Kalan fileointi

  1. Avaa fileointiveitsellä kalan vatsa peräaukosta kaulaan päin ja poista sisälmykset.
  2. Aseta kala kyljelleen. Vedä ensimmäinen lyhyt viilto niskasta päätä kohden. Käännä veitsi kohti pyrstöä ja vedä yhdellä viillolla keskiruotoa vasten pyrstöön saakka. Irrota file, käännä kala ja tee sama liike toiselle puolelle. Älä sahaa, niin saat sileäpintaisia fileitä.
  3. Aseta kalafile leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista kylkiruodot ja vatsaevä niin, että veitsi liikkuu aina mahaan päin.
  4. Poista fileistä nahka ottamalla pyrstöstä kiinni esimerkiksi kalapiikillä. Laita veitsi niin lähelle pyrstöä kuin mahdollista ja liu’uta veitsi nahan ja lihan välistä.

Huom! Tämä fileointimenetelmä tepsii ahveniin ja lohikaloihin. Esimerkiksi kampelassa ja turskakaloissa on erilainen ruotomuoto.

Suomalaiset syövät vuodessa 14 kiloa kalaa, josta suurin osa on kirjolohta. Toissa vuonna kalasaalis Suomessa oli noin 145 miljoonaa kiloa, arvoltaan 80 miljoonaa euroa.

Lähteet: Kokki Jyrki Sukula sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos.

Pane City töihin. Vaadi meitä ratkaisemaan ongelmasi
tällä palstalla.

1 kommentti

mieskala

23.7.2004 14:19

Sisäelimiä poistaessa kannattaa varoa ettei sappi rikkoudu, se nimittäin pilaa kalan maun. (Sappi on kellertävä pieni pussukka maksan vieressä.) Rikkoutumisen huomaa lihan värjäytymisenä keltaisella sappinesteellä. Tällöin tilanteen voi ehkä pelastaa kalan pikaisella huuhtelemisella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi