Tarinoita vastaanottokeskuksesta

Facebook-sivu paljastaa todelliset ihmiset uutisotsikoiden takana.

Kuva: Tarinoita vastaanottokeskuksesta

Turvapaikanhakijoiden oma ääni jää usein kuulematta julkisuudessa käytävässä keskustelussa. Usein kuulee paljon siitä, kuinka paljon pakolaisia on mistäkin maasta tulossa, mutta itse ihmiset lukujen takana jäävät usein etäisiksi. Moni unohtaa, että turvapaikanhakijat ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat jättäneet kotimaihinsa perheenjäseniään ja oman arkensa. Tiistaina julkaistu Facebook-sivu Tarinoita vastaanottokeskuksesta tuo turvapaikanhakijoiden oman äänen kuuluviin nyt myös laajemmalle yleisölle.

“Tilastotietojen ja uutisotsikoiden taustalla on todellisia ihmisiä todellisine huolineen, mutta kuulemme niistä harvoin. Niinpä perustimme Tarinoita vastaanottokeskuksesta -sivun, jolla turvapaikanhakijat pääsevät kertomaan itsestään, elämästään ja haaveistaan”, idean takana oleva Jaakko Blomberg kertoo.

“Tuntematonta on helppo pelätä. Tuomalla ihmisten tarinat laajempaan tietoisuuteen haluamme lisätä suomalaisten ja turvapaikanhakijoiden keskinäistä ymmärrystä.”

Muutamassa päivässä sivusto on saavuttanut lähes 3000 seuraajaa, mikä osoittaa, että kysyntää erilaiselle kerronnalle on. Tavoitteena onkin myös tuoda uutta näkökulmaa turvapaikanhakijoista käytävään keskusteluun, joka johtaa ajoittain ensikäden tiedon puutteesta johtuviin vastakkainasetteluihin.

“Periaatepäätöksemme on, ettemme perinteisen journalistisen tavan vastaisesti lisääkään juttuihin mitään omia havaintojamme tai näkemyksiämme. Pääroolissa jutuissa ovat siis turvapaikanhakijat itse,” sivun toimituskuntaan kuuluva Reeta Paakkinen kertoo.

Vapaaehtoisvoimin toimivassa projektissa on mukana joukko ammattitoimittajia, kuvaajia ja tulkkeja, jotka käyvät haastattelemassa ja kuvaamassa vastaanottokeskusten asukkaita. Haastattelujen perusteella kirjoitettavat tarinat tehdään yksityisyydensuojaa kunnioittaen ja vapaaehtoisuuteen perustuen. Myös haastateltavista otettavat kuvat otetaan takaapäin tai sellaisista yksityiskohdista, joista haastateltavaa ei ole mahdollista tunnistaa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi