Taivas+helvetti-blogi on samaa nimeä kantavan, Mika Mäkeläisen ja Terho Puustisen kirjoittaman, kirjan pohjalta luotu kirjoitusalusta yrittäjyydestä sekä omien unelmien sekä vahvuuksien etsimisestä ja toteuttamisesta. Blogissa esittelemme otteita kirjan 21 yrittäjän tarinoista, minkä toivomme herättävän keskustelua yrittämisestä ja työnteosta myös täällä Cityn blogimaailmassa. Tarinat voit lukea kokonaisuudessaan Taivas+helvetti-kirjasta.
Tämä ensimmäinen osa on kertomus Niklas Hedin, peliyhtiö Rovion perustajajäsenen, unelmista ja työfilosofiasta.
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
”Koska sä lopetat sen typerän pelaamisen.”
Äiti on kysynyt sen niin monta kertaa, ettei se ole enää kysymys. Turhaa. Niklas ei vastaa. Hän pelaa. Hän pelaa perkeleesti, koska se on a) siistiä ja b) hänen työtään.
Niklas Hed on yksi kolmesta pelifirma Rovion perustajasta. Hän oli avainroolissa, kun Angry Birds luotiin, ja tuntee siksi änkkäreiden dna:n ehkä paremmin kuin kukaan muu. Hed kuluttaa runsaasti viihdetuotteita, jotta ymmärtäisi, mitä kilpailijat tekevät ja mitä voisi itse tehdä seuraavaksi. Hän tietää, että jokaisessa ihmisessä asuu pieni lapsi ja että me haluamme pelejä, jotka ovat ensin helppoja ja sitten syviä.
Hän tuntee meidät hyvin, mutta emme tunne häntä ollenkaan. Hed ei pyöri somessa, ei chattaile eikä yleensä vastaa sähköposteihin. Hän ei ole erakko, mutta hänellä ei ole aikaa median haastatteluihin. Mieluummin hän nauttii viihteestä tai tekee jotakin hauskaa perheensä kanssa.
Pelimaailman supertähteä ei tunnisteta, kun hän avaa Volvo XC60-maasturinsa oven ja lompsii kolmevuotiaan poikansa kanssa espoolaiseen kauppakeskukseen. Suomessa on tuhansia sellaisia Volvoja. Kukaan ei häiritse silloinkaan, kun hän hyppää veneeseen ja ajaa narraamaan kaloja Keilaniemen edustalle. Se on yksi niistä hetkistä, jolloin Niklas Hed hymyilee. Virveli heilahtaa. Vieressä kohisee Länsiväylä.
Pahin saattaa olla nyt takana.
Aikaisemmin Hed oli paljon kiireisempi; silloin kun hän oli Rovion operatiivinen johtaja. Työkaverit saattoivat keskeyttää miehen viisi kertaa matkalla työhuoneesta autohalliin. Nyt kiireet on delegoitu Harri Koposelle, takavuosien Sonera-pomolle, joka on palkattu Hedin seuraajaksi. Hed saa keskittyä nyt peleihin. Hän kysyi Koposen kuulumisia, kun tämä oli ollut talossa kuukauden.
”En ole ehtinyt edes kusella käymään”, Koponen virnisti ja harppoi huohottaen eteenpäin.
+
Niklas Hed ymmärsi suuren työmäärän merkityksen jo nuorena, harrastaessaan kilpauintia. Yhden kymmenyksen leikkaamiseen tarvittiin hullu rääkki, ja koko duuni saattoi mennä vessanpöntöstä alas, jos uimari tuli kipeäksi ennen kisoja.
Hedit asuivat siihen aikaan Nummelassa. Niklas seurasi ihaillen Jani Sievisen harjoittelua. Moninkertainen uinnin maailmanmestari näytti esimerkkiä ja paljasti muillekin mahdollisuudet, joita ahkeruus voi avata. Sievinen ei lintsannut yhdestäkään treenistä. Hed ei koskaan unohda esikuvansa asennetta, vaikka hänestä itsestään ei tullutkaan huipputason uimaria.
”Pystyn oppimaan vaikka mitä, jos mua kiinnostaa”, Hed sanoo. ”Mutta jos mua ei kiinnosta, mun on tosi vaikea tehdä sen eteen mitään. Olen superlaiska, jos ei nappaa. Delegoin sellaiset asiat tosi nopeasti niille, jotka ehkä nauttivat niistä enemmän.”
Nummelan uimahallilla treenatessaan Niklas Hed mietti ensimmäisen kerran, miksi ryhtyisi isona, sportiksi vai nörtiksi. Uimari alkoi kallistua nörttilinjalle, kun hänen olkapäänsä luiskahti pois paikoiltaan. Se ei tahtonut sen jälkeen pysyä kuopassaan.
Hedin äiti oli vaatealan yrittäjä. Poika piti siitä, että hänen äitinsä työskenteli kotona ja oli siellä aina, kun hän tuli koulusta. Mutta siitä hän ei pitänyt, miten ankarasti äiti joutui ponnistelemaan sesonkiaikoina, joulun ja lakkiaisten alla. Niklas sanoi äidilleen hyvin selkeästi, ettei hänestä tulisi koskaan yrittäjää. Mieli muuttui kuitenkin opiskeluvuosina.
”Tajusin, että se on varmin keino järjestää asiat niin, että saan tehdä siistejä juttuja.”
Niklas Hed on katunut valintaansa yhden mikrosekunnin ajan. Roviolla oli silloin paha rahapula, ja hän joutui antamaan potkut kahdellekymmenelle ihmiselle. Monista oli tullut hänen ystäviään ja monet olivat tosi hyviä työssään. Mutta:
”Sinä lähdet. Sinä jäät. Sinä lähdet. ”
Vuonna 2012 kipeät muistot ovat lähes unohtuneet. Rovio on sensaatio. Angry Birdsien eri versioita on ladattu yli miljardi kertaa. Rovion pääomistajat, serkukset Niklas ja Mikael Hed ja jälkimmäisen isä Kaj, ovat onnistuneet rakentamaan markkinointijohtaja Peter Vesterbackan tuella Roviosta oikean firman, joka on valmis listautumaan pörssiin ja kasvamaan hyvinkin suureksi. Espoon Keilarannassa sijaitsevassa päämajassa työskentelee nyt jo yli 500 ihmistä.
Niklas Hedin mukaan Rovion menestys ei perustu tuuriin vaan ”jumalattoman kovaan duuniin”. Ennen Angry Birdsin läpimurtoa Hed ja hänen kaverinsa tekivät useita kymmeniä suuria virheitä ja tuhansia pieniä.
”Niistähän sä opit, kun feilaat. Pakko niitä on ottaa kantapään kautta. Tämä talo on rakennettu suolle, perkele.”
Toinen keino on keskittää ajatukset mahdollisuuksiin. Roviossa tällainen ajattelu on johtanut hätkähdyttäviin tehoihin uuden luomisessa. Hedin mukaan yhtiö on löytänyt menetelmiä, joiden avulla samasta porukasta saadaan kymmenkertainen määrä ideoita. Tunnin brainstorm riittää pitkälle. Sen aikana pystytään luomaan kymmenen uutta peli-ideaa, jos tiimi luottaa intuitioon ja keskittyy juttuihin, jotka sytyttävät.
Hedin mukaan Rovion johtohahmot ovat hyvin tavallisia tyyppejä – ehkä vain vähän ahkerampia, kunnianhimoisempia ja itsepäisempiä. Voimakkaat persoonat järjestävät kiivaita ja viihdyttäviä väittelyitä, jotka eivät johda heti päätökseen. Omistajat haastavat toisiaan, mutta leppyvät nopeasti. Pitkään vihoitteluun ei ole aikaa.
”Seuraava matsi on jo alkamassa.”
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
Miten tarina jatkuu? Niklas Hedin ja 20 muun suomalaisen yrittäjän tarinat löydät Taivas+helvetti-kirjasta.