Bolivia salli 10-vuotiaiden työnteon

Missään muualla ei ole niin alhainen lapsityön alaikäraja.

Kuva: © Bestart / Fotolia.com

Boliviassa tehtiin heinäkuussa lainuudistus, joka kuulostaa järkyttävältä: maa laski ensimmäisenä maassa lapsityövoiman alaikärajan kymmeneen vuoteen. Sovittujen pelisääntöjen mukaan lasten on käytävä myös koulua, työ ei saa olla vaarallista ja lapset eivät voi tehdä töitä ulkopuoliselle, vaan ainoastaan vanhempiensa kanssa.

Pelisääntöjen sopimisesta uudessa lainsäädännössä on nimenomaan kyse. Lapsityövoimaa käytetään köyhässä maassa joka tapauksessa – uuden lain myötä lapsille pyritään takaamaan edes jonkinlaisia oikeuksia heidän rehkiessä perheen hyvinvoinnin eteen.

Alaikärajan laskemista kannattaneet sanovat, että uusi laki vain tunnustaa maan karun todellisuuden. Boliviassa on arvioitu olevan yhteensä 850 000 alaikäistä työläistä ja heistä 58 prosenttia on alle 14-vuotiaita.

Maailma.net kertoo kuinka Unicef ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch epäilevät, että uusi laki voi asettaa lapsityöläiset entistä vaikeampaan asemaan. Lapsen oikeuksien asiantuntija Jo Becker Human Rights Watchista pohtii, kuinka lapsena työn aloittaneet tienaavat huonosti myös aikuisena ja koulunkäynti kärsii työn teon ohella.

VICE kertoo Bolivian lapsista hieman toisesta näkökulmasta. He tapasivat viime vuonna tehdyn reportaasimatkansa aikana paikallisia nuoria, iältään 10-18, jotka pyrkivät jo silloin järjestäytymään Unatsboksi (The Union of Child and Adolescent Laborers) ja laskemaan lapsityön alaikää. Artikkelissa verrataan Unatsbon logiikkaa prostitutioon: kukaan ei halua valita prostituutiota tai lapsityötä, mutta taloudellisesta pakosta niihin ajaudutaan. Järjestäyminen tuo turvaa, kuten mahdollisuuden määriteltyyn minimipalkkaan Bolivian lapsille.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi