Näistä tunnistat pro-kahvilan:
Espressokone
Kahvilat, jotka ottavat kahvin tosissaan, panostavat laitteeseen. La Marzocco ja La Cimbali -merkkiset espressokoneet ovat alan arvostetuimpia. Laite on esillä niin, että asiakas näkee, kun kahvia valmistetaan. Jos espressoa tulee nappia painamalla, kyseessä ei ole pro-laite. Kunnon laitteessa on suodatinkahva.
Kahvimylly
Pro-kahviloissa espressolaite ja mylly ovat yleensä erikseen, jotta pavut eivät härskiintyisi laitteen lämmössä. Hyviä ammattitason myllyjä valmistavat esimerkiksi Macap, Mazzer ja La Marzocco. Ammattilaisten myllyssä on levy- tai kartioterät, eikä kotiinkaan kannata hommata kahden terän silppuria. Hyvän myllyn espressojauhatuksessa yksi papu jauhautuu 3000 pieneen muruseen. Muruset eivät ole keskenään saman kokoisia, vaan niitä on viittä eri kokoa. Näin kahvista tulee vivahteikasta.
Jauhaminen
Barista jauhaa kahvin juuri ennen kahvin valmistamista ja juuri oikeanlaiseksi. Jos kahvin jauhaa turhan hienoksi, vesi menee suodattimen läpi liian hitaasti ja uuttaa mukaan kitkerää makua. Jos jauhatus jää liian karkeaksi, aromit jäävät suodatinkahvaan ja tuloksena on tiskivedeltä maistuvaa litkua.
Lämmin kahva
Suodatinkahva on kiinni koneessa eikä loju sivupöydällä, kun barista aloittaa kahvin valmistamisen. Kahva on tällöin kuiva ja lämmin. Kylmässä kahvassa espressosta tulee kitkerää. Märässä kahvassa uuttaminen alkaa liian aikaisin ja espresso kärsii.
Lämpimät kupit
Kuppeja ja lusikoita säilytetään lämpimässä, yleensä espressolaitteen päällä liinalla peitettynä. Kylmä kuppi ja lusikka jäähdyttävät nopeasti pienen espressoannoksen.
Barista
Barista tekee töitä varmasti ja siististi. Baristakisoissa jokaisesta työskentelytasolle päätyneestä kahvitipasta saa miinuspisteitä. Ennen työhön ryhtymistä hän ottaa esille kaiken, mitä tarvitsee: kupin, lautasen, maidon ja kahvin. Barista tarttuu kuppiin vain korvasta.
Asiantuntijana barista Ulrika Hannula, Skanno Café / Helsingin Kahvipaahtimo.