Suomi ei ole koskaan ollut viinimaa. Suomalaiset juovat vuodessa viinejä 7,5 litraa asukasta kohden, kun ranskalaiset nauttivat sitä yli 40 litraa. Jossain viiniin liittyvissä asioissa suomalaisetkin pärjäävät. Ei uskoisi, että Helsinki on ainoa eurooppalainen pääkaupunki, jossa ihmiset ovat rakentaneet itselleen kerrostalojen kellareihin yhteisiä viinikellareita.
Ensimmäinen kellari sai alkunsa reilut kymmenen vuotta sitten, kun parikymppiset pojat suomalaisen viininviljelijän Juha Berglundin johdolla halusivat viineilleen säilytyspaikan. Nyt Katajanokalla hautuu 35 000 pulloa viiniä.
Kellareita on kolme. Katajanokan lisäksi Kampissa ja Töölössä. Niiden maine on levinnyt Ruotsiinkin: ruotsalaisella talousvaikuttajalla Anders Wallilla on kaappi Katajanokan viinikellarissa.
Helsinkiläiset rakentavat jo omakotitaloihinkin pikavauhtia kellareita.
"1980-luvulla rakennettiin yksi tai kaksi kellaria vuodessa. Nyt niitä rakennetaan kymmeniä", kertoo viinikellareita rakentava Olle Hägglund. Kellari on edellytys sille, että voi hankkia kunnon vuosikertaviinejä säilytettäväksi.
Viini ei ole enää nousukkaiden juoma, eikä absoluuttisia sääntöjä enää ole. Viiniasiantuntijat eivät ole enää vuosikausiin julistaneet yhden totuuden puolesta. Kuten vuoden sommelier Juha Lihtonen totesi miehelle, joka kysyi, saako viinin lämmittää mikrossa:
"Jos se sinusta maistuu hyvältä, siitä vaan."
Muut lähteet: Makuasioita viinistä ja ruoasta, Alko, Akateemisen viiniseuran www-sivut, Talouselämä, Hyvä tietää: viini.
Slangi
Animaaliset tuoksut = viini, josta aistittavissa eläimellinen tuoksu, esimerkiksi hevosen hiki.
CS = Cabernet Sauvignon-rypäle
diskreetti = hienostunut, ryhdikäs viini.
Kabbis = Cabernet Sauvignon -rypäle
Keltainen leski = Veuve Cliquot Ponsardin, samppanja, jossa on keltainen etiketti. Tilalta, jota aikoinaan johti leskeksi jäänyt Cliquot - Ponsardin.
Tallimaisuus = viinin tuoksu, joka muistuttaa lantaa. Tulee erityisesti Burgundin viineistä ja Pinot Noir -rypäleestä.
Vegetaalituoksut = viinin tuoksu, joka muistuttaa kaalia, juureksia ym.
Minä juon
Tasavallan presidentti Tarja Halonen.
"Elsassilaiset valkoviinit, erityisesti Tokay Pinot Gris’sta tehdyt chileläiset punaviinit."
Boutique Kaarina K:n omistaja Kaarina Kivilahti.
"Eniten pidän Laurent Perrier- ja Veuve Cliquot Ponsardin -samppanjoista. Myös harvinaisempi Ruinart on hyvää. Sitä saa Savoysta. Samppanjan pitää olla kuivaa. Juon myös valkoviiniä. Punaviini ei sovi elimistölleni."
Rock-tähti Ville Valo.
"En ole juonut viiniä puoleentoista vuoteen. Aikaisemmin minulla oli aina viinipullo lavalla kädessäni, mutta en edes muista, mitä viiniä se oli."
Näyttelijä Vuokko Hovatta.
"Talvisin juon täyteläisiä espanjalaisia tai chileläisiä punaviinejä. Nyt minulla on Paterninaa kotona. Kesäisin juon todella kuivia valkoviinejä. Chablis’sta pidän."
Makutaulukko
Ruoan maku | Kokeile | Viini |
Makea | Ananas | Makea |
Karvas nk. umami | Salaatinlehti | Hapokas |
Hapokas | Sitruuna | Hapokas |
Suolainen | Juusto | Hapokas tai makea, tanniininen |
Vinkki: Kokeile viiniä ensin ja sitten luettelemiemme raaka-aineiden kanssa, huomaat kuinka maku muuttuu.
Ruokataulukko
Ruoka | Viinin maku | Viini |
Salaatti ja kirpeä kastike | Kevyt, hapokas, kuiva | Sauvignon Blanc -rypäleestä tehdyt viinit |
Tuhti pihvi | Täyteläinen, tanniininen | Cabernet Sauvignon -rypäleestä tehdyt viinit |
Kala kermakastikkeessa | Hapokas, raikas, kuiva | Kuiva kuohuviini, esimerkiksi Cava |
Kana tuhdissa kermakastikkeessa | Runsas, hedelmäinen | Chardonnayrypäleestä tehdyt viinit |
Homejuusto | Makea | Portviini, esimerkiksi Graham´s vintage 1995 |
Hedelmät ja marjat | Makea, jaloarominen | Puolikuiva kuohuviini, esimerkiksi Veuve Cliquot Ponsardin sec |
Ryypiskelyyn (punainen) | Edullinen, pyöreä, pehmeä, hedelmällinen | Etelä-Espanjan esim. Val de Peñasin alueelta Merlot- tai Temranillo-rypäleestä tehdyt viinit |
Ryypiskelyyn (valkoinen) | Edullinen, kuiva etelä-ranskalainen, italialainen | Lambruscot |
Viinin trendit
1. Globalisoituminen
Perinteiset alueet ottavat oppia uudesta maailmasta ja toisin päin. Johtaa lopputulokseen, että viini maistuu kaikkialla samalta. Esimerkiksi modernisoidut Chablis-viinit muistuttavat entistä enemmän muun maailman nopeasti kypsyviä Chardonnay-viinejä.
2. Italia, Toscana
Vielä 1970-luvulla chianteilla oli huono maine, koska viiniä tehtiin paljon eikä laadusta välitetty. Nyt Italiassa panostetaan laatuun: vuoteen 2010 mennessä Chiantin alueelle on istutettu uudet köynnökset. Vuonna 2025 niiden rypäleistä saadaan kunnon viiniä.
3. Espanja, Ribera del Duiro ja Priorato
Vatikaani käyttää alttariviininään Prioraton alueelta olevaa Alkostakin saatavaa De Mullerin veljesten viinitilan viiniä. Omaleimainen.
4. Uudet, erikoistuneet tuotteet
Tuottajilla on nykyään oma juttunsa: jotkut tekevät intohimosta pieteetillä viiniä, toiset ovat innostuneet luomuviinistä. Niin sanotut garage-viinintekijät ovat maailmalla huudossa. Hyvä esimerkki on Bonny Doon -viinitalon omistaja kalifornialainen Randall Graham, jota pidetään viinimaailman Frank Zappana. Hän kokeilee rajoja sekä viinin tekemisessä että sen markkinoinnissa, muun muassa liimaa viineihinsä oudot etiketit. Yhden viininsä hän nimesi Heart of darknessiksi ja pisti etikettiin verisen viiltäjän kuvan.
Lähde: Juha Lihtonen
Helsingin parhaat paikat juoda...
...ranskalaisia viinejä
G.W. Sundmans
Eteläranta
Tähtiravintolan listalla komeilee 128 puna- ja 51 valkoviiniä Ranskasta. Kellarin valkoinen ylpeys on vuoden 1969 Montrachet (3 894,45 e), punainen haastaja 1970 Château Mouton-Rothschild (6 599,76 e). Lasillinen harvinaista valkoista Côtes-du-Rhônea (11,70 e) tuo elämyksen kohtuubudjetilla.
...italialaisia viinejä
Papà Giovanni
Keskuskatu
Jon Bon Jovi joi yhtyeineen Angelo Gaian huippuviinit loppuun Papàssa, mutta kaupungin suosituin italialainen tarjoaa paljon muita rypälehoukutuksia. Lasillinen Falanghinaa (4,50 e) vie sfääreihin, joita ei saapasmaan valkoviiniltä odota. Punaisiin toscana-laisiin elämyksiin johdattaa pullo Lucea.
...espanjalaisia viinejä
Nuevo
Sofiankatu
Pienen baarin nojatuoleissa tekee löytöretkiä Espanjan viinien saloihin. Laseittain vaikkapa valkoista Mas de Carol Chardonnayta (5,80 e) tai punaista Tajaa (3,90 e). Pullossa uusia uria avaa aromaattinen valkoinen Santiago Ruiz (45,50 e).
...samppanjaa
Kämpin baari
Pohjoisesplanadi
Huomaamaton mutta silti keskeinen kohtauspaikka tarjoaa kuutta samppanjaa laseittain. Kokeile Billecart-Salmon Rosén (15,47 e) vaaleanpunaista lumoa. Kaiken lisäksi kirjastossa on oikeita kirjoja eikä pubien muoviselkämyksiä.
Arvioijana: viinitoimittaja
Mikko Montonen
1 kommentti
PORMESTARI
9.2.2002 06:00
MONTA HITON VIRHETTÄ LÖYDÄT KO. ARTIKKELISTA??
Vastaa kommenttiinTOIMITTAJAN VAI TARJAN?
Vastaa kommenttiin