Keskimääräinen kauneus on jännä juttu, näin YLEn Pasila-sarjaa lainatakseni. Jos voisin yhdistää kaikkien teidän ihanien lukijoiden kasvot yhdeksi kollaasiksi, olisi lopputulos aivan läkähdyttävän ihana. Katso esimerkiksi tätä kuvaa, joka on koostettu City.fi:n Peilikuvan amerikkalaisen enon, Hot or Not-sivun, naamakuvista.
Hyvin moni väittää että alanurkan Average on "hotein" ja sitä seuraa kuva 6.5-6.9. Useiden meielestä myös kuvat 8.5:stä ylöspäin ja varsinkin kuva 9.5-10 ovat epäluonnollisia. Kaikki ovat kuitenkin sitä mieltä, että 1.0-3.4 on "vähemmän houkutteleva". Tässä on kuitenkin hyvä muistuttaa että Average ei tarkoita "sitä ryhmää kuvia, jotka saivat arvostelun joka on sivun keskiarvo" vaan ihan kaikkien kuvien luomaa yhteiskuvaa.
Tälle on, yllättäen, biologinen ja sosiologinen selitys. Asiaa on käsitelty aika hyvin DISCOVER-lehdessä vuonna 2000. Ko. jutussa on enemmän hämmentäviä kuvia.
Yllä olevasta kuvasarjasta voidaan aika helposti vetää johtopäätös, että monen mielestä läski ei vain ole kaunista. Monet vetävät myös sen johtopäätöksen, että 8.0- kuvissa meikit alkavat astua kuvaan.
Ja syy siihen miksi 9.5-10 näyttää zombielta voi löytyä tilastotieteestä ja varianssin käsitteestä. Toisin sanoen, jos katsoisimme yksittäisiä huippuihkuiksi luokiteltuja kuvia, emme löytäisi kauheasti yhtäläisyyksiä vaan kaikissa olisi eri asioita jotka tekevät heistä todella mielenkiintoisia. Kun nämä kaikki yhdistetään, ei koko paketti näytä yhtä "toimivalta" kuin "keskimäärin". Silti, keskimääräiset kasvot ovat vain keskimääräisesti kauniit, koska niissä ei ole mitään erikoista, joka tekisi niistä kauniin. Jos tämä kuulostaa ristiriitaiselta, niin syyttäkää aivojanne.
Less is more ja keskimääräisesti kaunis on kaunein. Haluan kuitenkin muistuttaa, että keskimääräinen ei ole sama asia kuin tavallinen tai tylsä.
Tilastotietelijä myös sanoisi, että käytännössä kenelläkään ei ole keskimääräisiä kasvoja. Tilastotieteilijä myös sanoisi, että ne jotka väittävät että 6.5-6.9 kuva on kaunein ovat objektiivisesti väärässä, sillä eivähtän hän/he olisi saaneet tuota tulosta vaan täyden kympin silloin ja tässä on selvä looginen ristiriita ja ne jotka väittävät muuta ovat tyhmiä. Tämän ja muiden vastaavien syiden vuoksi pedanttisilla tilastotieteilijöillä on hyvin vaikeaa sosiaalisissa small talk-tilaisuuksissa.
Arkistojen kätköistä -sarja kattaa alunperin vuosia sitten julkaistua materiaalia Nettideittailu kusee -blogista. Eräänlainen Greatest Hits siis. "Keskimääräinen kauneus" julkaistiin alunperin 31.1.2009.