Helsingin yliopiston sivuilla julkaistiin uutinen, jossa kerrotaan, että korkeakoulussa opiskelevat naiset ovat parisuhdeväkivallan suurin riskiryhmä. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli neljäsosa korkeakoulutetuista naisista on kokenut parisuhdeväkivaltaa. Kyselyn tulokset analysoi teologian kandidaatti Maiju Pitkänen.
Tutkimuksen vapaakenttäosioissa näkyi halu kertoa kokemuksistaan, sillä naiset olivat paneutuneet vastauksiin huolellisesti. Heidän kokemansa väkivalta on ollut monimuotoista ja raakaa. Vastauksista selvisi, että henkiset seuraukset voivat kestää vuosikausia ja traumatisoida monella tapaa. Itsetunto heikkenee ja luottamus ihmisiin, etenkin miehiin vähenee.
Taloudellinen hyväksikäyttö parisuhteessa on yleisempää korkeakoulutettujen naisten kohdalla. Fyysinen väkivalta on usein läimimistä ja liikkumisen estämistä. Joka kolmas parisuhdeväkivallan uhri on painostettu, pakotettu tai yritetty pakottaa seksuaaliseen kanssakäymiseen. Henkisen väkivallan muodoista yleisimpiä ovat nimittely, väkivallalla pelottelu sekä mustasukkaisuus.
Paras keino vähentää parisuhdeväkivaltaa olisi Pitkäsen mukaan saada asialle mahdollisimman paljon julkisuutta ja puhua siitä avoimemmin. "Väkivalta aiheuttaa suurta häpeää, eikä siitä silloin kerrota helposti kenellekään. Nainen luulee olevansa yksin ja usein myös syypää väkivaltaan. Asian tunnistaminen ja siitä puhuminen ovat avain siihen, että väkivaltaisesta suhteesta pääsee pois tai osaa lähteä hakemaan apua."
2 kommenttia
Väkivaltaiset
21.6.2015 11:02
Ehkä sitä väkivaltaa vähentäisi jos naiset valitsisivat vähemmän väkivaltaisia miehiä? Käytännössä monet naiset tuntuvat kuitenkin ihannoivan ja valitsevan juuri niitä "alfa-machomiehiä" jotka dominoivat muita. Turha yrittää muuttaa muita ja muuta maailmaa, helpompi kuitenkin muuttaa itseään!
Tästä varmaan aika moni provosoituu... mutta voihan siitä syntyä rakentavaakin keskustelua, kuka tietää! :)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
shiwan8
24.6.2015 09:21
Tämä on sitä, kun ei pariuduta niiden fiksujen miesten kanssa vaan kuolataan niitä pahoja poikia.
Tutkimuksesta huokuu feministinen naisopportunismi. Jo se, että aiheesta toivottu jatkokeskustelu ei koske lähisuhdeväkivaltaa yleisesti vaan nimenomaisesti naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on osoitus siitä, että Pitkäsen mielestä miestä saa lyödä ja haukkua, naista ei. Kyseessä on siis vain oman edun tavoittelu, ei muuta.
Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää koulutettujen ja kouluttautuvien naisten kokemuksia aiheesta. Kysely oli osoitettu edellämainitulle ryhmälle.
Vastaa kommenttiinSuurin osa vastaajista kuuluu kyseiseen ryhmään. Pitkäsen mielestä tämä on yllättävää ja kertoo siitä, että suurin väkivallan uhriksi joutumisen uhka on tällä nimenomaisella ryhmällä. Ihan kuka tahansa täysillä käyvä tajuaa tässä kohdassa jo, että Pitkänen ei ole tehtäviensä tasalla ja hänen olisi parempi vaihtaa kokonaan toiselle alalle, vaikka hiekkakakkuammattilaiseksi.
Vastaa kommenttiin