Pääaine: biletys

  • Nina Niskanen

Helsingin Sanomat uutisoi tänään tutkimuksesta, jossa yliopisto-opiskelijoiden alkoholinkäytön kerrotaan lisääntyneen vuosien 2004 ja 2008 välillä. Rankimmin dokaavat tutkimuksen mukaan taideaineiden opiskelijat, vähiten kuppi taas maistuu lääkisläisille.

Itselläni on kokemusta muutamistakin eri alojen opiskelijoiden pippaloista. Tässä poikkitieteellinen raporttini.

Olen samaa mieltä tutkimuksen kanssa lääketieteen opiskelijoista. Viimeisin kokemukseni heidän juhlistaan on tammikuun lopulta, kun Apollo täyttyi ”Lääkärileikkeihin” osallistujista. Vaikka nimi johdatteleekin mielikuvaan joukko-orgioista, meno oli melko asiallista ja suurin osa ihmisistä keskittyi fiilistelemään illan esiintyjää 22 Pistepirkkoa. Kuulemani mukaan lääkisläiset järjestävät suhteellisen harvoin isoja bileitä muihin tiedekuntiin verrattuna.

Oman rakkaan tiedekuntani (mmtdk) pippaloita leimaa mielestäni suomalaiskansallinen pelti kiinni-mentaliteetti. Reippaassa talonpoikaishengessä monet juhlat tuntuvat päättyvän ennen kuin ehtivät alkaakaan, kiitos osallistujien hyvän nestetankkauksen. Näihin bileisiin ei siis kannata mennä liian myöhään, muuten saattaa missata koko menon. Eläinlääkiksen kanssa toteutettuja juhlia meillä hehkutetaan, pääasiallisesti eläinlääkiksen tyttöjen takia.

Oikeustieteellisen tiedekunnan bilessä olen käynyt vain kerran. Teemana oli lentokenttä, ja ohjelmanumeroista muistan vain puolialastomat miehet ja kermavaahdon. Voin hyvin kuvitella nämä opiskelijat myöhemmin Kallen ja Apollon kantiksina.

Teekkareiden juhliin en ole vieläkään uskaltautunut, vaikka useamman kerran olenkin suunnitellut meneväni. Teekkarit ovat tunnettuja omintakeisesta (ja kosteasta) biletyksestään. Juhlien yleisluonnetta kuvaa luullakseni hyvin KKK-bileiden kutsu. Kaksi K:ta tarkoittivat karvoja ja kermavaahtoa, kolmannen merkitys oli muistaakseni kesä tai kossu.

Kauppakorkeakoulu on opiskelijabileiden mekka. Kemuja on joka lähtöön, ja niitä järjestetään usein. Pelti kiinni-mentaliteettia löytyy myös kauppislaisten juhlista. Toisin kuin maa-metsiksen opiskelijat, kauppilaiset jaksavat bilettää huomattavan pitkään. Vaikka kuppia otetaan reilusti, meno pyritään naamioimaan tyylikkääksi hienoilla puitteilla (kulissit rapistuvat yleensä siinä vaiheessa kun pöydillä tanssi tai oksentelu alkaa).

Itselläni ei ole kokemusta taideopiskelijoiden kemuista, mutta sen osaan sanoa, että Aalto-yliopisto alkaa varmasti tuottaa merkittäviä innovaatioita lähivuosina. Sillä parhaat ideathan syntyvät tuopin ääressä istuessa. Ja siitä näillä opiskelijoilla on totisesti kokemusta.

Kirjoitettaessa soi La Roux - Bulletproof

4 kommenttia

sporttiallu

28.3.2010 22:54

Itse olen sitä mieltä, että opiskelijatapahtumissa alkoholilla on aivan liian keskeinen merkitys.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.3.2010 06:38

Muistaakseni jonkun tutkimuksen oikislaiset ja valtsikalaiset naiset juovat naisopiskelijoista eniten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

30.3.2010 17:33

Täytyy kyllä nyt valitettavasti hieman vesittää mielikuvaa taideopiskelijoiden hurjasta bile-elämästä. Ei sellaista oikeastaan ole, tai itse en ole taideopiskelijana moista huomannut. Ainakin musiikinopikselijat järjestävät kekkereitä harvakseltaan (vappu, vuosijuhlat ja laskiainen- siinä se taitaa oikeastaan olla).

Tutkimuksen mukaan taideopikslijat kuluttavat kyllä eniten alkoholia opiskelevasta väestöstä (mikä tarkoittaa absoluuttiseksi määräksi muutettuna alle puolta väestön keskikulutuksesta- taideopiskelijoilla siis keskimäärin pullo keppanaa päivässä) mutta tästä viinasta suurin osa taitaa kulua St. Urhos pubissa. Voi kai niitä väljähtyneitä kuppilan pöydissä joristuja, miljoonaan kertaan kuultuja muusikkoanekdootteja joku pitää bileinäkin, mutta itse en ole niissä kyllä mitään juhlimiseen viittaavaa nähnyt.

Kateellisena kuuntelen näitä juttuja teekkareitten kermavaahtobileisetä tai kevytmielisistä eläinlääkisläisistä tai totaalisigamageista kauppislaisten bileistä jossain sedulassa- ei meillä kyllä tommosta. Tai sitten hengailen vain tylsimysten kanssa ja mulle ei kerrota missä ne bileet on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

31.3.2010 00:41

voisko olla, että taideopiskelijat vastaa juomiskyselyissä a) rehellisesti b) niinkuin oletetaan vastaavan.

Niinhän mamu-keskustelussakin on todettu, että koulutettu väestö vastaan mamu-kyselyihin niinkuin heidän odotetaan vastaavan jne. Jospa kauppislaiset ja oikislaiset pyöristelee alaspäin lukuja tilastojen kaunistelemisen merkeissä ja taideopiskelijoita ei vaan kiinnosta, miltä tilastot heidän kohdallaan näyttää.

Jos multa kysytään, niin taideopiskelijat kyllä myös opiskelee eniten verrattuna KAIKKIIN muiden alojen opiskelijoihin. En siis itse ole taideopiskelija, mutta suuri joukko kavereitani on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi