminen uutta ravintolaa varten kannattava valinta vai ei.
Ravintolatoiminta on riskialtista, mutta parhaimmillaan todella tuottoisaa
Juuri yllä mainittu liiketoiminnan suunnittelu on avainasemassa, kun harkitset rahoituksen hakemista ravintolan perustamiseksi. Ravintolatoiminta kun on lainanottamisen kannalta siinä mielessä hankala ala, että se on monissa tapauksissa kovin riskialtis.
Kuten jo artikkelin alussa mainitsimme, moni kauniskin ravintolaunelma on särkynyt aikojen saatossa kuin ruokasalin lattialle tipahtanut viinilasi. Herkällä alalla asiakkaiden mieltymykset ja trendit ovat hallitsevassa asemassa. Tuuli voi myös kääntyä nopeasti. Vaikka ravintolasi purjehtisi hetken uuden trendin aallonharjalla, voi se pudota maan pinnalle pikatahtiin, mikäli kiinnostus kyseiseen ruokailumuotoon tai -lajiin lopahtaa.
Toisaalta ravintolatoiminta voi olla myös erittäin palkitsevaa. Moni ravintola-alan yrittäjä on tehnyt liiketoiminnallaan miljoonatuottoa, kun paikasta on muodostunut oman alansa tai alueensa selkeä ykkönen. Ei ole mitenkään tavatonta, että muutaman hengen pyörittämä pikkuravintola kasvaa aikojen saatossa useita kymmeniä ammattilaisia työllistäväksi ravintolaketjuksi, jolla on useampia ravitsemusliikkeitä ympäri kaupunkia.
Onko ravintolan perustaminen oikea ratkaisu minulle?
Pohjimmiltaan koko asian voi kiteyttää yhteen kysymykseen: onko ravintolan perustaminen oikea valinta juuri minua varten? Tätä kannattaa miettiä useammankin illan ajan, sillä unelma voi helposti muuttua painajaiseksi, mikäli se ei täytäkään odotuksia.
Ota huomioon ainakin nämä seikat:
- Ravintola-alalla työskentely on kovaa hommaa, ei pelkkää uusien menestysreseptien tehtailua
- Hyvän ruoan lisäksi vaaditaan myös tarkkaa liikevainua
- Suurin osa yrittäjistä tarvitsee ulkopuolista pääomaa yrityslainan muodossa
- Kuluttajien taloudellinen tilanne heijastuu usein ensimmäisenä ravintola-alalle
- Kanta-asiakaskunnan luomisessa voi mennä aikaa
Jos päätät lähteä kokeilemaan taitojasi ja onneasi, niin suunnittele kaikki mahdollisimman tarkasti. Toivomme tietysti, että ravintolasi on suurmenestys, ja pääsemme arvostelemaan sen täällä City.fissä mahdollisimman pian!