Ajattelija.
Tietoisuuden talon asukki.
Parhaimmillaan oivallinen renki.
Luotettava työjuhta, joka hoitaa sille annetut tehtävät.
Sinnikäs ongelmanratkaisija.
Pahimmillaan tyranni.
Sisäinen simputtaja, joka kertoo ettei sinusta ole mihinkään.
Ajattelija pelkää, että huomenna tapahtuu jotakin mitä ei pitäisi tapahtua tai ei tapahdu jotakin mikä pitäisi tapahtua.
Ajattelija muistuttaa, että eilen tapahtui jotakin joka ei olisi pitänyt tapahtua tai ei tapahtunut jotakin joka olisi pitänyt tapahtua.
Sinun ei tarvitse olla Ajattelijan uhri.
Sinun ei tarvitse myöskään tuomita tai vihata Ajattelijaa.
Voit antaa Ajattelijan tulla ja mennä, olla ja asustella.
Miten sinun lauantai on käynnistynyt? Millaisia suunnitelmia sinulla on? Itse kävin hetki sitten koiran kanssa ulkona. Kaunista on!
Nyt istun kaakaon kera. Istun täsmälleen tässä, missäpä muuallakaan. Olen ajatellut vain olla ja katsoa mitä päivä tuo mukanaan. Ehkä jatkan kirjani oikolukua, ehkä en. En voi varmuudella tietää yhtään mitään tulevasta. Hyvä niin. Ainoa varma tosiasia on tämä hetki. Leppoisa lauantaiaamuinen tuokio. Tämä ei ole ohikiitävä hetki. Tämä on jatkuva nyt-hetki. Tuleva hetki on mielikuvitusta ja ennustamista. Eilinen on ajatus. Kuvittelu, ennustaminen ja ajattelu tapahtuu nyt. Tämä hetki on tila, jossa kaikki tapahtuu. Elämä on suora lähetys.
Tietoisuuden talossa asustaa Ajattelija. Sen tehtävä on ajatella. Suurin osa ihmisistä sairastaa tautia, joka ilmenee pakkomielteisenä ajatteluna. Huomaat jatkuvasti märehtiväsi eilistä ja murehtivasi huomista. Mielen melumasiina pyörittää loputtomia uusintoja. ”Miksi joku teki sitä ja sanoi tätä? Miksi joku toinen ei tehnyt tai sanonut jotakin muuta? Mitä jos huomenna ei tapahdukaan sitä? Mitä jos huomenna tapahtuukin tämä?” Loputonta menneen ja tulevan vatvomista. Jos Ajattelija katsoo tätä hetkeä, se näkee vain ehdollistuneen tulkinnan. Tämä hetki on jotenkin rikki. Siitä puuttuu jotakin tai siinä on jotakin liikaa. Ajattelija on Etsijä.
Mitä on tapahtunut? Ajattelijasta, oivallisesta rengistä on tullut isäntä tietoisuuden talossa. Kun olet saanut tarpeeksesi, olet valmis heräämään leppoisaan lauantaihin. Sen myötä Ajattelija rauhoittuu. Sillä on vähemmän tekemistä. Sitten kun on tarve, annat Ajattelijalle pulman. Se ajattelee loogisesti, syvällisesti, pitkäjänteisesti. Sinä lepäät ajatusten välissä ja takana olevassa hiljaisuudessa.
Tiedostamaton tila on nukkumista. Tietoinen tila on hereilläolemista. Tiedostamattomassa tilassa uskon käsitteellisen mielen ajatukseen todellisuudesta minän ja ei-minän kahtena erillisenä todellisuuspiirinä. Ajattelen, että identiteettini on maailmasta erillinen subjekti, joka voi tietää ulkopuolellaan olevasta maailmasta havaintojen ja ajattelun avulla.
Herätessäni ymmärrän, että ensijaisesti on tietoisuus, jossa kaikki ilmenee. Havainnot, ajatukset, tunteet, tuntemukset sijaitsevat tietoisuudessa. En voi tietää, ajatella enkä tuntea mitään, mikä ei ilmene tietoisuudessa. Nyt tietoisuudessa ilmenee ajatus: ilmennän itseäni juuri nyt tietyn kehollisen ulottuvuuden kautta, tietyssä ihmisolennossa. Nyt tietoisuudessa ilmenee toinen ajatus: havainnoin ilmiömaailmaa juuri nyt tietyn kehollisuuden ulottuvuuden kautta, tietyssä ihmisolennossa.
Ajatus minuudesta ilmenee tietoisuudessa. Havainto vieressäni olevasta kynttilästä ilmenee tietoisuudessa. Kurkistan ikkunasta ja havainto tähtitaivaasta ilmenee tietoisuudessa. Kaikki havainnot, ajatukset, tunteet ja tuntemukset ovat tietoisuudessa ilmenevää sisältöä. Tietoisuus itsessään on mysteeri, josta ei voi käsitteellisen ajattelun puitteissa sanoa mitään. Tietoisuus "sijaitsee" näiden sanojen, näiden käsitteiden, näiden ajatusten välissä. Se on taustakangas, johon kaikki sisäiseksi ja ulkoiseksi todellisuudeksi kutsumani piirtyy. Se on kaiken tämän todistaja, subjekti.
Pakkomielteinen ehdollistunut kaavamainen ajattelu, joka koostuu suurimmaksi osaksi uusinnoista on modernin ihmisen sairaus. Mitä on tapahtunut? Ajattelusta, oivallisesta rengistä on tullut isäntä tietoisuuden talossa. On aika herätä. Nyt.
Heräämisen myötä ihminen ajattelee vähemmän ja hitaammin. Kun on tarve ajatella, niin ajatellaan - syvällisesti, pitkäjänteisesti, loogisesti. Kun ei ole tarve ajatella, ei ajatella. Heräämisen myötä ihminen oppii lepäämään ajatusten välissä ja takana olevassa hiljaisuudessa. Intuition äänen voi kuulla vasta kun mielen melu hiljenee.