Berliini. Kaikki sen tietää ja kaikki sen tuntee, eikö vain? Klubeja, läpi yön auki olevia baareja, halpoja työtiloja, kansainvälistä kutinaa ja täydellistä boheemielämää, vai mitä?
Vaan miltä näyttää Berliini, ei juhlien jälkeen, vaan toinen toistaan seuraavien tapahtumien välissä? Siinä katveessa, siinä keskiviikkoisen laahustavan iltapäivän varjossa? Mikä on Berliinin arki taiteessa, erityisesti maalauksessa?
Adalbertstr. 9 + – Muscle Temple Painting Society esittelee kuusi Berliinissä vaikuttavaa nykymaalaria; kolme eri sukupolvea ja monen monta eri lähtökohtaa. Mikä heitä yhdistää on sekä halu ja tarve tehdä työtään Berliinissä että halu ja suorastaan pakko ilmaista itseään maalauksen avulla. Kyse on tällöin korostuneesti hyvin lihallisesta, tilaa vaativasta ja tilaa ottavasta maalauksesta, joka yhdistää niin ekspressiivistä kuin figuratiivistakin ilmausta.
Näyttelyn lähtökohtana ovat fyysisesti ne tilat, joissa taiteilijat työskentelevät. Ne ovat tyypillisesti takapihoja, saksalaisittain hinterhof, joissa samanaikaisesti on näkyvissä yhteiskunnan eri skaalat ja muodot: kaikenlaisista korjaamoista ja työpajoista aina hieman epäilyttäviin pelipaikkoihin ja punttisaleihin.
Näyttelyn nimi on osa Berliinin ydinalueen Kreuzbergin urbaania mielikuvien sekamelskaa. Muscle Temple Gym on valtava värikäs kyltti Adalbertstrassella; kertoen tarinaa paikasta, jota ei enää ole mutta joka säilyy arjen kuvastoissa. Se on takapiha täynnä taiteilijoiden työtiloja.
Näyttelyllä on myös motto. Se on lainattu ei sen vähempiarvoisesta lähteestä kuin kokeellisen elokuvan vastikään Suomessa vierailleelta pioneerilta John Watersilta. Eräässä haastattelussa Waters saa niin äärimmäisen tehokkaasti ja elegantisti määriteltyä sen mitä taiteen tulisi tehdä. Watersin mukaan taiteen tehtävänä on "to confuse us in a beautiful way".
Adalbertstr. 9 + – Muscle Temple Painting Society tulee iholle, eikä jätä rauhaan. Se räyhää, mutta se myös silittää – visuaalisin ja tilallisin avuin ja keinoin. Se on kokemuksellisuutta kera maalauksen: muskeleita ja munaa, multaa ja pisteliäitä munuaiskiviä. Mallasta ja mukulakiviä.
Yleisölle avoin paneelikeskustelutilaisuus Painting In & Through Berlin järjestetään keskiviikkona 31. lokakuuta kello 16-18 osoitteessa Yrjönkatu 18. Osallistujina näyttelyssä mukana olevat taiteilijat: Joanna Buchowska, Marcus Eek ja Stefanie Gutheil. Keskustelun vetää englanniksi näyttelyn kuraattori Mika Hannula.
Näyttely avoinna etukäteen paneelikeskusteluun osallistuville keskiviikkona 31.10. kello 15-16.
Adalbertstr.9 + – Muscle Temple Painting Society 2.–25.11., Helsinki Contemporary