Surffaus vie mukanaan. Tämä käy selväksi Aleksi Raijn ohjaamasta Finnsurf-dokumentista. Dokumentin päähenkilöt ovat valmiita uhrauksiin päästäkseen aalloille. Mieli tahtoisi jo lämpimille rannoille, mutta realiteetit pitävät Suomessa. Onneksi Itämeren myrskyt tarjoavat täälläkin mahdollisuuden päästä hetkeksi luonnonvoimien vietäväksi.
”Täällä aallon eteen joutuu tekemään paljon hommia. On haastavaa päästä edes tilanteeseen, missä sen aallon saa. Kylmyys puolestaan vaatii sietokykyä”, kuvailee itsekin surffikärpäsen puraisemaksi joutunut ohjaaja Aleksi Raij.
Kun muut marisevat kesän loppumisesta, ovat härmäsurffarit innoissaan. Syksyn myrskyt tuovat tuulet ja tuulet tarkoittavat aaltoja. Valtamerillä myrskyt ovat kauempana ja rannoille kantautuvat vain tasaiset aallot. Suomessa surffaaminen tapahtuu myrskyn ytimessä, sillä pieni ja suljettu meri rikkoo kauempana syntyneet aallot. Kova merituuli tekee aallokosta haastavaa ja sotkuista.
Yksi päähenkilöistä, Jukka, tähyilee dokumentissa työpaikallaan tuuliennustetta.
”Näyttää hyvältä”, hän hykertelee.
Tuulta 20 metriä sekunnissa, ilma miinus kuusi astetta ja vesi nollassa. Surffarille keli on erinomainen, vaikka Helsinki-Vantaan lennonjohdossa ollaan toista mieltä.
Dokumentin keskiössä on haastateltavien intohimo lajia kohtaan. Jukka painaa kolmea duunia kerätäkseen rahaa tulevan vuoden maailmanympärimatkaa varten. Reissuun on vielä aikaa, joten on otettava irti se, mitä Suomessa saa.
Se tarkoittaa ajamista lumimyrskyn läpi ja vaeltamista metsän halki sopivalle rannalle.
Jukan mukaan Suomessa ei välttämättä saa parhaita aaltoja, mutta parhaita surffielämyksiä saattaa saada. Tilanteet on käytettävä tehokkaasti hyödyksi, toisinaan muiden asioiden kustannuksella.
”Olin viikonlopun aika kovassa flunssassa. Nyt oli kuumettakin, joten voi olla etten pysty tänään tulemaan töihin. Toivottavasti huomenna on mennyt jo parempaan suuntaan”, Jukka sanoo puhelimeen ja yskäisee varmuudeksi. Puhelu työnantajalle myrskyisän meren ääreltä kertoo omanlaisestaan kuumeesta.
Raij valitsi elokuvaansa henkilöitä, joiden elämäntilanne sopi elokuvan kontekstiin.
”Löytyisi paljon muitakin, mutta heidän stoorinsa kiinnostivat. Lisäksi kaikki eivät tykkää olla kameran edessä haastateltavina. Näiden tyyppien kanssa homma eteni luonnollisesti”, Raij sanoo.
Dokumentin tekeminen lähti ensin harrastuspohjalta ja reilun neljän vuoden jälkeen tuli valmista.
”Pablo Films oli suurena apuna tuotannon kaikilla osa-alueilla kalustosta kuvaukseen ja jälkitöihin. Mukaan tuli myös Flatlight Films, joka auttoi niin ikään tuotannollisissa asioissa, muun muassa elokuvan levityksessä. Rahaa ei ole ollut tarjolla kuin vasta loppuaikana ja raha onkin tarkoittanut lähinnä aikaa siihen, että pystyy keskittymään asiaan täysillä”, Pablo Filmsin ja muutamien suomalaisten leffojen leikkaajana dokkarin teon ohella toiminut Raij kertoo.
Finnsurf saa ensi-iltansa ensi viikon lauantaina Rakkautta & Anarkiaa -festareilla. Liput myytiin hetkessä loppuun ja nyt tekijät kuullostelevat millaista kysyntää dokkarille olisi seuraavaksi.
”Suomessa toimitaan kysynnän mukaan, eli jos jengi haluaa, niin voi olla, että näytöksiä järjestetään eri kaupungeissa”, Raij sanoo.
Leffaa lähetetään kansainvälisille filmifestareille ja paitsi surffauksen, myös suomalaisen sisun kuvauksena sen voi nähdä saavan suosiota. Ensimmäinen etappi on Lontoon Surf / Film Festival, jonka brittiyleisö varmasti löytää samaistumispintaa härmäsurffareihin. Raij on puhunut dokkaristaan surffimatkoillaan, jolloin ilmiö on herättänyt ihmetystä.
”Kyllähän ne pitää aika hulluina, ja ovat kovin ihmeissään. Ei tämä ainakaan sellainen juttu ole, mikä tulisi Suomesta ensimmäisenä mieleen.”
Filmi esittelee myös suomalaista musiikkiosaamista. Suomalaisen reggaepoljennon ja myrskyisän surffauksen yhdistelmä tuo jotain oleellista esiin suomalaisuudesta. Tähän päälle Totte Rautiaisen osaavan äänisuunnittelun tuomat aaltojen kohinat ja paketti on valmis.
Aleksi Raij aikoo vielä päivän päätteeksi ajaa Porvoon Emäsaloon, jossa suomalainen surf-yhteisö kokoontuu SM-kisoihin.
”Alun perin kisojen piti olla huomenna. Huomiset tuuliennusteet näyttää kuitenkin sen verran hurjalta, että tulossa on kunnon kokoista möllykkää. Parempi kisata jo tänään, niin saadaan enemmän jengiä aalloille.”
Finnsurf ensi-illassa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla lauantaina 17.9. Maximissa.
5 kommenttia
lineup_land_marker
13.9.2011 20:10
Porvoon Emäsalo, ei Porin
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
City
13.9.2011 20:44
Tosiaan Porvoossa, kiitos huomiosta korjaan asian. Nyt meni surffikaupungit sekaisin. -Panu Jansson
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
kekekeke112
14.9.2011 15:48
"”Olin viikonlopun aika kovassa flunssassa. Nyt oli kuumettakin, joten voi olla etten pysty tänään tulemaan töihin. Toivottavasti huomenna on mennyt jo parempaan suuntaan”, Jukka sanoo puhelimeen ja yskäisee varmuudeksi. Puhelu työnantajalle myrskyisän meren ääreltä kertoo omanlaisestaan kuumeesta."
Vastaa kommenttiinYrittääkö toimittaja hommata Jukalle potkut?
Vastaa kommenttiin
Kone-Hannu
15.9.2011 14:33
Joo ehdottomasti näytöksiä muihinkin kaupunkeihin, Jyväskylässäkin varmasti olisi salillinen jengiä tulossa katsomaan! Tuleeks tää jossain vaiheessa nettiin josta voi maksua vastaan ladata vai voiks tän tilata vaiheessa jostain? Näin reilun vuoden intensiivisen odotuksen jälkeen ois ihan kiva oikeesti nähdä ko. dokkari!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
RockyBoa
15.9.2011 15:21
Saisi tosiaan olla vähän enemmän infoa siitä että näytetäänkö muuallakin suomessa tai saako tän jossain kohtaa ostaa jostain
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin