Cityn ja Psykoterapiakeskus Vastaamon yhteisessä juttusarjassa johdatetaan lukijat hyvään mieleen.
Ovatko nämä sinulle tuttuja tunteita juhlimisen jälkeen?
- Alkoholiin kului ajateltua enemmän rahaa?
- Satutit fyysisesti itseäsi tai muuta ihmistä?
- Muistissasi on katkoksia juhlinnan ajalta?
- Juhlinnan muistelu ahdistaa tai masentaa?
- Juhlinta korosti parisuhdeongelmia?
- Muut huomauttelevat liiallisesta juomisesta?
Päihderiippuvuudet ovat opittuja toimintamalleja
Päihdeongelmien hoidossa riippuvuuskäyttäytymisen ja kognitiivisten tekijöiden välillä oletetaan aina olevan yhteys. Erityisiä kognitiivisia tekijöitä ovat päihteidenkäyttöön liittyvät, pitkän ajan kuluessa rakentuneet uskomukset. Näihin uskomuksiin liittyy myös erilaisia odotuksia, joita päihteidenkäyttäjä pyrkii kerta toisen perään orjallisesti toistamaan. Toistamisen pakko johtuu suurelta osin aivojen tehokkaasta tavasta oppia vaatimaan samaa tuhoavaa toimintamallia, jota päihdeongelmainen on aikaisemminkin toteuttanut.
Psykoterapia alkoholiriippuvuuden hoitomuotona
Jos juominen ahdistaa tai huolettaa, voi keskustelu päihdehoitoon erikoistuneen psykoterapeutin kanssa tuoda helpotusta oloosi ja antaa välineitä päihteiden käytön parempaan hallintaan. Psykoterapeutin ja asiakkaan välinen suhde on luonteeltaan tasa-arvoista ja tavoiteorientoitunutta yhteistyötä. Terapeutti pyrkii näkemään asiat asiakkaan silmin. Keskeisimmän sijan terapiaistunnoilla saa aina asiakkaan kertomus. Asiakas on oman elämänsä asiantuntija, joka pystyy parhaiten kertomaan omasta tilanteestaan. Terapeutin roolina on olla asiakkaan kumppani, joka ”kamppailee” asiakkaan rinnalla yhteisesti määritellyn ongelman voittamiseksi.
Kognitiivinen psykoterapia on päihdeongelmien hoitoon soveltuva psykoterapian muoto, jossa asiakkaan subjektiiviset kokemukset, ajattelutottumukset ja hänen ainutlaatuisuutensa ihmisenä muodostavat terapiatyöskentelyn lähtökohdan. Terapian keskeinen teema on muutokseen pyrkiminen. Ajattelutottumusten tunnistamisen ja muuttamisen ohella kognitiivisessa psykoterapiassa pyritään lisäämään asiakkaan omia ongelmanratkaisutaitoja ja selviytymiskeinoja.
Terapian lähtökohdan selvitys
- Mikä on aiheuttanut ongelmat?
- Mikä pitää niitä yllä?
- Mitä muuttamalla ongelmia voidaan helpottaa?
Riippuvuudesta poisoppiminen
Lähtötilanteen selvityksen jälkeen tehdään johdonmukainen, tavoitteiltaan realistinen ja vaiheistettu suunnitelma muutosten saavuttamiseksi. Muutosvaiheita on kaiken kaikkiaan kuusi. Mahdolliset retkahdukset ja niiden analysointi kuuluvat muutosprosessiin. Terapiatyössä käsitellään ja realisoidaan päihdeongelmien syynä olevia haitallisia uskomuksia. Tavoitteena on opettaa asiakas tunnistamaan haitalliset uskomuksensa ja kokeilemaan vaihtoehtoisia toimintatapoja.
Riippuvuudesta poisoppimisen avainperiaatteita
- Haitallisten uskomusten selvitys
- Muutoksen aikaansaaminen
- Realistiset pää- ja osatavoitteet
- Johdonmukaisuus ja järjestelmällisyys
- Ajatusten, tunteiden ja käyttäytymisen yhteys
- Asiakkaan oman tavoitteen kunnioittaminen
- Kotitehtävät
Psykoterapiakeskus Vastaamo
Psykoterapialla vahvistetaan ihmisen toimintakykyä ja hyvinvointia yksityis- tai työelämässä. Psykoterapeutin ammattinimikettä saavat käyttää ainoastaan Valviran hyväksymät, riittävän koulutus- ja kokemustaustan omaavat henkilöt (esim. psykologit, psykiatri ja teologit), jotka ovat saaneet psykoterapiaan 3-6 vuoden erikoistumiskoulutuksen. Psykoterapeutit ovat erikoistuneet:
- Psyykkisen sairauksien ja oireiden hoitamiseen
- Sosiaalisten ja psyykkisten valmiuksien kehittämiseen
- Elämän kriisitilanteista selviämisessä auttamiseen
Psykoterapiakeskus Vastaamolla on toimipisteet Helsingissä sekä Tampereella. Palveluksessamme on yli 60 psykoterapeuttia, psykiatria tai psykologia. Palvelemme yli 2000 yksityishenkilöä sekä kaupunkeja, sairaanhoitopiirejä, järjestöjä ja vakuutusyhtiöitä.
6 kommenttia
humppu
5.5.2014 19:53
Ryyppääminen on kivaa
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
6.5.2014 18:39
3 pistettä. Kuulemma lievä alkoholiriippuvuus. Sen kolme saa muuten sillä, että vetää kerran elämässään kunnolla soppaa ja siitä huolimatta selviää elämästään kunnialla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
terapeutti
6.5.2014 19:19
SADD-testi on suunniteltu alholiriippuvuuksista kärsiville, minkä takia "lievä" on tässä positiivinen tulos. Pitää myös huomioida, että alkoholiriippuvuuden oireista voi kärsiä, vaikka pystyisikin pidättäytymään juomisesta. Aivot käskee juoda ja sitä vataan joutuu kamppailemaan.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Kimmo Rasila
7.5.2014 08:19
" 19 pistettä: Alkoholiriippuvuutesi on vahva.
Millaisia ajatuksia testin tulos sinussa herättää? Vahvistaako se omia aiempia käsityksiäsi, vai antaako se uutta ajattelemisen aihetta? Alkoholiriippuvuustestin tulosten perusteella kannattaa miettiä erityisesti: •Millaisen tavoitteen haluat asettaa juomisesi muuttamiselle?
•Kannattaako yrittää vain omin päin, vai onko tarpeen hakea ammattiapua?
Kun alkoholiriippuvuus on vahvaa, yritykset ainoastaan vähentää juomista onnistuvat hyvin harvoin. Siksi toteuttamiskelpoisin tavoite on juomisen lopettaminen kokonaan. Vaikka juomisen lopettaminen onnistuu monelta läheisten tuella ja ominkin päin, suosittelemme ammattiavun hakemista juomiskierteen katkaisemiseksi. Jos olet tehnyt testin aiemmin ja saanut silloin korkeamman pistemäärän, onnittelut siitä, että olet pystynyt vähentämään riippuvuuttasi. Jos taas pistemääräsi on nousussa, mieti, mitä voisit tehdä tilanteesi kohentamiseksi."
Kahdeksan vuotta sitten vielä elin tätä todellisuutta päivittäin. Luojan kiitos, sain toisen mahdollisuuden. Tänään ei ole tarvetta juoda, eikä muutenkaan paeta elämää, vaan voi vastaanottaa raakana sen opin, mitä elämä tarjoaa. Yksin minä en olisi tähän kyennyt.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
känni on ihana
7.5.2014 09:24
Kysymykset vähän tahvoja. Itse juon litran vahvaa olutta arkisin ja viikonloppuisin 2 viinipulloa illassa ja pari vahvaa olutta päälle sekä pe että la.. Kuitenkin minulla vain lievä ongelma, Hyvä niin, voin jatkaa samalla tiellä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tenuseiväs
27.5.2014 22:25
24 pojoo, pääsääntöisesti Ma-To kuivana (joskus 5 viikkoakin tipattomalla), viikonloppuna tulee sitten kiskottua huolella, yksi kymmenestä baari reissusta onnistuu silleen, että muistaa koko illan. Pintanaarmujaki joskus kropan mukaan tarttunut...toisaalta ikinä en ole putkaan joutunut tai omaisuutta/henkilöä vahingoittanut ja muutenkin rauhallinen tenuseiväs niin näillä eväillä mennään.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin