Maa, jossa elämme, on kylmä ja säännöstelty. Sitä on myös juoma, jonka ravintolassa saat eteesi.
Maailmalla cocktailit tehdään kansainvälisten mittojen mukaan ja vapaalla kädellä kaatamisesta syntyvät pienet heitot ainesosien mittasuhteissa antavat eri paikoille ja baarimestareille sävyeroja, joita kokeneet GT:n ja Mojiton lipittelijät voivat sitten vertailla keskenään.
Kansainväliset mitat mahdollistavat hyvinkin "tiukan" viinan ja blandiksen suhteen. Valitettavasti me Suomessa joudumme tyytymään 4cl viralliseen mittalusikkasarjaan. Vain täällä baarimikon homma on tarkempaa kuin leipurin.
Tämä ei ole mikään pihien ravintolapäälliköiden niksi katteiden parantamiseksi vaan mitat on päätetty jossain suuressa salissa sen verran virallisissa merkeissä, että anniskeluravintolan mittojen on täytettävä mittauslaitelain asettamat vaatimukset. Jep. Ihan oikeasti.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuplia ei saa myydä eikä baarimikko voi pistää "vähän extraa" sun juomaan. Alkoholilait on vakava asia, sorry. Väärinkäytöksistä voi menettää luvat kokonaan ja jengi tarvii työnsä maksaakseen laskunsa. Jos paikallisen kuppilasi mikko sulle "speciaaleja" myy, älä huutele kylillä.
Kun juomaan laittaa pari jäätä, ne sulaa sinne ja laimentaa viinan ja blandiksen suhdetta. Kun niitä laittaa sinne paljon, ne viilentää toisiaan, pitää cocktailisi kylmänä ja mikä tärkeintä - sun juomasi viinan ja blandiksen suhde pysyy lähempänä alkuperäistä makunautintoa, jollaiseksi sen joku Bartendingin Great Grand Master aikanaan suunnitteli.
Ota ne jäät, jooko? Hyvän juomanhan sä halusit etkä laimeeta.
Kirjoittaja on viimeistä voitelua vaille valmis tradenomi, baarimikko ja Yössä-tiimin ylpeä soturi. Kokeile Yossa-sovellusta tästä!