Vankien teatteritoiminta opettaa vastuullisuutta

Teatteriesityksiä pyritään saamaan kaikkiin Suomen vankiloihin.

Vankiloissa voi keksiä muutakin tekemistä.
Vankiloissa voi keksiä muutakin tekemistä.

Maailmalla vankilateatteri on jo vakiintunut ilmiö. Mieleen nousee esimerkiksi huipputurvallisen vankilan elämää kuvaava Kylmä rinki -tv-sarja, jossa paatuneimmat rikolliset puhalsivat yhteen hiileen taiteen nimissä.

Tarkoituksena on tietenkin saada vangeille mielekästä tekemistä, joka kehittää osallistujiensa sosiaalisia taitoja, vastuullisuutta ja antaa mahdollisuuden käsitellä omien tekojen seurauksia rakentavalla tavalla.

Suomen vankiloissa teatteri leviää helpommasta ja vastaanottavaisemmasta päästä vaikeampaan: avovankiloista suljettuihin vankiloihin ja naisvangeista miesvankeihin. Tällä hetkellä työn alla ovat Taittuu ry:n hankkeen kolme ensimmäistä tuotantoa, jotka tulevat ensi-iltaan ensi keväänä.

Ensimmäinen, Vanajan vankilan naisvankien kanssa maaliskuussa toteutettava produktio on yhteistuotanto Riihimäen Teatterin kanssa. Toinen toteutetaan huhtikuussa yhteistyössä Vanajan vankilan Ojoisten osaston miesten ja kolmas produktio Turun vankilan naisten kanssa.

Suomessa ensimmäiset kokeilut vankilateatterista tehtiin vuosina 2009 ja 2011, kun Vanajan naisvangit toteuttivat Punahilkka ja Kuningas Lear -esitykset.

Yhteisöteatterin ja -taiteen keinoin syrjäytymistä vastaan ja tasa-arvoisemman yhteiskunnan puolesta toimiva Taittuu ry on luomassa pilottihankkeiden kautta mallia, joka mahdollistaa kuntouttavan vankilateatteritoiminnan jokaisessa Suomen vankilassa. Vankilasta yhteiskuntaan palautuminen on vaikeaa, ja rikoskierteet ovat tyypillisiä ja periytyviä.

Vankiloissa omaehtoisen kuntouttavan toiminnan tarve on ilmiselvä. Taiteen keinoilla luodaan ympäristö, joka voimaannuttaa vankeja työskentelyprosessin ja yleisön kohtaamisen kautta.

Vankilateatterista hyötyvät muutkin kuin siihen osallistuvat vangit: heidän omaisensa pääsevät näkemään tuttavansa myönteisessä valossa ja julkiset teatteriesitykset edistävät yhteiskunnan avoimuutta yleisemminkin.

Hankkeen tavoitteena on löytää uusia työllistymismahdollisuuksia teatterialan ammattilaisille. Heille vankilateatteri tarjoaa haastavia ja yhteiskunnallisesti merkittäviä työtehtäviä. Vanajan vankilan naisvankien molemmat esitykset toteutettiin ammattilaistyöryhmillä, mutta käytännössä talkoovoimin. Jatkossa tavoitteena on luoda teatterin tekijöistä verkosto, joka on kykenevä toimimaan erilaisissa vankilaympäristöissä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi