1889 Homoudesta tulee rikos
Homoseksuaaliset teot säädetään rikoslaissa rangaistaviksi. Aiemmin laissa on Sodoman synneistä mainittu erikseen vain eläimiin sekaantuminen.
1897 Itsetyydytyksestä kurja kuolema
Homojen huvit vähenevät entisestään: kotilääkärikirjan mukaan itsetyydytyskin johtaa näön heikkenemiseen, ymmärryksen tylsistymiseen, kaatumatautiin ja ennenaikaiseen, kurjaan kuolemaan.
1930 Homo-ravintoloita Espalla
Pohjois- ja Eteläesplanadeilla on monia ”miehimysten” suosimia ravintoloita, muun muassa Svenska Teaternia vastapäätä sijaitseva Catania. Iltakävelyllä käydään Esplanadien lisäksi Mannerheimintiellä tai Tähtitorninmäellä.
1932 Tanskan malli
Ollako vai eikö olla? kyseli Tanskan prinssi Hamlet muinoin. Tragediat vähenevät ja jokaisen on helpompaa olla mikä on, kun Tanska sallii homoseksuaaliset teot.
1939 Rintamalla ei naisia näy
Talvisota alkaa. Rintamalla monet heterotkin saavat kokemuksia miesten välisestä ystävyydestä. Homomies muistelee: ”Olin ainoa jolla oli huopa. Minulla olikin menekkiä sen ansiosta, koska jokainen halusi olla lämpimässä. Ollessani kerran vieraassa korsussa huopineni kysyin ääneen, kenen viereen voin tulla. Moni huusi minun, minun. Olin kuitenkin jo katsonut, mihin halusin mennä ja odotin kutsua. Ja tulihan se sieltä.”
1944 Ruotsalaiset leimataan homoiksi
Sodanjälkeinen Suomi palaa perhe-elämään. ”Sodan jälkeen tuli usein kadulla vastaan miehiä, joilla oli vaimot ja lapset ympärillään. Samoja miehiä, joiden kanssa oltiin sodan aikana oltu seksihommissa”, muistelee Tom of Finland. ”Kun silloin sodan aikana ei ollut naisia saatavilla, nämä aviomiehet ja isät olivat hakeneet iloja meikäläisten maisemista.”
Ruotsissa homoseksuaalisuus muutetaan lailliseksi ja homokulttuurista tulee entistä näkyvämpää. Sodan jälkeen ja 1950-luvulla Suomi vähitellen ulkoistaa kiusallisen homouden Ruotsiin. Sotaa vältelleet ruotsalaiset onkin helppo leimata ”hinteiksi” saksasta tulevalla sanalla.
1948 Homoviittauksia Suomi-filmissä
Valentin Vaalan elokuvassa Ihmisiä suviyössä esiintyy tukkipoika Nokia. Martti Katajiston esittämä roolihahmo on tiettävästi ensimmäinen homo suomalaisessa elokuvassa.
1951 Kalle varoittaa nuorisoa
Ajanvietelehti Kalle julkaisee homoja käsittelevän juttusarjan ”Inhottu, halveksittu ja paljon puhuttu kolmas sukupuoli”. Ruotsalaisten homoskandaalien innoittama artikkeli tuo esille myös homojen näkemyksiä. Päätoimittaja Pekka Kotkavuoren mukaan tavoitteena on kuitenkin ”varoittaa nuorisoa yhteiskunnasta piilevästä homoseksualismin vaarasta” ja estää suomalaisia miehiä ”luisumasta tämän sairauden ja epänormaalisuuden pauloihin”.
Kalle julkaisee myös pääkaupungin poliisin pidätys- ja epäilytilaston joulukuulta 1950 ja tammikuulta 1951. Siihen on kirjattu ansiokkaasti ammattiryhmittäin 66 miestä, jotka olivat esiintyneet siten, että heitä on aihetta epäillä homoseksuaalisista teoista.
1955 Suomi-filmissä hau-hau?
Mika Waltarin 1946 kirjoittamasta suositusta näytelmästä Rakas lurjus tehdään elokuva. Edvin Laine suutelee siinä poikaa ja säikähtää olevansa ”sellainen mies”. Onneksi poika paljastuu naamioituneeksi tytöksi (Ansa Ikonen). Nyt miespolo voi riemukseen todeta, ettei olekaan homoseksuaali – tai ”hau-hau”, kuten elokuvassa sanotaan.
1959 Uhkaavaa kasvua
”Viranomaiset varoittavat: Uhkaava kasvu”, otsikoi Jallu-lehti vuonna 1959. Helsingin poliisi oli pidättänyt edellisvuonna peräti 218 ”homoseksuaaliseen törmäilyyn syyllistynyttä” miestä, neljä kertaa enemmän kuin vuonna 1950. Poliisi varoittaa nyt erityisesti maalta tulevia asevelvollisia varakkaista poikamiehistä, jotka juottavat uhrejaan ravintolassa tunnelihumalaan tarkoitusperiensä saavuttamiseksi.
Jallun mukaan ”niiden, jotka huomaavat itsessään taipumusta toiseen samaa sukupuolta olevaan, on heti ja viivyttelemättä poikettava psykiatrin puheille. Tämän sairauden kuten kaikkien muidenkin parantumistoiveet ovat sitä suuremmat, mitä aikaisemmin hoitoon tullaan.”
1964 Homot valtaavat Vanhan
Homomiehet kyllästyvät heteroravintoloissa flirttailuun. He valtaavat ravintola Vanhan Kellarin, kun se avataan marraskuussa 1964. Vanhan Kellari pysyy homojen tapaamispaikkana useamman vuosikymmenen.
Viikon totuus -lehden mukaan rautatieaseman ”lätät” ovat jo oppineet ”viilaamaan homoa linssiin” ja juovat homomiesten laskuun viinaa ravintoloissa.
1966 Homoseksuaalipesä Helsingissä!
Ilta-Sanomat julkaisee paljastusartikkelin “Homoseksuaalipesä Helsingissä”. Joukko yhteiskunnan tukipylväitä kirjoittaa addressin, joka paheksuu sensaatiohakuista kirjoittelua ja vaatii homoseksuaalikiellon poistamista laista.
Viikon totuus -lehti vaatii poliisilta toimia homofiilien kurissa pitämiseksi. ”Kun nuori nainen menee kavaljeerinsa kanssa helsinkiläiseen ravintolaan, hän ei enää voi keskittyä pitämään loitolla tämän naispuoleisia ihailijoita, vaan hänen täytyy olla myös varuillaan kaksilahkeisten vuoksi, jotka ovat kiinnostuneet hänen kavaljeeristaan”, lehti valittaa.
1967 Lesbot valtaavat Vanhan
Alko muuttaa ohjeitaan niin, että naiset pääsevät ravintoloihin ilman miesseuraa. Homoseksuaaliset naiset valtaavat osansa Vanhan Kellarista, jonka Karhukabinetista muodostuu maan ensimmäinen lesbokapakka. Nimimerkki Kaisa-Leena muisteli menoa 96-lehdessä vuonna 1976 näin:
”Ensimmäinen kosketukseni ’piireihin’ tapahtui Helsingissä Vanhan kellarin ’viinituvassa’. Katselin järkyttyneenä ympärilläni pyöriviä aatteemme eturintamasotilaita. Tosiaan sotilaita, sillä yhdellä oli puukko vyöllään, toinen poltti piippua, kolmas ja neljäs kittasivat neloskaljaa kymmenen minuutin pullovauhdilla ja loppu sakki hymisti ympärillä ikään kuin yhtenä kuorona.”
Hymylehti kohahduttaa haastattelemalla ulkomaille seksuaalipakolaiseksi lähtenyttä suomalaista homoseksuaalia. Lehti julkaisee homoista useita artikkeleita.
Radiotoimittaja Jorma Elovaara tuttavineen perustaa Suomen ensimmäisen homojärjestön, Toisen säteen ryhmän. Yhdistysrekisteri kysyy Helsingin raastuvanoikeudelta, onko näin radikaalia yhdistystä edes laillista rekisteröidä. Hakemus perutaan.
1968 Vanha vallataan taas kerran
Opiskelijatkin päättävät vallata Vanhan, vaikka jo omistavat sen. Ihmisoikeuksia ajava Marraskuun liike pitää vuosikokouksensa Claes Anderssonin johdolla, ja seksuaalivähemmistöjen jäsenet vaativat ensimmäisen kerran itse julkisesti tasavertaisuutta. Andersson kritisoi homojen ja lesbojen leimaamista ”psyykkisesti häiriintyneiksi” sairausluokituksessa. Homoaktivistit perustavat keskustelukerho Psyken.
1969 Papiljotit lentävät Stonewallissa
New Yorkin poliisi tekee ratsian Stonewall Inn -nimiseen homobaariin Greenwich Villagessa. Homot heittelevät poliiseja puuterirasioilla, papiljoteilla ja huulipunatuubeilla, kertoo New York Daily Newsin irvaileva artikkeli. Poliisin mielivaltaa vastustetaan ensi kerran, ja amerikkalainen homoliike syntyy.
1970 Ensimmäiset pride-kulkueet
New Yorkissa ja Los Angelesissa järjestetään ensimmäiset gay pride -kulkueet Stonewallin vuosipäivänä.
1971 Luvallista mutta sairaalloista
Homoseksuaaliset teot kieltävä rikoslain pykälä kumotaan. “Ilmiön poikkeavuus ja sairaalloisuus” täytyy kuitenkin tehdä kaikille selväksi. Kirkon ja korkeimman oikeuden painostuksesta eduskunta lisääkin lakiin kehotuskiellon, joka kieltää julkisen kehottamisen kahden samaa sukupuolta olevan henkilön väliseen haureuteen. Pykälän vuoksi televisiossa ei voida näyttää ohjelmia, jotka antaisivat homoseksuaalisuudesta myönteisen kuvan.
1974 Seta aloittaa
Seta perustetaan. Yksi sen perustajista, seurakunnan nuorisotyöntekijä Seppo Kivistö erotetaan virastaan. SAK:n juristi Tarja Halonen puhuu Setan ensimmäisessä julkisessa paneelikeskustelussa. Suomessa järjestetään ensimmäinen pride-kulkue.
1979 Kahdenlaista lumppushow’ta
Drag-kuume leviää Suomeen. Ilta-Sanomat kirjoittaa: ”Drag- eli lumppushown paras puoli oli siinä, että estottomasti saa kurkkia mitä näkyy. Ja kuinka se sinne on laitettu ja saatu pysymään.” Lihakauppias Raimo Liukkonen nousee drag-tähdeksi.
Toisenlaisessa lumppushow’ssa, saippusarja Dallasissa, J.R. on innoissaan. Lucy Ewing kihlautuu Kit Mainwaring -nimisen nuorukaisen kanssa. Avioliitto kariutuu, kun Kit paljastuu homoseksuaaliksi.
1980 Halosesta Setan puheenjohtaja
Kansanedustaja Tarja Halonen valitaan Setan puheenjohtajaksi.
1981 Homojen ihmeparantuminen
Suomessa koetaan ihmeparantuminen. Kymmenettuhannet ihmiset tulevat terveiksi, kun sosiaalihallitus poistaa homoseksuaalisuuden virallisesta tautiluokituksesta. Suomi on viimeinen Pohjoismaa, jossa homoseksuaalisuus lakkaa olemasta sairaus.
1983 Aids-paniikki iskee Suomeen
Suomen ensimmäinen aids-tapaus löytyy. Aidsin pelko kasvaa hysteeriseksi, kun iltapäivälehdet julkaisevat sensaatiolööppejä ”tarttuvasta homosyövästä” ja ”homorutosta”. Setan ikkunat kivitetään rikki ja monet homot saavat tappouhkauksia.
1984 Ensimmäinen homoravintola avataan
Ensimmäinen pelkästään homoille tarkoitettu ravintola, Gambrini, avataan Iso Roballe. Ravintolaan pääsee huomaamattomasti sisäpihan kautta.
1992 Don’t Tell Mama ja H2O
Ravintola Don’t Tell Mama avataan Annankadulla. Uusi avoimuuden aika alkaa, kun homodiskoon jonotetaan kadulla. Eerikinkadulla avataan H2O (nykyinen Con Hombres), joka pystyttää kadulle suositun terassin.
1994 Lisää baareja
Lesbojen suosima Nalle Pub avaa ovensa Kalliossa ja Café Escale Kampissa.
1996 Eva Dahlgren naimisiin
Ruotsalainen rock-tähti Eva Dahlgren menee naimisiin Efva Attlingin kanssa. Tapahtuma käynnistää Suomessa keskustelun homoliitoista.
Heteroystävällinen homoravintola Lost & Found avataan.
1997 Miss Drag Queen -kisat
Suomen ensimmäinen virallinen Drag Queen -kilpailu järjestetään ravintola Don’t Tell Mamassa.
1999 Tiivi-Taavit loppuvat
Teletappien käsilaukkua kantava, purppuranvärinen ja kolmioantenninen Tiivi-Taavi leimataan homoksi. Tiivi-Taavit loppuvat Stockmannilta.
Maikkarilla alkaa Salatut elämät -sarja, jonka homopojasta Kallesta tulee monen päiväuni.
2000 Älä kerro äidille
Nelonen esittää kohun saattelemana brittisarjan Älä kerro äidille (Queer as folk). Homoyleisön on imenyt samalla teholla ruudun ääreen vain Todella upeeta!
2001 Parisuhdelaki hyväksytään
Eduskunta hyväksyy parisuhdelain kiivaan keskustelun jälkeen äänin 99–84.
2002 Ensimmäiset rekisteröidyt parisuhteet
Heterohääparit yllättyvät, kun parhaat hääpuvut, hienoimmat limusiinit ja vinkeimmät häälahjat onkin jo viety.
Lähteet: Tutkija Tuula Juvosen väitöskirja Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia. Kati Mustola: Suomalaisten homo- ja lesboliikkeiden historiaa. Z-lehden arkisto. Helsingin Sanomien arkisto.
DTM toi homot kadulle
Keskiviikkoilta, ravintola DTM. Kukaan ei hämmästy, vaikka transvestiitti pelaa shakkia ruoska kädessä ja satakiloisella miehellä on käsilaukku. Eipä juuri siitäkään, että sisään tulevalla heteropojalla on Koffin lippis ja kirkuvan keltainen Sesto-muovipussi, jotka eivät monenkaan trendihomon vaatetukseen sointuisi.
”Parasta DTM:ssa on juuri se, että ihmisiä on laidasta laitaan. Kaikki erilaisuus hyväksytään ja tänne voi tulla juuri sen näköisenä kuin haluaa”, 24-vuotias asiakas sanoo.
DTM vietti syyskuussa kymmenvuotisjuhliaan. Mukana viikon bileissä olivat homoyleisön suosikit Kikkaa ja Chippendalesia myöten. Rankka juhlinta on vaatinut veronsa, ja vain muutama vakioasiakas jaksaa jatkaa viikon bileputken jälkeen.
Kamppiin vuonna 1992 avattu DTM, silloin vielä Don’t Tell Mama, rikkoi kymmenen vuotta sitten monia rajoja. Jonot tuotiin tarkoituksella sisäpihojen hämärästä kadulle. Avoimuuden ihmettä tultiin katsomaan kaikkialta Suomesta. Vieläkin uteliaat kurkkivat ikkunoista sisälle.
DTM:n päänavauksen jälkeen homoravintoloita ilmestyi Helsinkiin kuin sieniä sateella. Moni niistä on jo sulkenut ovensa, mutta DTM porskuttaa yhä. Pian tosin uudessa paikassa Iso Roballa.
Heterot eivät aina arvosta homojen huomiota, mutta yhtälö ei toimi toisinkaan päin. 23-vuotias homopoika kertoo: ”Olin heterokavereiden kera Hesperia Night Clubissa, jossa kimppuuni iskeytyi humalainen nainen. Ajattelin, että pääsen siitä eroon, kun kerron että olen homo. Valitettavasti kyseisen lääkärisnaisen sisällä heräsikin jonkinlainen sosiaaliantropologi, ja hän halusi tietää kaiken maailman asioita homoudesta. Tilanne muuttui kiusallisesta sietämättömäksi kun nainen alkoi kysellä ’No millaisista miehistä sä sit tykkäät?’”
Homobaarissa itseään ei tarvitse selitellä tai hävetä. Flirttiä sieltä kuitenkin löytyy. ”Minusta tuntuu, että homobaareissa on paljon enemmän seksiä ilmassa kuin heterobaareissa. En kylläkään osaa arvioida heteroseksuaalista jännitettä”, homomies kertoo. Miehet ovat yleensä naisia suorempia, mutta siksipä heterotytötkin tulevat homoravintolaan bailaamaan välttyäkseen miesten lähentelyltä.
Kaikkia DTM:n ja muiden homoravintoloiden ilmapiiri ei miellytä. ”Homobaareissa käyvät vain tympeät kanat”, täräyttää 21-vuotias homopoika. Homotkin ovat – yllätys yllätys – erilaisia.
11 kommenttia
History
14.10.2002 01:17
Hei!
Hienoa, että Citylehti kirjoittaa näin asiallisesti meistä.
Muistan armeijaan mennessäni Iltasanoman lööpin homorutosta ja homosyövästä.
Nykyään saan olla ihan avoimesti oma itseni töissä, ilman että asiasta tarvitsee puhua. Tosin muutaman oluen jälkeen ravintolassa on hauska antaa toimiston tyttöjen kanssa yhdessä pisteitä miesten takapuolille...
Joskus kun tapaa vielä minuakin vanhempia homoja, niin harmittaa, että he ovat joutuneet elämään suurimman osan elämästään häpeässä ja valheessa.
Hienoja ihmisiä kuitenkin, lääkäreitä, kansanedustajia, poliiseja, perheenisiä, paperityöläisiä, romaneja, opettajia, bussikuskeja, sotilaita...
Mutta täytyy olla vain tyytyväinen, että nyt on menossa hyvä vaihe. Toivottavasti meitä ei enää lahdata keskitysleireihin, niinkuin meidän isovanhempiamme 60 vuotta sitten.
Ylpeänä, homo.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Toumas
25.10.2002 14:06
Amerikkalaisen ,arvostetun psygologin mukaan homoilla on ollut huonot suhteet isään. Tämä on yksi syy miksi jostain tulee homo. Homous on vääristynyt himo ,josta voi parantua (kts Aslan.fi).
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Watchman
20.11.2002 00:14
Kaikki homot ahvenanmaalle!!!! ja myydän koko paska venäläisille!!!
Vastaa kommenttiinpäästään kerta heitolla eroon...
Vastaa kommenttiin
mp
21.11.2002 02:02
olen itsekkin gay,man ja haluaisin gay,kundin seurakseni semmoise kivan,luotettavan ja rehellisen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
sn
16.1.2003 09:26
onko joku saanu ekakerta pillua jos niin kertoisiteko miltä eka kerta tuntui
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
-OHO-
2.9.2003 11:59
"1897 Itsetyydytyksestä kurja kuolema
Homojen huvit vähenevät entisestään: kotilääkärikirjan mukaan itsetyydytyskin johtaa näön heikkenemiseen, ymmärryksen tylsistymiseen, kaatumatautiin ja ennenaikaiseen, kurjaan kuolemaan."
Onkos kukaan viimeaikoina lukenut tupakka-askien varoituksia...LOL
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Baareja
15.9.2003 21:35
Tuosta listasta puuttuvat vielä ainakin Hercules Lönnrotinkadulta, Room Erottajalta ja Mann's Street Mannerheimintieltä
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Aitomies10
11.11.2004 20:16
Hei
Hyvästä artikkelistanne puuttuu kokonaan Suomen ensimmäinen homo- ja lesbojärjestö Psyke ry, joka on perustettu vuoden 1968 lopussa ja merkitty yhdistysrekisteriin helmikuussa 1969. Yhdistys teki (aluksi)hyvin samanlaista työtä kuin 1974 perustettu Seta. Se julkaisi '96-lehteä' ('Ysikutosta') 1969-1986.
Psyke toimi kaikiin suuntiin, mm. eduskunnan lakivaliokuntaan, kouluihin, yliopistoihin, lehtiin, kirkkoon, armeijaan, Mielenterveysseuraan jne. päin. On merkillistä, että sen toiminta unohdetaan lähes säännöllisesti puhuttaessa Suomen homojen ja lesbojen vapautustoiminnasta. Mm. miesten ja naisten välillä eli tuolloin saumaton yhteistyö. Myös trvasvestiitit olivat mukana.
Setan perustamisen eräs syy oli, ettei Psyke kyennyt pysymään yhteiskunnallisesti aktiivisena - mitä se oli ollut mitä suurimmassa määrin 1969-1972..1973. Setan perustajista merkittävä osa toimi ensin Psykessä, mutta turhautuneena peusti sitten Setan.
Mm. kuuluisat Sirkan tanssit olivat Psyke ry:n siipien suojassa, ja niitä järjestettiin eri paikoissa 1970-luvun alkupuolelta 1980-luvun loppupuolelle. Pisimpään tilaisuudet olivat lauantaisin tavintola Mercurissa Töölössä.
Parhain terveisin K
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ozcny
22.5.2005 17:34
homoutta pitäisi pitää vieläkin mielisairautena ja pistää kaikki puppelit pöpilään minne kuuluvatkin..mielisairautta pahimmillaan
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
BoyBoy
25.5.2005 17:36
Ajat ovat muuttuneet vielä parempaan 3 vuodessa ja nyt on trendikästä heteroista käydä Dtm:ssä ja Lostarin ne on valitettavasti vallanneet melkein täysin.Uusia ovat paikkaa vaihteleva Gay Club Botox mm
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Heterobileet
5.2.2012 11:37
Artikkelissa mainitaan GayGamrinin avanneen 1984. Paikka tunnettiin aiemmin Gambrinina ja se oli silloinkin homojen suosiossa. Itse muistan kuitenkin sieltä isot heterobileet 1982.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin