Kun Jenni Alava oli vielä pieni tyttö Rovaniemellä, hänen mummonsa ja äitinsä neuloivat jatkuvasti uusia töppösiä ja villapaitoja lapsenlapselleen. Neulomisen lomassa isänäiti piti majataloa ja kestitsi rekkamiehiä Inarissa.
"Hän oli kova yrittäjänainen."
Molemmat mummot menehtyivät, kun Alava oli 3-vuotias. Perinnöksi jäi 1960-luvun neulekone.
Tässä muutama syy siihen, että Alavasta tuli vaatesuunnittelija, jonka ensimmäinen mallisto koostui kokonaan kudotuista vaatteista.
Ennen sitä hän vietti vuosia Lontoossa. Alava päätti muuttaa sinne kaverinsa kanssa parin Lapin avoimessa yliopistossa suoritetun kurssin jälkeen.
"Saimme melkein heti töitä vaatekaupasta. Kun kaveri muutti takaisin Suomeen, minä päätin jäädä. Näin sattumalta ilmoituksen, jossa Middlesexin yliopisto etsi uusia opiskelijoita."
Alava pääsi sisään. Kun hän valmistui vuonna 2008, koti-ikävä oli jo kova. Alava päätti muuttaa poikaystävänsä kanssa Helsinkiin.
"Se oli kulttuurishokki. Suomessa vaatesuunnittelijoihin suhtaudutaan skeptisemmin kuin Lontoossa. Olin tyhjän päällä. Puolitoista vuotta mietin, miksi oikein olen täällä."
Sitten Alava päätti kouluttautua mallimestariksi. Se kannatti: hän pääsi tekemään näyttötutkintoaan Tiia Vanhatapiolle.
"Tiia on innoissaan uusista asioista. Hän esitteli minut alan ihmisille ja otti minut ympyröihin sisään. Sain paljon vastuuta. Meillä on henkinen yhteys myös siksi, että olemme molemmat Rovaniemeltä."
Tämän jälkeen oli jo helppoa perustaa oma yritys. Alava julkaisi hiljattain kolmannen mallistonsa. Tällä hetkellä häntä työllistää myös elokuvaprojekti. Syyskuussa Helsingin Acolyth-liikkeeseen tuli myyntiin Alavan numeroitu kokoelma. Seuraavan mallistonsa hän haluaa suunnitella irrallaan sesongeista.
"Olen vaatesuunnittelija, en muotisuunnittelija. Haluan suunnitella vaatteita, joita pidetään kesät talvet."
Juttua varten haastateltiin muotiasiantuntija Hertta Päivärintaa.