Ilmiöt

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on olut.

Uusi Mallas  1

Probably the best beer in the world-tunnuslause jää historiaan. That calls
for a Carlsberg tulee tilalle.

Carlsberg uudistui
Carlsberg uudistui

Ja mistä nyt puhutaan? Tietysti siitä, että Carlsberg-olut on uudistunut. Uudella sloganilla ”halutaan painottaa niitä arjen jokapäiväisiä pieniä hyviä tekoja, joista kukin meistä kokee ansaitsevansa olutelämyksen”.

Sloganin lisäksi suurin muutos lienee uuden ohramaltaan käyttöönotto. Kuinka hienolta kuulostaakaan uusi patentoitu Null-lox ominaisuus? Se parantaa parhaan maun säilymistä ja saa vaahtokukan kestämään
pidempään.

Carlsberg uudistui
Carlsberg uudistui

Uudistunutta bisseä juhlittaessa, kokemattoman oluenjuojan täytyi kyllä
myöntää, että uudistus ei merkittävästi ainakaan omaan suuhun maistunut. Ehkä olisi pitänyt maistella toinenkin pullollinen?

Kimmo Vehviläinen ja Olli Herman
Kimmo Vehviläinen ja Olli Herman

Bissemestari

Olen kerran kokeillut oluen oikeaoppista laskemista tuoppiin. Sain selvät ohjeet lasin kallistuskulmasta ja siitä, miten ja millä nopeudella hanaa pitää vääntää auki ja kiinni. Ohjeet valuivat kuitenkin hukkaan kuin hanaolut siinä vaiheessa kun ratkaiseva sulkemisliike olisi pitänyt tehdä. Oikeaoppisesta vaahdonmäärästä ei tässä kohtaa edes tarvitse puhua. Minusta ei siis liene Suomen Olutmestariksi vielä muutamaan vuoteen.

Vaaleaa ja tummaa bisseä.
Vaaleaa ja tummaa bisseä.

Järjestyksessään kolmanteen Suomen Olutmestari-kilpailuun ovat voineet ilmoittautua oluttarjoilun ammattilaiset kaikista suomalaisista ravintoloista. Voittaja valikoituu alla olevan listan henkilöistä keskiviikkona 13.10. Ahjossa. Samainen päivä on muuten sekä Suomalaisen oluen päivä että kisan toisen järjestäjän, Sinebrychoffin, syntymäpäivä. Bissefirma on jo 191-vuotias.

Finalistit ovat:
Sampo Järvi, Old Bank, Turku
Harri Keko, Rafla, Helsinki
Joonas Koivisto, Gastropub Nordic, Tampere
Juha Kylä-Kaila, Panimoravintola Koulu, Turku
Päivi Leppänen, Imatran Valtionhotellin LinnaSali, Imatra
Jani Mikkonen, Gastropub Tuulensuu, Tampere
Veera Pastinen, Black Door, Helsinki
Pasi Susipuro, Oluthuone Kaisla, Helsinki
Ville Turunen, Teerenpeli, Turku
Timo Vallo, Public House Selvä Pyy, Äkäslompolo

Tuomariston mielenkiintoisin jäsen on kellarimunkki isä Andreas Valamon luostarista. Viinien jälkeen isä Andreas on kohdistanut kiinnostuksensa bisseen. Tuloksena on Valamon luostariolut, jota on joissain lähteissä arveltu maailman ensimmäiseksi ortodoksiluostariolueksi.

Suomen Olutmestarin tulee hallita alan tieto ja erilaisten oluttyyppien tarjoilu sekä suosittelu. Olutmestarilla täytyy myös olla omaperäinen tyyli. Voittaja pääsee edustamaan Suomea Lontoossa 28.10. järjestettävään Stella Artois World Draught Master-kilpailuun.


Maailman kallein oravaolut!  2

Syksyn voi käyttää kätevästi sitä omaa alkoholipitoista lempijuomaansa etsien edellyttäen, että on täysi-ikäinen. Se voi olla drinkki, samppanja tai ihan tavallinen lonkero. Itse olen jostakin syystä taas tykästynyt olueen. Rakastuin ensimmäisen kerran oluisiin ollessani vaihto-oppilaana Saksassa vuonna 1994-1995 (tiedän - olen vanha pieru), enkä sen jälkeen ole suomalaisiin litkuihin koskenut. Lidlistä olen onneksi löytänyt saksalaista olutta, joka maistuu mainiolta saunan jälkeen.

Olut-hurmiossani ryhdyin etsimään erikoisia oluita ja löysin heti yhden sellaisen. Kaksi äijää, 27-vuotiaat James ja Martin, Skotlannista ryhtyivät huhtikuussa vuonna 2007 panemaan olutta BrewDog-nimellä. Tänä vuonna BrewDogilta tuli erä 55-prosenttista olutta, joka maksaa hieman yli 600 euroa pullolta. Erikoisuutena on, että nämä olutpullot ovat laitettu aitojen kuolleiden täytettyjen eläinten, kuten oravien ja kanien, sisälle. Onneksi pulloja tehtiin vain 12. The End of History -olut on vaalea belgialainen ale, jossa on hitunen nokkosen ja katajanmarjan makua. Niille jotka haluavat maistaa The End of The World -olutta, Sunnivan uutistoimisto osaa kertoo, että kaikki pullot ovat loppuun myytyjä. Lohdutuksen sana teille: BrewDogilla on muita varsin makoisalta kuulostavia oluita, joita ei ole kääritty eläinnahkaan ja joiden maahantuoja on Servaali Oy.

Vaikka The End of The World olikin vahvaa tavaraa, sillekin löytyi äskettäin voittaja. Panimomestari Jan Nijoeber Hollannista teki nimittäin kesällä oluen, jonka nimi on Start the Future ja joka maksaa 35 euroa per pullo. Vaikuttaa skottioluen ”halpaversiolta”.

Kisa siitä, kuka pystyy tehtailemaan maailman vahvimman oluen, jatkuu varmasti. Saksalaisetkin ovat halunneet voittaa BrewDogin, joten eiköhän sieltäkin tule kohta jokin 62-prosenttinen tekele. Minä pidän olutkisassa peukkuja BrewDogille, koska jätkillä on asennetta.

BrewDog Boys, I have got a message to you: loose the animals and KISS (keep it simple, stupid)!