Kuntavaaleista.
Ihmettelen hieman miksi ministerit ja kansanedustajat ovat ehdolla kuntavaaleissa. Tietty ymmärrän, että he haluavat olla vaikuttamassa kaikkialla ja kaikkeen, lisäksi nimi täytyy olla esillä eduskuntavaaleja varten. Mutta esimerkiksi ministereiden työsarka on niin suuri ettei heillä ole aikaa osallistua kuntapäätöksentekoon ja valtuustojen kokouksiin, hyvinä esimerkkeinä kaikki tämän hetkiset ministerit. Eräs ministeri taisi tuo noi Turkusespäin 11 kokouksesta ehtiä 2 mukaan? Samoin on tilanne muiden ministereiden kanssa.
Ja toisaalla valitetaan esimerkiksi oikeus- ja työministerin työmäärästä, mutta silti lisää tehtäviä olisi haalittava, miksi näin? Koska täytyy olla ääniharavana ja esillä. Vastuuta voitaisiin jakaa kunnissa muille päteville ja aikaansaaville henkilöille.
Samoin ihmettelen joidenkin aivan pienten lasten vanhempia heidän ehdokkuuksistaan, esimerkkinä mm. eräs teeveestäkin tuttu edustaja. Uskoisin, että olisi eduskunnan kanssa jo paljon tehtävää, saati sitten pienen lapsen kanssa arjessa? Vaikka ääniharava onkin, niin sanoisin, että olisi hyvä helpottaa ruuhkavuosien työmäärää. Moni pitää tällaista mielipidettä hieman "rasistisena" tai sovinistisena, mutta samoin ajattelisin pienten lasten isistä, että antaisivat enemmän aikaa pienelle perheenjäsenelle ja sitten myöhemmin paremmalla ajalla kuntavaikuttamista jos intoa ja osaamista riittää.
No se vaaleista. Vaikea löytää sopivaa ehdokasta, puolueella ei oikeastaan paljoa ole väliä, enemmänkin kuntavaaleissa on kyse henkilövaaleista. Äänestää kyllä pitäisi, mutta ketä ?
Päällimmäisenä kuitenkin mielessäni on se, että kuntapäättäjä voisi olla henkilö, jolla on aikaa istua kokouksissa ja osallistua aktiivisesti kuntapäätöksentekoon.
Muutenhan kokouksia voisi hoitaa ns. "etänä" ja olla aina poissa kokouksista kuten useilla kansanedustajilla on tapana tehdä kiireisinä edustajina Eduskunnassakin. Valtaa tulisi jakaa ja vastuunkantajiksi valita uusiakin nimiä ja heitä joilla löytyy intoa ja paloa paikalliseen päätöksentekoon.