Nyt kaikki on toisin. Nuoret suunnittelijanalut tähtäävät suoraan ulkomaille. Joko he suuntaavat suuriin merkkitaloihin – Louis Vuitton, Givenchy, Calvin Klein, Ralph Lauren, Christian Dior – tai sitten he luotsaavat oman merkkinsä suoraan Pariisin tai Kööpenhaminan messuille. Tällä hetkellä on useita suomalaisia merkkejä, joita myydään ulkomailla, muttei Suomessa, mm. Tikit ja KEKA.
”Suomessa on niin pieni markkina. Ei täällä pysty myymään volyymia”, toteaa eräs suunnittelija. Siksi on aloitettava sieltä, missä kaikki on suurempaa.
Kansainvälistyminen on tuonut suomalaisille myös uutta toivoa.
”Ulkomailla vasta huomasin, että mahdollisuudet ovat rajattomat”, kertoo yksi suomalainen nuori suunnittelija.
Mahdollisuudet ovat varmasti rajattomat, aivan kuten alkukin hankalaa. Moni aloittaa uransa pääsuunnittelijan assistenttina. Halutulle paikalle tullaan vaikka ilmaiseksi. Mikäli assistentista etenee suunnittelijaksi, saa kauden hengen puitteissa käyttää omaa mielikuvitustaan vaatteita suunnitellessaan ja jopa elää työllään. Suunnittelijoiden palkat liikkuvat 2000-9000 eurossa. Yllättävän moni suomalainen Taideteollisen korkeakoulun muotoilun osastolta valmistunut suunnittelija on töissä ulkomaisessa megatalossa. Suomalaisia on ainakin Louis Vuittonilla, Christian Diorilla, Dieselillä ja Givenchylla.
Lähes kaikki suurille muotitaloille suunnittelevista unelmoivat omasta merkistä. Siitä, että Times Squaren mainosvaloissa vilkkuisi joskus, Calvin Kleinien ja Christian Diorin lomassa, Pekka Virtasen nimi.
Esittelemme kahdeksantoista Suomi-muodin nuorta tekijää.
Sanna Kantola
31-vuotias taiteiden maisteri, joka lähti heti valmistuttuaan ulkomaille. Työskennellyt Louis Feraud’lla, suunnitellut asusteita K-mart- ja Walmart-halpaketjuille. Suunnitteli kahden vuoden ajan kaikki Ralph Laurenin Ralphin, Polo Jeansin ja Polo Sportin laukut. Stockmannilla tällä hetkellä myytävät Polo Jeansin laukut ovat Sannan suunnittelemia. Perusti oman Lumi-merkin neljä vuotta sitten. Merkkiä myydään Japanissa, Yhdysvalloissa, Espanjassa ja Hollannissa. Suomessa Lumea myyvät Gaudete ja Asuna. Laukkufriikki, jonka 100 laukun kokoelman helmi on Bottega Venetan 1000 euroa maksanut laukku. Lempivärit turkoosi ja ruskea. www.lumiaccessories.com
Kirsi Korhonen & Virpi Mörsky
Päivisin merihenkisen naistenkauppa Kapteenskan sisäänostajia, iltaisin vaatesuunnittelijoita. Oma merkki KEKA, jota myydään Tukholmassa ja Kööpenhaminassa. KEKA-vaatteet ovat hauskan naisellisia. Ensiesittäytyminen Helsingin muotimessuilla tänä syksynä. Euroopan messuilla on jo esittäydytty.
Virpi Mörsky on 29-vuotias pukuompelija, joka on opiskellut ammattikorkeakoulussa myös suunnittelua ja markkinointia. Lempipalaveripaikka Kluuvin Robert’s Coffee.
Kirsi Korhonen on 27 vuotta ja valmistunut Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta. Harjoitellut punkmuodikkaan Vivienne Westwoodin muotitalossa Lontoossa.
www.kekadesigns.com
Noora Niinikoski & Piia Rinne
Niinikosken ja Rinteen vaatteita kuvattiin yhdysvaltalaiseen Nordic Reach -lehteen. Merkki vasta syntymässä: Rinne-Niinikoski. Erikoistunut erilaisiin printtitekniikoihin ja tekstiilien muokkaukseen.
Niinikoski on Taideteollisesta korkeakoulusta viime vuonna valmistunut 30-vuotias suunnittelija. Valmistunut myös Lontoon Saint Martin’sista. Suunnitteli puoli vuotta Benettonille neuleita. Kuusivuotiaan tyttären äiti.
Piia Rinne on 30-vuotias taiteiden maisteri. Opiskellut myös Turun yliopistossa yleistä historiaa ja kulttuurihistoriaa. Harrastaa koripalloilua.
Piia Gädda
Taideteollisen korkeakoulun opiskelija, joka voitti Dieselin suunnittelupalkinnon ja jäi Dieselille töihin, kunnes vietiin Calvin Klein cKJeansille. Suunnittelee tällä hetkellä miesten pukuja J Lindebergillä Tukholmassa.
Nessi Hovi
27-vuotias vaatturi Nessi Hovi Genuine-naistenvaatemerkin takana. Valmistunut Roihuvuoren ammattikoulusta, täydentänyt tietojaan Pariisissa ja New Yorkissa naistenvaatesuunnittelija Peter Somin assistenttina. Hovin mukaan Somia pidetään Yhdysvalloissa lupaavimpana uutena merkkinä. Hovi esittelee syksyllä vaatteitaan Pariisin messuilla. Pitää Elle-lehteä maailman parhaana muotilehtenä. Nessi Hovin vaatteita myyvät Helsingissä mm. Limbo ja Union Five.
Kalle Kuusela & Kari Salmela
Koruja, pipoja ja street-vaatteita kokoon kursiva kahden miehen koneHelsinki on yhtä kuin Kalle Kuusela ja Kari Salmela. KoneHELSINKI-vaatteita valmistetaan enintään kymmenen kappaletta. Vaatteita myydään Stockmannilla, Beamhillissä ja Eerikinkadulla omassa liikkeessä.
Kuusela on 28-vuotias itseoppinut suunnittelija ja ompelija. Ompeli inkkarivaatteet jo 7-vuotiaana. Käynyt koulussa veistotunnit.
25-vuotias Kari Salmela tuli mukaan koneHELSINKIin kaksi vuotta sitten. Koulutukseltaan puuseppä.
Tuomas Laitinen
Taiteiden kandi, joka tekee jatkotutkintoaan Lontoossa Saint Martin’sissa, koulussa, jossa oppinsa ovat saaneet mm. Stella McCartney ja John Galliano. Harjoitellut mm. Pierre Henri Mattout’lla, entisellä Dior-nimellä. 24-vuotias, joka ei ehdi harrastaa.
Juha Marttila
Maineikkaan lontoolaisen Saint Martin’s-koulun 26-vuotias kasvatti, joka suunnittelee Louis Vuittonille asusteita. Valittiin myös Taideteolliseen korkeakouluun vuosikurssinsa parhaimmilla pisteillä, mutta valitsi Lontoon. Loi ennen uraa Marimekossa. Huhun mukaan Marttila ehdotti Paakkaselle Unikon naftaliinista ottamista.
Aki Mikkola
21-vuotias Hitto-vaatemerkin suunnittelija ja Taideteollisen korkeakoulun opiskelija. Järjesti elokuussa tyylikkään lanseerausnäytöksen, jossa malleina tepastelivat Suomen ykköset Pipsa Hurmerinta, Katja Halme ja Niina Lallukka. Juomana tarjottiin Cavaa ja Remy Martin-konjakkia. Hitto-kauppa avataan syksyllä Korkeavuorenkadulle. Hiton vaatteiden kuosit suunnittelee Alvar Gullichsen. Pitää väreistä. Erityisen viehtynyt kenkäsuunnitteluun.
Teemu Muurimäki
29-vuotias taiteiden maisteri. Suunnittelee Nenoursissa Ranskassa hääpukuja Euroopan toiseksi suurimmalle hääpukuvalmistajalle Cymbellinelle. Kunnostautunut myös Annan muotitoimittajana.
Suunnitteli Vanessa Forsmanin puvun Linnan juhliin.
Naoto Niidome
Viime vuoden nuori suunnittelija. Japanilais-suomalainen Taideteollisen korkeakoulun opiskelija. 28 vuotta ja harrastaa luonnossa vaeltelua.
Tiina Salmela
35-vuotias, joka tehnyt jo kolme vuotta uraa Dieselillä. Taiteiden maisteri. Tiinan suunnittelemat Diesel-vaatteet tunnistaa suomenkielisistä nimistä.
Minttu Wikberg
29-vuotias vuoden nuori vaatesuunnittelija, jonka suunnittelemia t-paitoja myydään design-museossa. Asui kolme vuotta Oxfordissa. Terveydenhoitaja, joka opiskelee Taideteollisessa korkeakoulussa. Innostunut italialaisesta keittiöstä.
Tuomas Merikoski
24-vuotias tamperelaissyntyinen suunnittelija Givenchyn muotitalossa. Suunnittelee kahden muun suunnittelijan kanssa miesten ready to wear -mallistoa, satunnaisesti myös asusteita. Oma merkki tulossa. Valmistunut Wetterhoffin ammattikorkeakoulusta ja Pariisin Institute francais de la modesta (IFF). Pitää Helmut Langin pelkistetystä tyylistä. Harrastaa musiikkia, grafiikkaa, uintia ja laskettelua.
9 kommenttia
mavain
28.8.2003 15:10
listalle pitäisi lisätä lupaava Vesa Kemppainen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
zzzzzzzzz
29.8.2003 17:31
ei todellakaan pitäis
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Sorvino
30.8.2003 20:06
Suomessa on suunnittelijoiden lisaksi myos ihan hyvia oikolukijoita, joita nyt vaikkapa Citykin voi kayttaa. Jos jonkun nimi nimittain on Lumi, sanaa taipuu esimerkkilauseessa nain: Lumia myydaan Italiassa.
Vastaa kommenttiinVeden eras olomuoto lumi on asia erikseen; lumea/lunta myydaan.
Tama on saivertelua, tiedetaan.
Vastaa kommenttiin
Designaaja
1.9.2003 12:03
Suomesta löytyy taitavia muotoilijoita myös kehä kolmosen ulkopuolelta. Taideteollinen korkeakoulu EI SIIS OLE AINOA, josta valmistuu taitavia suunnittelijoita massatuotannon käyttöön!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
liitutaulu
1.9.2003 17:18
Pilkunnussija, ei voi mitään. Mutta kun kirjoittaa tuollaista juttua voisi ottaa selvää kouluista. Sellaista kuin Wetterhoffin ammattikorkea ei ole olemassakaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tomo
4.9.2003 02:27
Myonnan, etta Australia on Euroopan nakokulmasta suunnittelun takapajula, mutta koulusta, missa opiskelin, University of Technology, Sydney, valmistuu suomalaisia suunittelijoita (graafinen, vaate, sisustus jne.) melkeinpa joka vuosi. Itse valmistuin 1999 ja miestenvaatemerkkini, Usvsu, voitti takalaisen Mercedes Benz Start-Up kilpailun tana vuonna. Esittelin viimeisimman malliston Mercedes Australian Fashion Week-messuilla toukokuussa, ja kesakuusta lahtien mulla on ollut myyntiedustaja Milanossa, mista olen jo saanut tilauksia. Niille sadoille toiveikkaille, jotka eivat paase Taideteolliseen (itse hain kaksi kertaa), mahdollisuuksia on muualla maailmalla. Ja jos Australia ei kiinnosta, Uudessa Seelannissa on aika pirtea vaateala... Mutta hyva, etta nuoret suomalaiset yrittavat, Sydneyssa myydaan Marimekon raidallisia yopaitoja design-vaatteina mielettomilla hinnoilla ja uskon, etta upeasta maastamme on paljon parempaan. (kun ma jaksoin kirjoittaa pidemman kommentin ku kukaan muu, voitanksma Suomi-verkkarit?)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
faktaa
5.9.2003 11:42
[LAINAUS]liitutaulu kirjoitti 01.09.2003 klo 17:18:
Pilkunnussija, ei voi mitään. Mutta kun kirjoittaa tuollaista juttua voisi ottaa selvää kouluista. Sellaista kuin Wetterhoffin ammattikorkea ei ole olemassakaan.[/LAINAUS]
Ennen kuin lähtee kritisoimaan tuollaista juttua, voisi ottaa selvää faktoista; "Wetterhoff-keskuksen ydinjoukkoon kuuluvat Fredrika Wetterhoff -säätiö, Wetterhoff Oy, Hämeen AMMATTIKORKEAKOULU ja Koulutuskeskus Tavastia."
Vastaa kommenttiinhttp://www.wetterhoff.fi/index.php?id=147
Vastaa kommenttiin
kysymys
7.9.2003 23:37
miksi tässä jutussa ei mainita Diorilla olevaa Elliä?!!!?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
mouth
1.10.2006 17:12
oon miettinyt et tuleeko suomee joku kauppa missä olisi Louis Vuitton merkkisii laukkuja?Jos kyllä niin milloin ja mihin? tai sitten onko jossain jo kauppa missä on Louis Vuitton merkkisii laukkuja?
Vastaa kommenttiinpikaista vastausta, kiitos.
Vastaa kommenttiin