Mongolia, Burma, Yhdistyneet Arabiemiraatit, Kuwait, Kypros, Bulgaria, Latvia, Kuuba, Panama ja Namibia.
Tuskin pidät edellälueteltuja maita tasa-arvon mallimaina. Silti kyseisissä maissa naisyliopisto-opiskelijoiden osuus, yli 60 prosenttia, on suurempi kuin tasa-arvon mallimaissa, Pohjoismaissa. Todellinen akkavalta on kyproslaisissa yliopistoissa, jossa naiset hallitsevat 75 prosenttia yliopistopaikoista.
Mielenkiintoista on se, että monessa "yliopistokoulutuksen johtavassa maassa" naiset ovat vain 75-prosenttisesti lukutaitoisia. Tällaisia maita ovat Namibia, Burma, Arabiemiraatit ja Kuwait.
Maailman korkeakouluopiskelijoista 17 prosenttia on naisia. Vielä 1970-luvulla naisten osuus oli vain seitsemän prosenttia. Eurooppa on ollut kehityksen veturina: eurooppalaisissa yliopistoissa naisten osuus on noussut kahdessa vuosikymmenessä 11 prosentista 46 prosenttiin. Suomi on tyylikkäästi etunenässä: täällä naisten osuus on jo ylittänyt maagisen 50 prosentin rajan (53 %).
Suurimmassa osassa niissäkin maissa, joissa yliopistoissa on naisenemmistö, naiset vierastavat teknisiä- ja luonnontieteitä. Tämä näkyy voimakkaasti myös suomalaisissa yliopistoissa. Humanististen alojen opiskelijoista 75 prosenttia on naisia, teknisten vain 20 prosenttia. Toisaalta naisten alivoimaa paikkaa hieman se, että naiset saavat miehiä useammin tutkintonsa valmiiksi.
Valitettavaa koulutuksen sukupuolistumisessa on nimenomaan se, että myös palkka "sukupuolittuu" ja syntyy naisten ja miesten ammatteja. Humanistin on huomattavasti vaikeampi saada töitä kuin diplomi-insinöörin.
Ja se palkkakin on sitten huonompi.
Teksti: Heini Larros
Häpeäl(l)ista
Naisia yliopisto-opiskelijoista alle viidennes:
- Tsad
- Kongo
- Etiopia
- Eritrea
- Yemen
- Keski-Afrikan tasavalta
- Togo
- Benin
- Guinea
- Mauritania
- Päiväntasaajan Guinea
- Kamputsea
Naisten osuus opiskelijoista Suomessa
- Teknillistieteellinen, 20 %
- Luonnontieteellinen, 45 %
- Kauppatieteellinen, 45 %
- Teatteritaide, 50 %
- Oikeustieteellinen, 50 %
- Liikuntatieteellinen, 50 %
- Maatalous-metsätieteellinen, 55 %
- Teologinen, 55 %
- Taideteollinen, 65 %
- Yhteiskuntatieteellinen, 65 %
- Lääketieteellinen, 65 %
- Hammaslääketieteellinen, 70 %
- Humanistinen, 75 %
- Kasvatustieteellinen, 80 %
- Psykologia, 80 %
- Farmasia, 85 %
- Eläinlääketieteellinen, 90 %
- Terveydenhuolto, 90 %
8 kommenttia
Yo-opiskelija
30.1.2004 14:59
"Silti kyseisissä maissa naisyliopisto-opiskelijoiden osuus, yli 60 prosenttia, on suurempi kuin tasa-arvon mallimaissa, Pohjoismaissa."
Sekö on tasa-arvoa että naisia on yliopistoissa enemmän kuin miehiä? Aika feministinen mielipide. Suomihan on aika lähellä tasa-arvoa tässä suhteessa kun naisia yliopisto-opiskelijoista on 53% ja miehiä 47%.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Lasipaita
31.1.2004 16:10
>>Aika feministinen mielipide.
Tällaiset idioottijournalistit mustaavat kaikkien oikeiden feministien, eli naisten tasa-arvon ajajien, maineen.
Sanotaan mielummin, että artikkeli oli miesvihamielinen.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tasaarvoako
31.1.2004 22:37
Toimittajalla ei ehkä juolahtanut mieleen että monissa köyhissä maissa varakkaiden perheiden miehet lähetetään eurooppalaisiin tai amerikkalaisiin yliopistoihin. Siellä kotimaassa yliopistot sitten täyttyvät naisista kun vanhemmat eivät halua maksaa tyttären ulkomailla koulutusta ja asumista, ovathan he "pelkkiä" naisia jotka jokatapauksessa menevat pian naimisiin ja jäävät kotiin.
Joskus lehdestä saa lukea todella yksinkertaista ajatuksenjouksua...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Samuel777
1.2.2004 14:23
Artikkelin kirjoittaja tuntuu sanovan, että "akkavalta" on ainoa oikea valta. Minä olen mies ja haluan nyt varoittaa kaikkia feministejä. Tämä miesten päähän potkiminen saa nyt riittää. Tämän kirjoittajan edustama feminismi ei ole tasa-arvon feminismiä vaan valtaa janoavaa feminismiä. Ja läpinäkyvää onkin.
Onko naisten koulutus ja mahdollisuuksien lisääntyminen lisännyt naisten onnea? Ei tunnu siltä, juuri julkaistun tutkimusten mukaan naisten alkoholin käyttö on lisääntynyt rajusti.
Mikä mahtaa olla oikea ratkaisu yhteiskunnan ongelmiin? Miten olisi rakkaus ihmisten kesken ja toinen toisten kunnioitus sukupuolesta riippumatta? Asioiden muuttaminen lähtee liikkeelle yksilöstä.
Sam (Opettaja)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ponteva
4.2.2004 22:41
Samuel, kylläpä on yltiöfeminististä. Verrataan ihan vaikka termejä: akkavalta ja miesvaltaiset alat, akat ja miehet... hui, miten naisia yliarvostetaan tälläisillä ylistyskirjoituksilla.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
halooLasipaita
13.1.2005 03:09
[LAINAUS]Lasipaita kirjoitti 31.01.2004 klo 16:10:
>>Aika feministinen mielipide.
Tällaiset idioottijournalistit mustaavat kaikkien oikeiden feministien, eli naisten tasa-arvon ajajien, maineen.
Sanotaan mielummin, että artikkeli oli miesvihamielinen.[/LAINAUS]
Anteeksi mitä? Miten tämä "idioottijournalisti" mustaa feministien maineen, kun ei edes mainitse koko sanaa ja perustaa juttunsa tarkkoihin faktoihin? Mitä ihmettä tarkoitat? Mitä miesvihamielistä tuossa oli? Eikö totuutta saa sanoa? Haloo!!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
scha
14.1.2005 19:23
[LAINAUS]Yo-opiskelija kirjoitti 30.01.2004 klo 14:59:
"Silti kyseisissä maissa naisyliopisto-opiskelijoiden osuus, yli 60 prosenttia, on suurempi kuin tasa-arvon mallimaissa, Pohjoismaissa."
Sekö on tasa-arvoa että naisia on yliopistoissa enemmän kuin miehiä? Aika feministinen mielipide. Suomihan on aika lähellä tasa-arvoa tässä suhteessa kun naisia yliopisto-opiskelijoista on 53% ja miehiä 47%.[/LAINAUS]
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Taasnäitä
19.2.2015 21:16
Suomessa vois tiedekuntien koon sopeuttaa automaattisesti sen mukaan miten sieltä valmistuvat ovat sijoittuneet oman alansa töihin. Ei mäkkärinmyyjäksi tarvita 5 vuoden maisterinkoulutusta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin